;
Arama

Altın Satın Alan İlk 10 Ülke: Takip Edebileceğiniz Bir Portföy Stratejisi

Bu listede son yıllarda değerli metal rezervlerini en çok artıran ülkeleri derledik. Merkez bankaları küresel ekonomik belirsizlik karşısında önemli bir strateji olarak altına güveniyor.

16 Ekim 2024, 12:02 ÖS GÜNCELLENDİ
Altın Satın Alan İlk 10 Ülke: Takip Edebileceğiniz Bir Portföy Stratejisi

Merkez bankaları 36 bin metrik tondan fazla rezervle -tüm çıkarılan altının yaklaşık beşte biri- bizim de bilmemiz gereken bir şeyi biliyor: Altın nihai güvenlik ağıdır. Bu kurumlar 2009'dan bu yana değerli metalin net alıcısı olarak son 10 yılda küresel olarak üretilen her sekiz onstan birini satın aldı.

 

Merkez bankaları, 2009'dan bu yana net altın alıcısı oldular

 

Bankalar altın biriktiriyorsa, bu size kendi portföyünüzün nerede olması gerektiği hakkında bir şeyler söylemez mi? 
İtibari para birimleri istenildiği gibi basılabilirken (son zamanlarda bunu çok gördük), altın sınırlı bir kaynak olmaya devam ediyor. Bu durum altını ekonomik belirsizlik dönemlerinde tercih edilen bir varlık haline getiriyor. Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler bunun farkına vardı ve büyük miktarlarda altın satın alıyor. 

Dünya Altın Konseyi (WGC) tarafından sağlanan verilere göre, son 10 yılda en çok altın biriktiren ilk 10 ülkeye bir göz atalım:

10. Macaristan | 91,4 metrik ton 

Macaristan Merkez Bankası, kurulduğu 1924 yılından bu yana altın rezervlerini koruyor. Son zamanlarda rezervlerini arttırma konusunda ciddi bir tutum sergileyen Macaristan, 110 metrik tonluk rezerviyle Orta ve Doğu Avrupa'da kişi başına düşen en büyük altın rezervine sahip ülke konumunda.

 

Ünlü Balıkçı Tabyası'nın (Halaszbastya) ana kulesi, Budapeşte, Macaristan

 

9. Katar | 96,3 metrik ton

Katar altını, özellikle ekonomik belirsizlik dönemlerinde güvenli bir yatırım olarak görüyor. Son yıllarda altın alımları hızla artan ülkenin rezervleri 2023 yılı sonuna kadar 100 tonu aştı. Petrol ve gaz zenginliği üzerine kurulu bir ulus için altını güvenilir bir yedekleme planı olarak gördükleri açık.

 

Dubai'nin altın çarşısında mücevherler

 

8. Singapur | 101,5 metrik ton 

Singapur, her onsunu ithal etmek zorunda olmasına rağmen altına yabancı değil. Bu yıl, şehir devletinin 1965'te bağımsızlığını kazanmasından bu yana en yüksek seviyede olan altın rezervlerini 236 metrik tona çıkararak tarihi bir hamle yaptı. Singapur gibi küresel bir finans merkezi için akıllıca bir hamle!

 

ArtScience Müzesi ve gökdelenler, Singapur

 

7. Özbekistan | 126,3 metrik ton 

Özbekistan altın piyasasında sessiz ama güçlü bir oyuncu. İstikrarlı bir şekilde artan rezervleri 2024 yılında 373 tona ulaştı. Özbekistan'ın toplam uluslararası varlıklarının neredeyse yüzde 80'i artık değerli metalde.

 

Guri Amir veya Gur Emir, Semerkant'taki Moğol fatihi Emir Temur veya Timurlenk'in türbesi

 

6. Kazakistan | 132,6 metrik ton 

Dünyanın önde gelen altın üreticilerinden biri olan Kazakistan, şu anda toplam 23 milyar dolar olan rezervlerini istikrarlı bir şekilde artırdı. Ülke, rezervlerindeki altın payını biraz azaltmayı planlayan Kazakistan dünya altın üretiminin yüzde 2'sini gerçekleştirerek küresel pazarda önemli bir oyuncu olmaya devam ediyor.

