;
Arama

ABD’nin yabancı işçi vizesiyle gelen milyarderleri

Bir avuç göçmen milyarder, öne çıkan yetenekleri cezbetmek için tasarlanmış bir vizenin yardımıyla ABD'de işe başladı. Şimdi ülkenin en büyük, milyarder destekli teknoloji firmalarından bazıları bu H-1B vizelerinin en yoğun kullanıcıları.

26 Şubat 2025, 10:23

eBay'in ilk tam zamanlı çalışanı ve ilk başkanı olan Kanadalı mühendis Jeff Skoll, 1990'ların sonunda ABD'deki geleceğinin güvende olduğunu düşünüyordu. Çiçeği burnunda e-ticaret şirketinin başında üç yıl geçirdikten sonra iş planını oluşturdu, 1998'de halka açılmadan önce 3.000 çalışana ulaşırken şirketi denetledi. 1999'da vasıflı yabancıların ABD'de yasal olarak çalışmasına izin veren H-1B vizesini yenileme talebi reddedilince şaşkına döndü.

Skoll Forbes’a, “H-1B benim için çok önemliydi. Aksi takdirde ülkeyi terk etmek zorunda kalırdım” dedi. Yine de finansal açıdan Skoll'a bir şey olmazdı. eBay'in halka arzından bir yıl sonra hisseleri sayesinde milyarder oldu.

“İhtiyaçları karşılayacak kadar Amerikalı yok”


eBay'deki işine devam etmeye kararlı olan Skoll, eBay'de iyi bağlantıları olan bir yönetici ve Demokrat bağışçı olan Steve Westly tarafından yapılan bir tanıştırma sayesinde yardım için dönemin Kaliforniya Senatörü Dianne Feinstein ve dönemin Başkan Yardımcısı Al Gore'a başvurdu. Feinstein'ın yardımıyla Skoll, iş dünyası ve diğer alanlarda “olağanüstü yetenekli” göçmenler için O-1 adı verilen farklı bir vize türü için başarılı bir şekilde dilekçe verdi daha sonra Green Card’ını ve nihayetinde 2007'de ABD vatandaşlığını aldı. Skoll, “Mesele Amerikalıları işe almaktan kaçınmak değil. Sadece bu şirketlerin ihtiyaçlarını karşılayacak kadar Amerikalı yok” diye konuştu.

Bu nedenle Amerika'nın en tanınmış ve en dinamik teknoloji şirketlerinin birçoğu H-1B vizesi alan kişiler için en iyi işverenler arasında yer alıyor. İç Güvenlik Bakanlığı'nın bir kolu olan ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri'ne göre Jeff Bezos'un Amazon'u, Bill Gates'in Microsoft'u, Mark Zuckerberg'in Meta'sı ve Larry Page'in Google'ı bu şirketler arasında yer alıyor. Biyoteknoloji milyarderi ve LA Times'ın sahibi Patrick Soon-Shiong geçtiğimiz günlerde Forbes'a verdiği demeçte, “Bu bir göçmenlik politikasından daha fazlası. Amerikan rüyasının canlı kanıtı” dedi.

Bugünlerde ülkenin en ünlü göçmeni olan Elon Musk da H-1B'nin bir başka büyük hayranı ve elektrikli araç şirketi Tesla, ilk kez bu tür vizeleri kullanan ilk 25 ABD'li işveren arasında yer alıyor. Musk aralık ayında X'te yaptığı açıklamada “SpaceX'i, Tesla'yı ve Amerika'yı güçlü kılan yüzlerce başka şirketi kuran pek çok kritik insanla birlikte Amerika'da bulunmamın nedeni H-1B'dir” dedi.

Popüler işe alım aracı oldu


1990 yılında oluşturulan H-1B vizesi, bilim insanları, mühendisler ve eğitimciler gibi yetenekli çalışanların göçünü teşvik etmek için tasarlandı. Üç yıla kadar süren ve yenilenebilen geçici vize, kısa sürede Silikon Vadisi'nde popüler bir işe alım aracı haline geldi. Yıllar boyunca, kura sistemiyle her yıl verilen vize sayısı 1992'de 48.600'den 2001'de 163.600'e kadar değişti. Bu sayı 2006 yılından bu yana yıllık 85.000'de sabitlendi ve bunun 20.000'i bir ABD üniversitesinden yüksek lisans ya da doktora derecesi alan yabancı çalışanlar için ayrıldı. Forbes'un hesaplamalarına Amerikalı milyarderlerin yaklaşık yüzde 12'si göçmenlerden oluşuyor ancak bunlardan sadece bir avuç kadarı kariyerlerinin başlarında H-1B vizesinden kişisel olarak yararlandı. İşte bu isimlerden bazıları:

Jeff Skoll

Doğduğu ülke: Kanada

Net serveti: 5.2 milyar dolar

Skoll, Toronto Üniversitesi'nde elektrik mühendisliği okuduktan sonra MBA yapmak üzere Stanford Üniversitesi İşletme Fakültesi'ne gitti. Oradayken eBay'in kurucusu Pierre Omidyar ile tanıştı ve 1995 yılında Skoll'u girişimin başkanı olarak işe aldı. Skoll, H-1B vizesi almadan önce 18 ay boyunca J-1 öğrenci vizesiyle eBay'de çalışmaya başladı. Kendisi hala bu vizelerin hayranı. Özellikle teknoloji, sağlık ve bilim alanlarındaki işlere atıfta bulunarak, “Amerikan okulları bu pozisyonlara olan talebi karşılayacak kadar mezun vermiyor” diyor.

