Çalışanların iş değiştirme eğilimi yükseliyor
Araştırma çalışanların mevcut işlerinden genel anlamda memnun olmadıklarını ve iş değiştirme eğilimlerinin arttığını gösteriyor. Araştırmaya göre, çalışanların yalnızca üçte biri yeni teknolojilere uyum sağlamak için becerilerini geliştirmek istiyor. Yapay zeka becerilerini artırma konusunda ise düşük motivasyon dikkat çekiyor. Buna karşın, iş-özel yaşam dengesini korumak çalışanlar için en önemli önceliklerden biri olarak öne çıkıyor. Tüm jenerasyonlar, iş paylaşımı ve teknolojisiz saatler gibi uygulamaları, sağlık sigortası ve izin sürelerinin ardından en değerli yan haklar arasında görüyor.
Çalışan öncelikleri değişiyor
Aon'un "Telaştan Arınma" olarak adlandırdığı bu dönüşüm çalışanların işverenleriyle olan ilişkilerini yeniden tanımladığını gösteriyor. Tükenmişlik ve sürekli erişilebilir olma baskısı, çalışanların refahlarını önceliklendiren işverenleri tercih etmesine yol açıyor. Aon Türkiye Sağlık ve Emeklilik Çözümleri Genel Müdür Yardımcısı Sinem Yalçın, bu durumu şöyle yorumluyor:
“Çalışanlar, iş dışındaki yaşamlarını destekleyen işverenleri tercih ediyor ve iş gücünün öncelikleri değişiyor. Bu da yetenekleri elde tutma mücadelesini artırıyor.”
Çalışanlar anlamlı yan haklar ve esneklik istiyor
Araştırma, çalışanların maaşın yanı sıra anlamlı yan haklar ve esnek çalışma imkânlarını önemsediğini gösteriyor. Özellikle hibrit model ile çalışanlar, şirketlerinden daha fazla değer gördüğünü hissediyor. Tamamen uzaktan çalışanların ise kendilerini değersiz hissetme olasılığı yüzde 52 daha yüksek.
Yapay zekaya bakış açısı
Yapay zekanın iş dünyasına etkisi konusunda yöneticiler ve çalışanlar arasında büyük bir algı farkı var. Üst düzey yöneticilerin yüzde 22'si yapay zekanın işleri köklü şekilde değiştireceğini düşünürken, giriş seviyesindeki çalışanların yalnızca yüzde 11'i aynı görüşte. Çalışanların yüzde 64'ü ise yapay zekanın işlerine nasıl etki edeceği konusunda belirsizlik yaşıyor.
Maaş ve şirket kültürü belirleyici
Çalışanların yüzde 47'si ortalamanın üzerinde maaş ve anlamlı yan hakların işveren tercihinde belirleyici olduğunu ifade ediyor. Ancak şirket kültürü de önemli bir faktör olarak öne çıkıyor. Çalışanların yüzde 42'si daha iyi yan haklar karşılığında maaştan bir miktar feragat edebileceğini belirtiyor. Bu durum, şirketlerin maaş ve yan hak kombinasyonlarını yeniden değerlendirmesi gerektiğini ortaya koyuyor.
İletişim eksikliği ve yan haklardan yararlanamama sorunu
Araştırma, çalışanların yalnızca yüzde 38'inin, şirketleri tarafından sunulan yan haklara erişimleri olduğunu düşündüğünü gösteriyor. Özellikle hayat ve maluliyet sigortası gibi yan haklar konusunda etkisiz iletişim, çalışanların bu haklardan yeterince yararlanamamasına neden oluyor.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Erkan Kızılocak
Forbes Girişim 50 Listesi: Zirve finteklerin
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler