2024'te kayıt dışına 7,4 milyar lira ceza kesildi
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) 2024 yılında birçok sektörde kayıt dışılığı engellemeye yönelik etkili denetimler gerçekleştirdi. KDV oran uyumsuzlukları, belge düzeni ve ödemelerin kayıtlarla uyumu gibi birçok unsuru kapsayan denetimlerde bandrollü ürünlerden akaryakıt sektörüne kadar geniş bir yelpazede izleme yapıldı. 1 milyon 125 bin 410 saha denetimi sonrasında toplamda 7,4 milyar lira ceza kesildi. Ayrıca yapılan denetimlerde 32 bin 255 kişinin kayıtsız çalıştığı tespit edilerek, 10 milyar lira vergi tahakkuk ettirildi.
Kira geliri beyanında artış
2024 yılı boyunca kira gelirlerine yönelik yapılan çalışmalarda, 425 bin konutun yoklaması yapıldı ve 376 bin yeni mükellef beyanname vermeye başladı. Bir önceki yıla göre kira gelirlerini beyan eden mükellef sayısında yüzde 26'lık bir artış sağlandı. Bunun yanı sıra 55 bin mükellef geçmiş yıllara ait kira beyannamelerini vermeye başladı ve toplamda 3,1 milyar lira kira geliri beyanı gerçekleştirildi. GİB, kira gelirlerinin doğru beyanı için benzer çalışmalara 2025'te de devam edecek.
Bandrollü ürünlere yönelik takip sıklaştırıldı
2007 yılında başlatılan bandrol uygulaması, tütün ve alkollü içkilerde kaçak ürünlerin tespit edilmesinde büyük kolaylık sağladı. 2024'te GİB'in bandrol ekipleri 16 milyondan fazla sigara ve alkollü içki ile yaklaşık 600 milyon dal makaronu denetledi. Bu denetimlerde 2 milyon kaçak sigara ve alkollü içki ürünü ile 120 milyon dal makaron tespit edilerek adli sürecin başlatılması amacıyla kolluk kuvvetlerine bildirildi.
Kayıt dışı hasılat için izahta davet
Gelir İdaresi Başkanlığı, nakit yoğun sektörlerde de kayıt dışı hasılatı tespit etti. Fiziki ve sanal POS cihazlarının usulsüz kullanımı ve IBAN yoluyla yapılan tahsilatlar gibi yöntemlerle kayıtlara yansımayan gelirler üzerine yapılan analizlerle 137 bin mükellefe izah daveti yapıldı. Bu çalışmalar sonucunda 132,5 milyar liralık kayıt dışı hasılat için gönüllü uyum süreçleri başlatıldı ve 252 bin 322 beyanname ile 27,3 milyar liralık hasılat beyan edildi.
Bakan Şimşek'ten kayıt dışılıkla mücadele taahhüdü
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışılıkla mücadelede denetimlerin önemine değinerek, "Vergiye gönüllü uyum gözetilirken kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin yeni nesil analiz teknikleriyle süreceğini" belirtti. Bakan Şimşek, "Geçtiğimiz yıl yaptığımız düzenlemelerle vergi cezalarında etkinliğin artırılması amacıyla ceza tutarlarında önemli artışlar yaptık. Kayıt dışı çalışan mükelleflere artırımlı cezalar öngördük" diyerek bu yıl da mücadelenin aralıksız devam edeceğini vurguladı.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
Eren Taşar
2025'te yatırımcıları neler bekliyor?