 

Yükseliş Katedrali (Zenkov Katedrali olarak da bilinir), Almatı, Kazakistan

 

5. Hindistan | 291,4 metrik ton 

Hindistan Merkez Bankası altın piyasasında önemli hamleler yaptı. Bankanın 2024'ün ilk yarısındaki alımları 2013'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak önceki iki yılın toplamını geride bıraktı. Altının derin bir kültürel öneme sahip olduğu Hindistan için bu değerli metal, ekonomik stratejisinin merkezinde yer almaya devam ediyor.

 

Geleneksel Hint altın takıları

 

4. Polonya | 295 metrik ton 

Polonya Merkez Bankası bu yıl en agresif altın alıcılarından biri oldu ve 2024'ün ikinci çeyreğinde en büyük alım konusunda Hindistan ile başa baş gitti. Mevcut rezervleri yüde 16 olan Polonya, değerli metali rezervlerinin yüzde 20'si haline getirmeyi hedefliyor.

 

Arka planda Aziz Meryem Bazilikası, Gdansk, Polonya

 

3. Türkiye | 475,6 metrik ton 

Türkiye son on yılda altın rezervlerini 116 metrik tondan 584 tonun üzerine çıkardı. Rezervlerinin neredeyse yüzde 20'si altın olan Türkiye, uzun bir geçmişe dayanan yerel altın sahipliği ve yatırımı sayesinde önemli bir alıcı olarak konumlanıyor.

 

İstanbul’da bir kuyumcu dükkanı

 

2. Çin | 1.210,2 metrik ton

Çin her zaman dikkate alınması gereken bir ülke, altın piyasasında da istisna değil. Son 10 yılda rezervlerine 1 milyon 200 bin metrik tondan fazla altın ekleyen Çin Halk Bankası, toplam küresel sıralamada ABD'nin hemen arkasında yer alıyor. Ancak, altın fiyatlarındaki artış nedeniyle son zamanlarda yeni alımlara ara verdi.

 

Geleneksel Çin bilezikleri, saatleri ve kolyeleri

 

1. Rusya | 1.230,6 metrik ton

İlk sırada yer alan Rusya, son on yılda rezervlerine 1 milyon 200 bin tondan fazla altın ekledi. Batı'nın yaptırımlarını göz önünde bulunduran Rusya, Bretton Woods sisteminden bu yana görülmemiş bir strateji ile para birimi rubleyi bile altına bağlayarak hazırlık yapıyor.

 

Rusya'da bir Katedral

 


"Para - Yatırım" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Fed'in faiz indirimleri 2 trilyon dolarlık para fonu çıkışını teşvik edebilir

    Forbes.com.tr
    Fed'in faiz indirimleri 2 trilyon dolarlık para fonu çıkışını teşvik edebilir

  • Avrupa Merkez Bankası'ndan yapay zeka şirketleriyle ilgili balon uyarısı

    Forbes.com.tr
    Avrupa Merkez Bankası'ndan yapay zeka şirketleriyle ilgili balon uyarısı

  • Citi TL'de kâr edip pozisyonunu daralttı

    Forbes.com.tr
    Citi TL'de kâr edip pozisyonunu daralttı

  • Ortadoğu'daki çatışma savunma hisselerini tetikliyor: Son 15 yılda S&P 500’ü geçti

    Forbes.com.tr
    Ortadoğu'daki çatışma savunma hisselerini tetikliyor: Son 15 yılda S&P 500’ü geçti

  • Wall Street beklentisi: Daha az düzenleme, daha çok kâr

    Forbes.com.tr
    Wall Street beklentisi: Daha az düzenleme, daha çok kâr

  • Samsung 7 yıl sonra neden hisselerini geri alıyor?

    Forbes.com.tr
    Samsung 7 yıl sonra neden hisselerini geri alıyor?