Türkler yurt dışında en çok Dubai ve Yunanistan’dan konut alıyor
Türkiye'deki yerleşiklerin yurt dışından yaptığı gayrimenkul yatırımları artış gösteriyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, 2024’te bu alımlar için ödenen toplam tutar yüzde 20,5 artarak 2 milyar 513 milyon dolara ulaştı. Yalnızca ocak ayında yapılan harcama ise 144 milyon dolar olarak kaydedildi.
Altın vize ve kira getirisi yatırımın itici gücü
Gayrimenkul Hizmet İhracatçıları Derneği (GİGDER) Başkanı Bayram Tekçe, Türk yatırımcıların yurt dışına yönelmesinde "altın vize" programlarının önemli rol oynadığını belirtti. Yunanistan, 250 bin euroluk yatırımla Schengen ülkelerine serbest giriş imkânı sunması nedeniyle en çok tercih edilen ülkeler arasında yer alıyor. Tekçe, İspanya ve Portekiz’in vize programlarını kapatmasının ardından Macaristan’ın aynı miktarla yeni bir program başlattığını da aktardı.
Bir diğer nedenin ise kira geliri olduğunu vurgulayan Tekçe, Türkiye’de ev sahibi-kiracı ilişkilerinde yaşanan sorunların da yatırımcıyı yurt dışına yönelttiğini ifade etti.
“Türkler, yurt dışında ortalama 500 bin dolara konut alıyor. En çok dikkat ettikleri konu ise yatırımın kira getirisi sağlaması” dedi.
Dubai’ye ilgi artıyor, Türkler yedinci sırada
Parcel Estates CEO’su Özden Çimen ise Türk yatırımcıların son dönemde özellikle Dubai’ye yöneldiğini söyledi. Vergisiz kazanç ve yüksek kira getirisi sunan Dubai’de, Türkler en çok yatırım yapan ülkeler sıralamasında Hindistan, İngiltere, Rusya, Çin, Pakistan ve ABD'nin ardından yedinci sırada yer alıyor.
Çimen, 2025’te Türk yatırımcıların ilk 5’e girebileceğini öngörürken, sadece bireysel değil, Türk inşaat firmalarının da Dubai'deki büyük ölçekli projelerde aktif rol üstlendiğini belirtti. Özellikle metro, otoyol ve konut projelerinde Türk müteahhitlerin etkinliğinin arttığını ifade etti.
Türkiye'de azalan yabancı ilgisi, yurt dışına yönelişi tetikliyor
Bayram Tekçe, uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye ilgisinin azaldığına dikkat çekerek, bu eğilimin tersine çevrilebilmesi için ikamet, abonelik gibi süreçlerin kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca yurt dışı tanıtım faaliyetlerine daha fazla kaynak ayrılması ve yatırımcı dostu vize programlarının devreye alınması çağrısında bulundu.
Türkler'den ikinci pasaporta yoğun ilgi: Dünyada üçüncü sırada
"Haberler" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak
Forbes Türkiye dolar milyarderi Türkler 2025 listesi
-