;
Arama

Uzmanlar, İsrail'in İran'ın Nükleer Programına Saldırı İhtimalini değerlendirdi

İran henüz nükleer silahlara sahip olmasa da analistler, İran'ın İsrail'e yönelik füze denemelerinin ardından, ülkenin nükleer geliştirme programının ABD'nin muhalefetine rağmen İsrail'in misillemesinin birincil hedefi olabileceğine inanıyor. Eski bir İsrail başbakanı, İran'ın nükleer tesislerine saldırı yapılmasını savunuyor.

09 Ekim 2024, 10:50 ÖÖ GÜNCELLENDİ
Uzmanlar, İsrail'in İran'ın Nükleer Programına Saldırı İhtimalini değerlendirdi

İran, 1 Ekim'de İsrail'e saldırdı ve uzun süredir müttefiki olan Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesiyle sonuçlanan saldırıya misilleme olarak hiçbir uyarıda bulunmadan 180'den fazla füze fırlattı . Bu durum, İsrail'in nasıl karşılık vereceği konusunda yaygın spekülasyonlara yol açtı.

Reuters'ın haberine göre , İsrail'in nasıl karşılık vereceği ya da hangi hedefleri seçebileceği belirsizliğini korurken, Netanyahu 1 Ekim'de yaptığı toplantıda, İran'ın saldırarak büyük bir hata yaptığını ve ülkenin bunun bedelini ödeyeceğini söyledi.

İran'ın Nükleer veya Petrol Tesislerini Hedef Alabilir

Johns Hopkins Üniversitesi'nde yazar ve Orta Doğu analisti olan Laura Blumenfeld, Forbes'a yaptığı açıklamada, İran'ın saldırısının "İsrail'in karşı saldırısına yeşil ışık yaktığını, bunun Başbakan Netanyahu'nun yıllardır peşinde olduğu son hesaplaşma darbesi olabileceğini" ve muhtemelen İran'ın nükleer veya petrol tesislerini hedef alabileceğini söyledi.

Saldırıdan bu yana, eski İsrail Başbakanı Naftali Bennett defalarca saldırı çağrısında bulunmuş ve 8 Ekim'de X'te "ŞİMDİ İran'ın nükleer tesislerine ve rejimine saldırı zamanıdır" ifadesini kullanmıştı.

Ortadoğu güvenlik analisti Muhammed El Başa, Forbes'a yaptığı açıklamada, İsrail'in Rus yakıtı kullanan ve yayılma riski düşük tek nükleer santrali olan Buşehr'i hedef alabileceği yönünde "spekülasyonlar olduğunu" söyledi ve "İsrail'in Husi saldırılarına güç gösterisi olarak yakıt depolarını bombalayarak tepki gösterdiğini" belirtti.

Biden: İsrail'e destek Vermeyeceğiz

ABD Başkanı Joe Biden, Çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine yönelik saldırılarını desteklemeyeceğini söyledi.

Wall Street Journal'ın haberine göre , ABD istihbaratı, İran'ın 2024 yılı boyunca hiçbir nükleer silah üretmediğini belirtti ancak ülke, Trump yönetiminin İran ile yapılan anlaşmadan çekilmesinin ardından 2018'den bu yana yüzlerce santrifüj daha üreterek nükleer geliştirme programını ilerletti .

İran, İsrail'in Nükleer Tesislere Saldırısına Nasıl Tepki Verebilir?

İranlı üst düzey general Ahmed Hağtalab, devlet haber ajansı İslam Cumhuriyeti'nin haberine göre, Nisan ayında, İsrail'in nükleer tesislerine saldırması halinde ülkenin nükleer politikalarını gözden geçirebileceği tehdidinde bulunmuş ve böyle bir saldırının İran'ın İsrail'in kendi nükleer tesislerini hedef alan karşı saldırılarını tetikleyebileceğini söylemişti .

Temel Arka Plan

İsrail ve İran, İran'ın 1979 İslam devrimine dayanan kısa bir ilişki geçmişine sahip ezeli rakiplerdir. İran'ın Lübnan Şii milis grubu Hizbullah ve İslamcı militan grup Hamas'ı yıllarca desteklemesiyle körüklenen on yıllarca süren bir gölge savaşı , özellikle Hamas'ın geçen yıl İsrail'e saldırması ve İsrail'in Gazze'yi yoğun bir şekilde işgal etmesinden sonra son yıllarda gerginliklerin artmasıyla doğrudan bir çatışmaya dönüştü. İsrail - ABD ve BM ile birlikte - İran'ın 1990'ların sonu ve 2000'lerin başında silah programına başlamasından bu yana İran'ın nükleer ilerlemesinden endişe duyuyor. İsrail, nükleer sırları çalmak , patlamaları sabote etmek ve insansız hava aracı saldırıları düzenlemek gibi İsrail bağlantılı misyonlar yoluyla nükleer gelişmeyi engellemek için programı hedef aldığı on yılları geçirdi . İsrail hiçbir zaman sorumluluk almamış olsa da İran, ülkeyi 2020 yılında İranlı bilim adamı Muhsin Fakhrizadeh'i öldürmekle suçladı. The Wall Street Journal'a göre İran, üç bomba yapmaya yetecek kadar silah sınıfı nükleer yakıta sahip ve silahlar için gereken %90'a yakın bir kalitede zenginleştirilmiş uranyum üretebilen nükleer silahı olmayan tek ülkelerden biri . Rusya'nın İran'la bağları son yıllarda derinleşti ve Bloomberg, ABD'nin iki ülke arasındaki bilgi ve teknoloji paylaşımı konusunda endişeli olduğunu bildirdi; bu, İran'ın nükleer çıkarları için potansiyel bir nimet. Silahların Kontrolü ve Yayılmasının Önlenmesi Merkezi'ne göre İsrail, nükleer silahlara sahip olduğuna inanıldığı ancak bunlara sahip olduğunu doğrulamadığı için beyan edilmemiş bir nükleer silah gücü olarak kabul ediliyor .

