;
Arama

Almanya İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez uzun vadeli asker konuşlandırıyor

Almanya, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez uzun vadeli olarak başka bir ülkeye asker gönderiyor. Rusya ile sınırı olan NATO üyesi Litvanya’ya binlerce asker konuşlandıran Almanya, bu adımı “NATO’yu koruma çabası” olarak tanımladı. Almanya’nın savunma harcamaları da bu kapsamda artıyor.

03 Nisan 2025, 13:44

Alman Silahlı Kuvvetleri (Bundeswehr), Salı günü yaptığı açıklamada Litvanya’da konuşlanacak yeni bir tugay kurduklarını duyurdu: 45. Zırhlı Tugay. Associated Press’in (AP) haberine göre, bu Alman askerlerinin başka bir ülkeye yapılacak ilk uzun vadeli konuşlandırması olacak.

Tugayın komutanı Tuğgeneral Christoph Huber, yeni birlik hakkında “sadece operasyonel hazırlığa doğru ilerlemediğimizi, aynı zamanda sorumluluk üstlendiğimizi” söyledi. “İttifak için, Litvanya için, Avrupa’nın güvenliği için” ifadesini kullanan Huber, bunu “ortaklarımızla birlikte barışı ve özgürlüğü savunma kararlılığımızın bir işareti” olarak nitelendirdi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi, Avrupa ülkeleri arasında savunma anlaşmaları ve harcamalarında büyük bir artışa yol açtı. 45. Zırhlı Tugay’a dair planlar ilk kez 2023’te gündeme geldiğinde, Almanya bunu NATO üyelerinin kendi güvenliklerini ve NATO’nun doğu sınırlarını güçlendirme çabalarının bir parçası olarak açıklamıştı. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, daha önce yaptığı açıklamada, “Bu savaşa hazır tugayla, NATO’nun doğu kanadında liderlik sorumluluğu üstleniyoruz” demişti.

İki askerin kamuflaj üniformalarıyla gri bir binanın önündeki bayrak direğine Almanya bayrağı çektiği bir fotoğrafın yanı sıra, Alman ve Litvanyalı askerlerin 45. Zırhlı Tugay için düzenlenen törende Alman bayrağını taşıdıkları görüntüler de yayınlandı. 

5 bin askerlik takviye

Bundeswehr, yeni tugayın birkaç taburdan oluştuğunu ve yaklaşık 5.000 asker ile sivil personelden meydana geleceğini duyurdu. Ayrıca tugay komuta merkezinin tamamen faaliyete geçtiğini, 2027’ye kadar da tam savaş hazırlığına ulaşılmasının hedeflendiğini belirtti.

Litvanya, Rusya’nın Kaliningrad bölgesine ve Rusya’nın yakın müttefiki Belarus’a komşu konumda. Ülke, Rusya’nın Ukrayna’nın ötesine geçerek Avrupa’nın başka bölgelerine de saldırabileceği endişesini en yüksek sesle dile getiren yerlerden biri. Aynı zamanda NATO’nun gayri safi yurt içi hasılasına oranla en yüksek savunma harcamalarından birini yapan ve Ukrayna’nın en büyük müttefikleri arasında yer alan Litvanya, Ukraynalı askerleri “tüm Avrupa’yı koruyan güç” olarak tanımlıyor.

Litvanya’da hâlihazırda Almanya’nın liderlik ettiği çok uluslu bir muharebe grubu kapsamında dönerli olarak NATO askerleri konuşlandırılmış durumda. NATO ülkeleri ayrıca savaş uçakları ve hava savunma sistemleri gibi ekipmanları da bölgeye sevk etti. ABD askerleri de Litvanya’da konuşlu, ancak bunların uzun vadeli geleceği daha belirsiz. Eski ABD Başkanı Donald Trump, NATO’ya ve Ukrayna’ya verilen desteğe eleştiriler yöneltmişti.

"Üzerimize düşeni yapıyoruz"

Litvanya Savunma Bakanı Dovilė Šakalienė, Şubat ayında Business Insider’a verdiği demeçte, ülkesinin ABD askerlerinin kalmasını istediğini belirtti ve savunma konusunda kendi payını ödeyen ülkelerle ABD’nin de “göz göze gelebileceğini” umduğunu söyledi. “Biz üzerimize düşeni yapıyoruz” diyen Šakalienė, ABD’nin de sorumluluğunu yerine getirmesini beklediğini vurguladı. Litvanya, Rusya ile olan sınırını da güçlendirmeye devam ediyor.

Almanya’nın yeni tugay hamlesi, Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’ya başlattığı kapsamlı işgalden bu yana ülkenin uygulamaya koyduğu bir dizi önlemin sonuncusu olarak görülüyor. NATO verilerine göre Almanya, 2022’de GSYİH’sinin yüzde 1,51’ini savunmaya ayırırken, bu oranın 2024’te tahmini olarak yüzde 2,12’ye çıkması bekleniyor. Hem Almanya’da hem de genel olarak Avrupa’da artan savunma harcamaları, kıtanın savunma sanayileri için büyük bir fırsat yaratmış durumda. Alman savunma sanayi şirketi Rheinmetall, Mart ayında yaptığı açıklamada bu yılki satışlarının yüzde 25 ila 30 arasında artmasını beklediğini duyurdu.

Almanya’nın savunma harcamaları bazı müttefiklerine kıyasla daha yavaş artış gösterse de (2024’te 31 NATO ülkesi arasında GSYİH oranına göre 15. sırada yer alıyor), ülke daha fazla sorumluluk üstleneceğini açıkladı. I. ve II. Dünya Savaşı’ndan kalan mirasın etkisiyle militarizmden kaçınan Almanya, artık önemli askeri adımlar atmaya kararlı görünüyor.

Alman parlamentosu, bu ay anayasada değişiklik yaparak savunma harcamaları için kullanılabilecek milyarlarca dolarlık kaynağın önünü açtı. Litvanya Savunma Bakanı Šakalienė, Business Insider’a verdiği demeçte, Avrupa’nın “savunma harcamalarını çok hızlı ve çok ciddi şekilde artırması gerektiğini” söyledi. Şakalienė, Avrupa’nın hem ABD’ye hem de savunma üretimini hızla artıran Rusya’ya karşı rekabet edebilmesi gerektiğini belirterek, “Rusya’nın hızına yetişmemiz gerekiyor” ifadesini kullandı.


"Dünya" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Trump’ın gümrük vergisi kararı iş dünyasını bölüyor

    Trump’ın gümrük vergisi kararı iş dünyasını bölüyor

  • 2,3 milyar dolarlık satış sinyali: Trump hisseleri sarsıldı

    2,3 milyar dolarlık satış sinyali: Trump hisseleri sarsıldı

  • Çin'den ABD'ye ilk tepki: Tipik bir tek taraflı zorbalık uygulaması

    Çin'den ABD'ye ilk tepki: Tipik bir tek taraflı zorbalık uygulaması

  • Trump'tan yeni tarifeler: ABD'den Türkiye'ye yüzde 10 asgari gümrük vergisi

    Trump'tan yeni tarifeler: ABD'den Türkiye'ye yüzde 10 asgari gümrük vergisi

  • ABD Adalet Bakanı Bondi: Tesla saldırganlarını tutuklayacağız

    ABD Adalet Bakanı Bondi: Tesla saldırganlarını tutuklayacağız

  • Gürcistan'da tartışmalı medya yasası yürürlüğe girdi

    Gürcistan'da tartışmalı medya yasası yürürlüğe girdi

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Türk Milyarderler