Eric Yuan

Doğduğu ülke: Çin

Net serveti: 5 milyar dolar

Günümüzde neredeyse her yerde kullanılan video konferans şirketi Zoom'un kurucusu ve CEO'su, 1997'de Silikon Vadisi'ndeki web konferansı girişimi WebEx'te çalışmak için H-1B almadan önce vize başvurularında sekiz ret ile karşılaştı. Yuan 2019'da Forbes'a verdiği demeçte, “Kendime ‘Siz bana artık buraya gelemeyeceğimi söyleyene kadar elimden geleni yapacağım’ dedim” dedi. Covid-19 salgını sırasında popülerliği artan San Jose, California merkezli Zoom'u kurmadan önce 14 yıl WebEx'te ve ardından Cisco'da (2007'de WebEx'i satın aldı) çalıştı.

Rajiv Jain

Doğduğu ülke: Hindistan

Net serveti: 4.9 milyar dolar

Hindistan'da doğan Jain, H-1B vizesi almadan önce 1990'ların başında Miami Üniversitesi'nde MBA yapmak için ABD'ye taşındı. 1994'ten itibaren yirmi yılı aşkın bir süre İsviçre firması Vontobel Asset Management'ta çalıştı ve bu sürenin büyük bir kısmını Florida, Ft. Lauderdale'de geçirdi. 2014 yılında eş CEO'luğa yükseldi. İş ortağı Tim Carver ile birlikte 2016 yılında varlık yönetimi firması GQG Partners'ı kurdu. Avustralya Menkul Kıymetler Borsası'nda 2021 yılında halka açılan firmanın yönetiminde 153 milyar dolarlık varlık bulunuyor. Jain, firmanın yönetim kurulu başkanı ve baş yatırım yetkilisi.

Jayshree Ullal

Doğduğu ülke: Birleşik Krallık

Net serveti: 4.7 milyar dolar

Londra'da doğan Ullal, San Francisco Eyalet Üniversitesi ve Santa Clara Üniversitesi'nde mühendislik eğitimi almak üzere ABD'ye taşınmadan önce Hindistan'ın Yeni Delhi kentinde büyüdü. Daha sonra Silikon Vadisi'ndeki yarı iletken firmaları Fairchild Semiconductor ve Advanced Micro Devices'da çalıştı. Ullal'ın bir temsilcisi H-1B vizesi aldığını doğruladı ancak bunun hangi iş için olduğunu açıklamadı. 1992'de Cisco Systems'in ertesi yıl satın aldığı Crescendo Communications adlı bir startup'a katıldı. Ullal Cisco'da 15 yıl boyunca yükselme gösterdi. 2008 yılından bu yana bilgisayar ağı firması Arista Networks'ün CEO'su olarak görev yapıyor.

Thierry Cruanes

Doğduğu ülke: Fransa

Net serveti: 1,1 milyar dolar

Cruanes, 1992 yılında Fransa'da bilgisayar bilimleri alanında doktora derecesini aldıktan sonra kariyerine ABD'de Oracle için çalışarak başladı ve şirketin veritabanlarını iyileştirmek için çalışan optimizasyon ekibine yardımcı oldu ve sonunda yönetici oldu. Cruanes, Oracle'a katılmadan önce yedi yılını Avrupa'da IBM'de geçirdi. Cruanes, 2012 yılında bulut tabanlı veri depolama devi Snowflake'in kurucu ortağı oldu ve 2020 yılında şirketin 3,9 milyar dolarlık halka arzını (bugüne kadarki en büyük yazılım halka arzı) yönetti. Cruanes 200'den fazla patentin mucidi olarak tanınıyor. Snowflake'teki hissesinin değeri 1 milyar doların biraz üzerinde.


"Dünya" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • ABD Adalet Bakanı Bondi: Tesla saldırganlarını tutuklayacağız

    ABD Adalet Bakanı Bondi: Tesla saldırganlarını tutuklayacağız

  • Gürcistan'da tartışmalı medya yasası yürürlüğe girdi

    Gürcistan'da tartışmalı medya yasası yürürlüğe girdi

  • Batılı şirketler Rus pazarına döner mi?

    Batılı şirketler Rus pazarına döner mi?

  • Andreessen Horowitz ve Oracle, TikTok’un ABD kolunu almak istiyor

    Andreessen Horowitz ve Oracle, TikTok’un ABD kolunu almak istiyor

  • Rusya ve ABD normalleşme sürecinde ikinci toplantı İstanbul'da yapılacak

    Rusya ve ABD normalleşme sürecinde ikinci toplantı İstanbul'da yapılacak

  • Mercedes ABD’deki en ucuz modellerini piyasadan çekebilir

    Mercedes ABD’deki en ucuz modellerini piyasadan çekebilir

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Forbes Türkiye dolar milyarderi Türkler 2025 listesi


  • Türk Milyarderler