;
Arama

Türkiye’de Z kuşağının yüzde 88’i girişimci olmak istiyor

Mastercard, 2025 Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak, kadınların girişimciliğe bakışını nesillere göre inceleyen bir araştırma gerçekleştirdi. 41 ülkede 42 binden fazla kişiyle yapılan çalışmaya göre, özellikle genç kadınlar girişimciliğe büyük ilgi gösteriyor. Türkiye’de kadınların yüzde 60’ı kendini girişimci olarak tanımlarken Z kuşağı kadınları arasında bu oran yüzde 88’e kadar çıkıyor.

05 Mart 2025, 14:02

Araştırma, girişimci kadınların en büyük motivasyon kaynaklarının finansal bağımsızlık hayallerini gerçekleştirme isteği ve iş-yaşam dengesini sağlamak olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye’de kadınların yüzde 62’si girişimciliğe adım atmak istemelerinin temel sebebini hayallerini gerçekleştirmek olarak belirtirken yüzde 46’sı daha iyi bir iş-yaşam dengesi, yüzde 40’ı ise esnek çalışma saatleri için girişimciliği tercih ettiğini söylüyor.

En büyük engel finansmana erişim

Kadın girişimcilerin en büyük zorluklarından biri finansman eksikliği. Türkiye’de kadınların yüzde 40’ı finansal kaynaklara ulaşımın en büyük engel olduğunu söylerken yüzde 39’u fon eksikliğinden, yüzde 28’i ise deneyim eksikliğinden yakınıyor. Kadın girişimciler, iş kurma sürecinde daha fazla finansman seçeneğine temel iş becerileri eğitimine ve teknolojik yetkinliklere ihtiyaç duyuyor.

Mastercard Doğu Avrupa Bölge Başkanı Yasemin Bedir

Teknoloji ve yapay zeka kadın girişimciler için kritik bir araç

Kadın girişimciler işlerini büyütmek için teknoloji ve yapay zekadan yoğun şekilde yararlanıyor. Türkiye’de kadınların yüzde 42’si veri analizi ve kodlama gibi teknik konularda destek ararken yüzde 40’ı yapay zeka araçlarını kullanmanın önemli bir yetkinlik olduğunu düşünüyor. Erkeklerle kıyaslandığında, kadınların yapay zekayı daha sık kullandığı ve karar alma süreçlerinde daha fazla başvurduğu görülüyor.

Türkiye, EEMEA bölgesinin üzerinde bir kadın girişimcilik oranına sahip

Araştırmaya göre, Türkiye’de kadın girişimcilerin oranı yüzde 60 ile EEMEA (Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) ortalamasının (yüzde 51) oldukça üzerinde. Kadınlar, en çok yiyecek-içecek, kozmetik ve iş hizmetleri sektörlerinde girişim yapmak isterken, erkekler teknoloji alanında daha fazla yatırım yapmayı hedefliyor.

Mastercard Doğu Avrupa Bölge Başkanı Yasemin Bedir, Türkiye’nin bölgedeki en yüksek girişimcilik potansiyeline sahip ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak Mastercard’ın kadın girişimcileri desteklemeye devam edeceğini belirtti. Küresel ölçekte 50 milyondan fazla küçük işletmeye destek sunan şirket, STEM alanında genç kadınları teşvik eden Girls4Tech programı ile de 7 milyon kadına eğitim verdi.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Otomobil ve hafif ticari araç pazarı ilk çeyrekte yüzde 6,5 daraldı

    Otomobil ve hafif ticari araç pazarı ilk çeyrekte yüzde 6,5 daraldı

  • Türkiye'nin en zengin insanı Murat Ülker

    Türkiye'nin en zengin insanı Murat Ülker

  • Citigroup ve ING: Trump’ın tarifeleri, Çin’in büyümesini yavaşlatabilir

    Citigroup ve ING: Trump’ın tarifeleri, Çin’in büyümesini yavaşlatabilir

  • Trump'ın yeni gümrük tarifeleri Apple'ı zor durumda bırakıyor

    Trump'ın yeni gümrük tarifeleri Apple'ı zor durumda bırakıyor

  • ABD'nin yeni tarife kararı küresel piyasalarda sarsıntıya yol açtı

    ABD'nin yeni tarife kararı küresel piyasalarda sarsıntıya yol açtı

  • Çin'den ABD'ye ilk tepki: Tipik bir tek taraflı zorbalık uygulaması

    Çin'den ABD'ye ilk tepki: Tipik bir tek taraflı zorbalık uygulaması

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Türk Milyarderler