İsrail'den Saldırı Nasıl Olur?

New York Times'a göre, İsrail'e vurmak büyük bir tırmanış olarak görülse de İsrail uzun zamandır İran'ın Natanz'daki nükleer zenginleştirme tesisini izliyor. Bu, binlerce santrifüjün bulunduğu çölün ortasında gömülü bir zenginleştirme tesisi. Fordow'daki bir dağın altına gömülü zenginleştirme tesisi gibi diğer tesisler de başka bir potansiyel hedef teşkil ediyor, ancak The Times'ın bildirdiğine göre ABD yetkilileri tarihsel olarak İsrail'in bombardıman uçaklarını ve yerin bu kadar derinlerinde gerçekleşecek bir saldırı için yeterince güçlü silahları almasını engelledi. Ancak İsrail'in yöntemleri bombalama veya füze saldırılarından başka yöntemler de kullandı. İsrail'in güçlü bir siber savunma programı var; bunu yakın zamanda Hizbullah üyelerine ait kablosuz cihazları patlatan bir saldırı başlattığında gösterdi . ABD ve İran'dan kaynaklandığı düşünülen bir diğer saldırı da 2000'li yılların başında gerçekleşti; "Olimpiyat Oyunları" olarak adlandırılan ve yaygın olarak Stuxnet virüsü olarak bilinen bu saldırı, Natanz'ın tesis operasyonlarını aksatmak için dijital "solucanlar" kullanan bir siber saldırıydı.

Bir Saldırıda Radyoaktif Madde Yayılımı Olur Mu?

Harvard'da enerji, ulusal güvenlik ve dış politika profesörü olan Matthew Bunn, Forbes'a Natanz veya Fordow gibi bir uranyum zenginleştirme tesisine saldırmanın nükleer serpinti veya radyoaktif madde yayılımı olmayacağını söyledi. Bu tesisler, nükleer reaktörde ışınlanmamış uranyumla uğraşır, yani daha az radyoaktiftir. Bir saldırıda bazı alanlar ekolojik hasar görebilir, ancak sonuç, lokasyonlardaki sınırlı miktardaki uranyumla sınırlı olacaktır, dedi.

İran, İsrail'in Nükleer Tesislere Saldırısına Nasıl Tepki Verebilir?

İranlı üst düzey general Ahmed Hağtalab, devlet haber ajansı İslam Cumhuriyeti'nin haberine göre, nisan ayında, İsrail'in nükleer tesislerine saldırması halinde ülkenin nükleer politikalarını gözden geçirebileceği tehdidinde bulunmuş ve böyle bir saldırının İran'ın İsrail'in kendi nükleer tesislerini hedef alan karşı saldırılarını tetikleyebileceğini söylemişti .


"Haberler" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Sessiz Hırs: Z Kuşağı neden kurumsal şirketlerde kariyer hedeflemiyor?

    Forbes.com.tr
    Sessiz Hırs: Z Kuşağı neden kurumsal şirketlerde kariyer hedeflemiyor?

  • Konut satışında son iki yılın en yüksek sayısına ulaşıldı

    Forbes.com.tr
    Konut satışında son iki yılın en yüksek sayısına ulaşıldı

  • Yatırımcılara öz kaynak kriteri getirildi

    Forbes.com.tr
    Yatırımcılara öz kaynak kriteri getirildi

  • Barclays Plc'den TL tahmini: Değer kaybı yavaşlayacak

    Forbes.com.tr
    Barclays Plc'den TL tahmini: Değer kaybı yavaşlayacak

  • Kripto paraların S&P 500'ü uygulamaya girecek

    Forbes.com.tr
    Kripto paraların S&P 500'ü uygulamaya girecek

  • Trump'ın zaferi ve siyasi çalkantılarla euro bölgesinde yatırımcı güveni geriledi

    Forbes.com.tr
    Trump'ın zaferi ve siyasi çalkantılarla euro bölgesinde yatırımcı güveni geriledi