Avrupa, ABD'ye bağımlılığı azaltmak için harekete geçti: Google'a rakip geliyor
Ecosia ve Qwant, Avrupa Arama Perspektifi adlı yeni girişimle 2025’te bağımsız bir Avrupa arama dizini oluşturmayı ve Fransa’da faaliyete geçmeyi planlıyor. Qwant’ın gizlilik, Ecosia’nın sürdürülebilirlik odaklı hizmetlerini bir araya getiren girişim, Microsoft gibi üçüncü taraflardan bağımsız bir altyapı kurmayı amaçlıyor. Yapay zeka teknolojilerinin gelişimi için "şeffaf ve güvenli" bir veri havuzu sunacak olan dizin, diğer bağımsız arama motorları ve teknoloji firmalarına da erişim sağlayacak.
Ecosia Berlin merkezliyken, Qwant Paris'te bulunuyor. Gizlilik odaklı bir arama motoru olan Qwant, kullanıcıları takip etmemeyi ve kişisel verilerini satmamayı taahhüt ediyor. Ecosia ise sürdürülebilirlik odaklı çalışıyor ve platformda yapılan her 50 aramada bir ağaç dikme sözü veriyor.
Google yüzde 90'lık payıyla pazara hakim
EUSP girişimi, Ecosia ve Qwant’ın, mevcut ABD merkezli altyapı sağlayıcılarına olan bağımlılıklarını azaltmayı hedefliyor. Arama altyapısı, internet erişimini sağlayan kritik bir unsur olarak tanımlanıyor ve Google bu alanda yüzde 90’dan fazla pazar payıyla hakim durumda. Ecosia ve Qwant gibi alternatif arama motorları, arama sonuçlarını sunarken genellikle Microsoft gibi büyük teknoloji firmalarının altyapısını kullanıyor.
Gizlilik odaklı arama dizini oluşturulacak
Alternatif arama motorları şu anda kendi arka plan altyapılarını geliştirmiyor. Ancak EUSP girişimi ile Ecosia ve Qwant, sıfırdan kendi arama dizinlerini oluşturabilecek. Ecosia, geçtiğimiz yıl Google ve Bing sonuçlarını harmanlayan bir sistemle çalışmaya başlamıştı. Şirketler, 2023'te yeniden tasarlanan Qwant teknolojilerini kullanarak "gizlilik odaklı" bir arama dizini oluşturmayı planlıyor.
Ecosia ve Qwant, yeni oluşturacakları arama dizinini yalnızca kendi sistemlerinde kullanmayacak; diğer bağımsız arama motorları ve teknoloji şirketlerine de erişim sağlayacak. Bu girişim, Ecosia ve Qwant gibi alternatif arama sağlayıcılarının, Microsoft’un Bing Arama API’sine erişim maliyetlerinde yaşanan artışa karşı koymalarını sağlayacak.
Qwant CEO’su Olivier Abecassis, Avrupa’nın üçüncü taraf kararlarının işlerini tehlikeye atamayacağı bir teknoloji inşa etmesi gerektiğini vurguladı. Abecassis, bunun ABD şirketlerine karşı bir tutum olmadığını, şirketlerin egemenliği ile ilgili olduğunu ifade etti. Abecassis, aynı zamanda henüz dış yatırımcılardan fon sağlamamış olan yeni girişimin CEO’su olarak da görev alacak.
Ecosia CEO’su Kroll, "Avrupa olarak teknoloji konusunda ABD'ye çok bağımlıyız" diyerek, eski ABD başkanı Donald Trump’ın yeniden seçilmesinin jeopolitik gerginlikleri artırabileceğini ve Avrupa’nın ABD teknolojisine olan bağımlılığının sorun yaratabileceğini belirtti. Avrupa'nın, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında enerji arzında yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Kroll, bir kıtanın tek bir ülkeye aşırı bağımlı olmasının krizlere yol açabileceğini söyledi.
Şeffaf ve güvenli bir veri havuzu sunacak
Ecosia ve Qwant, yeni yapay zeka teknolojileri için “şeffaf ve güvenli bir veri havuzu” sunmayı planlıyor. Christian Kroll, "Bu paradigma değişimi için çok önemli bir kaynağa sahip olduklarını biliyorlar," diyerek, chatbot’lar için büyük dil modellerinin gerekli olduğunu ancak iyi bir arama dizinine de ihtiyaç olduğunu ifade etti.
OpenAI’nin ChatGPT’sinin yükselişi, arama devi Google üzerinde baskı yaratırken, Perplexity gibi yeni arama motorları da kendi yapay zeka tabanlı alternatifleriyle piyasaya giriş yaptı. Google ise büyük dil modeli Gemini’yi arama sonuçlarına entegre ederek yapay zeka tabanlı arama ürünleriyle bu rekabete karşılık verdi.
"Teknoloji" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
forbes.com.tr
2024'ün ilk 10 ayında en çok satan elektrikli otomobiller
-
forbes.com.tr
2025 Forbes 30 altı 30'dan İlayda Şamilgil: NASA projesinden kendi girişimine