;
Arama

Türkiye'nin en zengin insanı Murat Ülker

Forbes Türkiye Dolar Milyarderi Türkler Listesi’nde zirve 5,5 milyar dolar servetiyle yine Murat Ülker’in oldu. Forbes Türkiye’nin 20 yıldır yaptığı bu araştırmada tam dokuz kez (Bu bir ilk) zirveyi gören Ülker, 3 bin 28 kişilik global listenin de 639’uncu sırasında yer aldı.

03 Nisan 2025, 10:55 Güncelleme: 03 Nisan 2025, 11:29

Son üç yıldır servetini 5 milyar dolar sınırının üzerinde tutan Murat Ülker, bu yıl Türkiye’nin “en zengin insanı” ünvanını dokuzuncu kez koruyor ve servetini 400 milyon dolar artırdı. Bu artışın ardında Yıldız Holding şirketlerinin 2024’teki performansı yatıyor. Yıldız Holding, 2024 yılının ilk dokuz ayını yüzde 58,6’lık büyüme ve 349 milyar lira ciro ile kapattı. Tüm yılı baz aldığımızda holdingin satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 53 artışla 490,5 milyar lira oldu. Grubun ihracatındaki büyüme ise yüzde 33 artışla 22,7 milyar lira olarak gerçekleşti. Yıldız Holding’in ana faaliyet alanlarına baktığımızda ciro büyümesi, genele yayılmış görünüyor. Gıda ve diğer kategorilerde büyüme oranı yüzde 47’ye ulaşırken amiral gemisi konumundaki Pladis grubu şirketleri yüzde 57,7 oranında büyüdü. Perakende grubundaki büyüme yüzde 62,3 oldu. Gözde Girişim çatısı altındaki şirketlerin büyüme oranı da yüzde 40,7 olarak gerçekleşti. Yıldız Holding, ana iş segmenti olan atıştırmalık kategorisinde global bir oyuncu konumunda. Bisküvide de Türkiye, İngiltere, Suudi Arabistan ve Mısır’da pazar lideri.

Forbes Türkiye Dolar Milyarderi Türkler 2025 listesi

Yıldız Holding’i alanında global bir oyuncuya dönüştüren adımların ilki 2008’de atıldı. Belçika’nın köklü çikolata üreticisi Godiva’nın satın alınması ile başlayan bu süreç 2013’te çikolata kaplamalı ve atıştırmalık ürünler pazarında ABD’nin önemli şirketlerinden olan Demet’s Candy’nin satın alınması ile devam etti. Asıl büyük hamle ise İngiliz bisküvi şirketi United Biscuits’in (UB) 3,2 milyar dolara satın alındığı 2014’te geldi. Tabii gerçekleştirilen satın almaların yanında satın alınan şirketlerin gruba entegrasyonu, modernizasyonu ve büyütülmesi için de önemli yatırımlar gerçekleştirilmesi gerekiyordu. 2018’e gelindiğinde tüm bu adımların atılabilmesi için 5,2 milyar dolar borçlanılmıştı. Murat Ülker’in milyarderler listesinin zirvesinde bileğinin bükülemeyişinin nedeni, hiç kuşkusuz bu sürecin büyük bir başarı ile yönetilmesi. 2018 yılında 5,2 milyar dolar seviyesine ulaşan borç yükünün, Eylül 2024 itibarıyla yüzde 80 azalarak 1 milyar dolar seviyesine gerilemiş olması da bunun en güçlü göstergesi.
Murat Ülker’in servetinin büyük bölümü bu operasyonun merkezinde yer alan Pladis’ten geliyor. 2016’da kurulan şirketin adı, dünyanın her yerinden görülebilen bir takımyıldızı olan Ülker’in İngilizce ismi olan Pladies’ten esinlenilerek belirlendi. Bu isim, “ülker” ve “yıldız” göndermelerinin yanında dünyadaki etki alanının genişliğini de vurgulayan çok yerinde bir seçim. Zira sadece Pladis çatısı altında yer alan şirketler, 16 bin kişilik küresel bir ekiple faaliyet gösterdikleri ülkelerde, 4 milyar potansiyel müşteriye ulaşıyor. Yıldız Holding’in 100 farklı pasaport taşıyan 80 binden fazla çalışanı var.

Murat Ülker, yüzde 63’e ulaşan doğrudan ve dolaylı hisseleri ile Yıldız Holding’in en büyük hissedarı. Ancak grubun kaptanlığını 2020’de yeğeni Ali Ülker’e devretti. Bu değişim, emekli olarak kenara çekildiği anlamına gelmiyor elbette. Babası merhum Sabri Ülker’den devraldığı yönetim kurulu başkanlığı bayrağını 20 yıl sonra yeğenine devretse de kendisi de üye sıfatı ile yönetim kurulunda yer almaya devam ediyor. Bu tip değişikliklerde, görevi devreden “büyük patron”un genellikle onursal başkan olarak bir üst makama geçtiğine şahit oluruz Türkiye’de. Ancak Murat Ülker, bu değişimin sadece kağıt üzerinde gerçekleşmediği mesajını vermek istercesine bu yolu tercih etmedi. 

Ülkenin en önemli sanat koleksiyonerinden biri olan Murat Ülker, eskisine kıyasla artık çok daha görünür. Yıldız Holding bünyesinde çağdaş ve geleneksel sanatlardan oluşan yaklaşık 2 bin esere sahip bir sanat koleksiyonu bulunuyor. Yıldız Holding İslam Eserleri Koleksiyonu’nda yer alan hilye-i şerifeler, “Aşkın Sûreti Hilye-i Şerîfeler” isimli kitapta bir araya getirildi. Diğer yandan sanatçı Ekrem Yalçındağ’ın “Evinde Hissetmek, Yeniden ve Yeniden” sergisine sponsor oldu. Sanatçı Ahmet Güneştekin’in en kapsamlı sergisi olan “Kayıp Alfabe” de Yıldız Holding desteğiyle 16 Ocak’ta Artİstanbul Feshane’de açıldı. Bu değişim, işten kopamasa da “Türkiye’nin en zengini” Ülker’i farklı yönleri ile daha sık göreceğimize işaret ediyor. 

 


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Gazprom'dan Avrupa'ya uyarı: Doğal gaz depoları boşalıyor

    Gazprom'dan Avrupa'ya uyarı: Doğal gaz depoları boşalıyor

  • Rusya döviz ve altın satışlarına yeniden başlıyor

    Rusya döviz ve altın satışlarına yeniden başlıyor

  • İspanya'dan ABD tarifeleri için 14,1 milyar euro'luk finansman

    İspanya'dan ABD tarifeleri için 14,1 milyar euro'luk finansman

  • Amazon TikTok'u satın almak için teklif sunduklarını açıkladı

    Amazon TikTok'u satın almak için teklif sunduklarını açıkladı

  • Bankacılık sektöründe yapay zeka yatırımları artıyor

    Bankacılık sektöründe yapay zeka yatırımları artıyor

  • Otomobil ve hafif ticari araç pazarı ilk çeyrekte yüzde 6,5 daraldı

    Otomobil ve hafif ticari araç pazarı ilk çeyrekte yüzde 6,5 daraldı

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Türk Milyarderler