Avrupa silah yatırımını artırırken kazananlardan biri Beretta Ailesi
Dünyanın önde gelen küçük kalibreli mühimmat üreticilerinden biri olan RWS, artık dünyanın en eski silah üreticisi İtalya merkezli Beretta'nın arkasındaki şirket olan Beretta Holding'in bir parçası. Firma, Avrupa'nın en büyük mühimmat ve piroteknik üreticisi Ammotec'i 2022 yılında açıklanmayan bir meblağ karşılığında satın almasının bir parçası olarak RWS'yi bünyesine kattı.
Beretta'nın kurucularının 15. kuşaktan torunu olan 63 yaşındaki Beretta Holding CEO'su Pietro Gussalli Beretta, “Bu şimdiye kadarki en büyük satın almamız” dedi. Kırk yıl önce aile şirketine katılan ve 1995 yılında CEO olan Pietro, tüfekten lüks giyime kadar her şeyi üreten firmaları satın alarak 499 yıllık aile şirketinin yeniden yapılanmasına yardımcı oldu.
Dünyanın en büyük silah şirketi
Ammotec anlaşması, Beretta'nın yıllık satışlarına 600 milyon dolar ekleyerek Sig Sauer ve Smith & Wesson'ı geçmesine yardımcı oldu ve müşteri listesine birkaç NATO ordusunu ekledi. Beretta, 2024 yılında 1,7 milyar dolarlık geliriyle dünyanın en büyük ateşli silah şirketi haline geldi. Şirketin Lüksemburg'daki merkezinden konuşan Pietro, bu satın almanın, Zor Ölüm'de Bruce Willis'in canlandırdığı John McClane ve Cehennem Silahı'nda Mel Gibson'ın canlandırdığı Martin Riggs'in kullandığı ünlü Beretta 92 tabanca gibi av tüfekleri ve tabancalarıyla tanınan şirketin geleneksel odağının ötesine geçmesine ve savunma sektöründe yeni müşteriler kazanmasına nasıl yardımcı olduğunu Forbes’a anlattı.
Pietro, “İşimizin üç ayağını avcılar, askerler ve polisler oluşturuyor. Silahlara, giysilere ve optiklere ihtiyaçları var” dedi ve bir ateşli silahın nişan alma yeteneğini geliştirmek için tasarlanmış dürbün ve kırmızı noktalı nişangahlara atıfta bulundu. CEO, “İhtiyacımız olan son parça mühimmattı. Bu son anlaşmayla nihayet çemberi kapattık” diye ekledi.
Pandemide ABD gelirleri yüzde 62 arttı
Satın almadan önce, sivil satışlar şirketin gelirlerinin yüzde 86'sını oluşturuyordu ve bu da onu avcıların ve silah meraklılarının kaprislerine bağımlı hale getiriyordu, özellikle de Beretta'nın satışlarının yüzde 37'sini oluşturan dünyanın en büyük ateşli silah pazarı olan ABD'de. Covid-19, Amerikalı sivillere silah satışlarının artmasına neden olduğunda, Beretta bunun meyvelerini topladı ve Kuzey Amerika gelirleri 2019'dan 2021'e kadar yüzde 62 oranında arttı.
Ancak Pietro bunun sonsuza kadar sürmeyeceğini biliyordu. Ayrıca 2017 yılında rakibi New Hampshire merkezli Sig Sauer'e kaptırdığı 580 milyon dolarlık ABD Ordusu tabanca sözleşmesini telafi etmek zorundaydı. Pietro, “ABD'deki sivil pazarın büyümesi Ordu sözleşmesinin kaybını telafi etti ancak bu arada diğer ordular ve polis güçleriyle de daha yakın bağlar kurduk. Dengeyi yeniden sağladık” dedi.
Avrupa’nın savunma harcamaları daha da artacak
Dört yıl önce sadece yüzde 14 iken şimdi Beretta Holding'in gelirlerinin yüzde 34'ünü savunma ve kolluk kuvvetleri satışları oluşturuyor. Ayrıca ordu üzerine bahis oynamak için de akıllıca bir zaman: Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından liderler yeniden silahlanmaya çalışırken Avrupa ülkelerinin savunma harcamaları 2024 yılında 350 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in mart ayı başında AB ülkelerine silahlı kuvvetlerine yatırım yapmaları için 160 milyar dolar kredi verilmesini öngören bir plan açıklamasının ardından bu rakam daha da artacak.
