;
Arama
Cem Yılmaz’ın açtığı kulvardan gelen bir dizi başarılı oyuncuyla stand-up ekonomisinin biletli satış büyüklüğü 1 milyar TL civarında. Sosyal medya, dijital platformlar, sponsorluk ve reklamlarla pasta giderek büyürken sektör yeni zenginler yaratıyor.

08 Ekim 2024, 11:18

Bu yıl şubatın yedisinde, akşamın ilerleyen saatlerinde İstanbul’un Anadolu yakasından birinci köprüyü kullanarak Avrupa yakasına geçmeye çalışanlar anormal bir trafikle karşılaşmıştı. Trafiğin sebebini Levent çıkışını kullanıp Zorlu Center önünden geçerken anlayacaklardı. O gece komedyen Cem Yılmaz’ın“CMXXIV” adını verdiği yeni stand-up gösterisinin galası vardı. 2 bin 300 kişilik PSM sahnesini tıklım tıklım dolduranlar Cem Yılmaz’ı izlemek için bir ay önce satışa çıkan ve fiyatları 495 TL’den başlayıp 4 bin 400 TL’ye kadar çıkan biletleri adeta saniyeler içinde kapışmıştı. Yılmaz, 2024 sonuna kadar Türkiye’de ve Avrupa’da 100’e yakın gösteri yapacak ve muhtemelen gittiği tüm kentlerde, sahneye çıktığı mekanların etrafında trafiği tıkamaya devam edecek.

Türkiye’nin en çok vergi ödeyen isimlerinden olan Yılmaz, ‘stand-up’ın Türkiye’de fark edilmesine yol açan isim. Onun yanına Yılmaz Erdoğan ve Ata Demirer’i de eklemek lazım. Beşiktaş Kültür Merkezi’nin (BKM) mutfağında buluşan ve “BKM Mutfak” adıyla kurulan komedi kulübünün yaratıcısı Erdoğan’ın açtığı okuldan yetişen ve yolu buraya düşen yüzlerce genç komedyen, bugün İstanbul’un yanı sıra Anadolu’nun komedi kulüplerini, salonlarını ve açık hava tiyatrolarını dolduruyor. Hasan Can Kaya, Deniz Göktaş, Ali Çongur, Utku Ergin, Yasemin Sakallıoğlu, Doğu Demirkol, Okan Çabalar, Tahsin Hasoğlu, Pınar Fidan, Seda Yüz gibi genç komedyenler, yeni bir sektör ve büyüyen bir stand-up ekonomisi inşa ediyor. 

MİLYAR TL ÇITASI ÇOKTAN AŞILDI 

Türkiye’deki online bilet platformları üzerinden ayda yaklaşık 60 bin kadar stand-up ve komedi gösterisi bileti satılıyor. Biletlerin ortalama 500 liraya satıldığı düşünülürse basit bir hesapla stand-up gösterileri yılda yaklaşık 500 milyon TL’ye varan bir ekonomi yaratıyor. Miktar büyük olmasa da yeni büyüyen bir sektör için umut verici olduğu söylenebilir. Ayrıca bu rakam sadece bilet platformları üzerinden yapılan satışlarla sınırlı. 

Reklam ve sponsorluk anlaşmaları ve özel şirketlere yapılan gösteriler gibi diğer gelirlerle birlikte rakam katlanıyor. Dijital platformlardaki dizi ve komedi gösterileri de bu ciroya dahil değil. Asıl para Exxen, Gain ve Blutv gibi dijital platformlardaki gösterilerden geliyor. Netflix ve Amazon Prime gibi uluslararası platformlar ise ünlü komedyenleri kendi mecralarına çekebilmek için sıkı pazarlıklar yürütüyor.

Yazının tamamı Forbes Türkiye Ekim sayısında...


"Haberler" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Tesla'dan son yılların en kötü çeyreklik bilançosu

    Tesla'dan son yılların en kötü çeyreklik bilançosu

  • UniCredit, Banco BPM için teklifini duyurdu: Credit Agricole'den kritik hamle geldi

    UniCredit, Banco BPM için teklifini duyurdu: Credit Agricole'den kritik hamle geldi

  • Andreessen Horowitz ve Oracle, TikTok’un ABD kolunu almak istiyor

    Andreessen Horowitz ve Oracle, TikTok’un ABD kolunu almak istiyor

  • Mercedes ABD’deki en ucuz modellerini piyasadan çekebilir

    Mercedes ABD’deki en ucuz modellerini piyasadan çekebilir

  • OpenAI, SoftBank liderliğinde 40 milyar dolarlık rekor yatırım aldı

    OpenAI, SoftBank liderliğinde 40 milyar dolarlık rekor yatırım aldı

  • Wall Street hisseleri Trump'ın tarifeleri nedeniyle üç yılın en kötü çeyreğini yaşadı

    Wall Street hisseleri Trump'ın tarifeleri nedeniyle üç yılın en kötü çeyreğini yaşadı

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Forbes Türkiye dolar milyarderi Türkler 2025 listesi


  • Türk Milyarderler