Pietr“Bu sadece Avrupa'da değil. Dünyanın her yerinde hükümetler artık savunmaya daha fazla harcama yapıyor” diyen Pietro, Orta Doğu ordularına yapılan satışların arttığına işaret etti. Yatırım bankası Lake Street Capital Partners'ta analist olan Mark Smith, “Ateşli silahı satabilir ve ardından marka sadakati oluşturabilir ve sürekli olarak cephane satabilirsiniz. Devlet ihaleleri alıyorsanız, bu muhtemelen cephane tarafında da iş almak için kapıları açacaktır” dedi.
Şirketin değeri 2,2 milyar dolar
Forbes, Pietro, 87 yaşındaki babası Ugo ve 61 yaşındaki kardeşi Franco'nun %100'üne sahip olduğu Beretta Holding'in şu anda 2,2 milyar dolar değerinde olduğunu tahmin ediyor. Ailenin değerli üzüm bağları, evleri ve yatırımları da eklendiğinde üçlünün 2.7 milyar dolarlık bir serveti paylaştığı düşünülüyor
Bu kesinlikle kısa yoldan zengin olma hikayesi değil. Beretta'nın geçmişi 1526 yılına, küçük bir kuzey İtalyan kasabası olan Gardone'de tüfek namlusu üreticisi olan Bartolomeo Beretta'nın (ö. 1565) Venedik Cumhuriyeti'ne 185 arquebus namlusu (elde taşınan uzun bir silah ve modern tüfeğin öncüsü) satmasına dayanıyor. Bartolomeo'nun varislerinin nesilleri aile geleneğini sürdürdü, hala Gardone'de yaşıyor ve hala silah üretiyorlar. Aile şirketi, 1650'den bu yana Avrupa'daki tüm savaşlar için aralarında dünyanın ilk yarı otomatik tabancaları ve ilk makineli tüfeklerinden birinin de bulunduğu ateşli silahlar tedarik etti.
Ugo'nun liderliğinde firma 1978'de ABD'ye taşındı ve 1985'te ABD Ordusu'na tabanca sağlamak için bir sözleşme kazandı. İşte o zaman Pietro firmaya katıldı ve babasının Beretta'nın o zamanki azınlık hissedarı olan Fransız ateşli silah firması FN Herstal'ı (şimdi Belçika merkezli) satın almasına yardımcı oldu.
Aile, 1995 yılında Lüksemburg'da Beretta Holding'i kurarak firmanın yüzyıllar boyunca inşa edilen karmaşık yapısını basitleştirdi ve mülkiyeti tek bir holding şirketi altında birleştirdi. Bu, genişlemenin ciddi bir şekilde başladığı zamanlara denk geliyor. Beretta, 2000 yılında av tüfeği ve tabanca dışındaki ilk hamlesi olan Finlandiyalı tüfek üreticisi SAKO'yu satın aldı ve 2002 ve 2008 yıllarında sırasıyla dürbün üreten optik firmaları Burris ve Steiner'ı bünyesine kattı. 2021'de İngiliz lüks giyim ve el yapımı silah üreticisi Holland & Holland'ı ve bir yıl sonra Ammotec'i satın alan Beretta Holding, şu anda beş kıtada 23 ülkede faaliyet gösteren 19 markanın sahibi.
Rakipler arayı kapatmaya çalışıyor
Lake Street'ten Smith, Beretta ve iştiraklerinin, firmalar satın alındıktan sonra bile uzun süredir müşterileri arasında sahip olduğu sadakate işaret ederek, “İnsanlar bilinen kuruluşlar etrafında birleştikçe, bu alanda daha fazla konsolidasyon görmeye devam edeceksiniz. Beretta ile ne aldığınızı biliyorsunuz” diye konuştu.
Beretta'nın bazı rakipleri arayı kapatmaya çalışıyor. Glock, Smith & Wesson ve Sturm, Ruger & Co. hala kendi cephanelerini üretmezken, 2021 yılında Colt silahlarının arkasındaki Amerikan şirketini satın alan Prag merkezli Colt CZ geçen yıl mayıs ayında cephane üreticisi Sellier & Bellot'u da 700 milyon dolara satın aldı.
Beretta 2026'daki 500. yıldönümüne doğru ilerlerken Pietro, “Önümüzdeki 500 yılın nasıl geçeceğini nereden bilebilirim ki? Ben buralarda olmayacağım, bu yüzden gerçekten umurumda değil. Gelecek nesiller en iyisini yapacaktır. Ben önümüzdeki beş yılı düşünmeyi tercih ediyorum” dedi.
"Dünya" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
-