;
Arama

Rekabet Kurulu'ndan izin çıktı: Getir'in 4 iştiraki Mubadala tarafından devralındı

Getir ile Mubadala arasında devam eden krizde son başvuru kabul edildi. Rekabet Kurulu; Getir Araç Dijital Ulaşım Çözümleri Ticaret AŞ, Getir Teknolojik Hizmetler AŞ, Getiriş Danışmanlık ve Ticaret AŞ ve Getgo Teknoloji AŞ’nin tek kontrolünün dolaylı olarak Birleşik Arap Emirlikleri devlet fonu Mubadala tarafından devralınması işlemine izin verdi.

21 Mart 2025, 13:29 Güncelleme: 21 Mart 2025, 13:43

Rekabet Kurulu, bazı devralma başvurularını sonuçlandırdığına yönelik kararlarını internet sitesinde duyurdu. Söz konusu kararlar arasında, Getir’in 4 iştirakinin Mubadala’ya devrine verilen onay da yer aldı. Karar uyarınca, Getir Araç Dijital Ulaşım Çözümleri Ticaret AŞ, Getir Teknolojik Hizmetler AŞ, Getiriş Danışmanlık ve Ticaret AŞ ve Getgo Teknoloji AŞ'nin tek kontrolünün dolaylı olarak Mubadala Investment Company PJSC tarafından devralınması işleminin onaylanmasına karar verildi.

Hukuki kriz yaşanmıştı

Hızlı teslimat şirketi Getir, kurucu ortaklarla en büyük yatırımcısı Abu Dabi devlet fonu Mubadala arasındaki anlaşmazlık nedeniyle hukuki sürecin odağına yerleşmişti. Şirketin kurucusu Nazım Salur, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Mubadala’nın şirketi ikiye bölme anlaşmasını hukuksuzca yok saydığını ve ortakların haklarına el koymaya çalıştığını öne sürmüştü.

Perde arkası 

Eve hızlı teslimat servislerinin öncülerinden biri olan Getir, Covid pandemisinin de aldığı yatırımlarla nakit varlıklarını artırırken Avrupa ve ABD’ye açılma sürecine girdi.  Getir’in büyük yatırım turuna ABD’li yatırım devleri Sequoia Captal ve Tiger Global öncülük etti. En büyük yatırımcı ise BAE’ye ait varlık fonu Mubadala oldu. Ciddi yatırım turunun ardından yaşanan dört yıllık süreçte Getir’in değeri bir noktada 12 milyar dolara kadar çıksa da sonrasında hızla düştü. Zorlu piyasa koşulları ve finansman sıkıntısı nedeniyle şirket Avrupa ve ABD pazarından çekilmek durumunda kaldı. Bugün gelinen noktada Getir’in kurucuları ile Mubadala arasındaki ilişki de kopma noktasına geldi. 

En büyük hissedar

Getir’in en büyük hissedarı konumundaki Mubadala 2021’den bu yana şirketin aldığı yatırımlarınyüzde 80’ini sağlayarak en büyük finansal desteği veren yatırımcı oldu. Mubadala, 2022’deki 768 milyon dolarlık seri E yatırım turuna liderlik ederek Getir’in 11,8 milyar dolarlık zirve değerine ulaşmasına katkı sunmuştu. Getir ve Mubadala arasındaki gerilim 2024’ün Haziran ayında başladı. Mubadala, Getir’e 250 milyon dolarlık ek yatırım yaparak Türkiye’deki gıda ve market operasyonlarının kontrolünü ele alacak şekilde yeniden yapılandırma planladı. Anlaşma kapsamında Nazım Salur, CEO’luk görevinen görevinden ayrılacaktı.Ancak bu anlaşma yürürlüğe giremedi, Mubadala bu gelişmeyi “Kurucular bu anlaşmayı tamamlamak konusunda yetersizlik gösterdi” ifadeleriyle duyurdu.

Ocak 2025'te ise Mubadala yeni bir anlaşma taslağı hazırladı. Buna göre, Mubadala, Getir’e ek acil finansman sağlayacak ancak karşılığında Getir Türkiye’nin kontrolünü ele alacaktı. Bu kapsamda sadece Getir’in sadece market ve gıda operasyonları değil, Türkiye’deki finansal hizmet kolu GetirFinance ve taksi uygulaması BiTaksi’nin de hisse sahibi Mubadala olacaktı. Yeni anlaşma olağanüstü genel kurulda hissedarların onayına sunulmadan önce önce Getir yönetim kurulunda oylamaya sunulup kabul edildi. Getir yönetim kurulu dokuz kişiden oluşuyor: Getir’in üç kurucusu, üç Mubadala temsilcisi, Gsquared yatırım fonunun bir temsilcisi ve iki bağımsız üye. Kurucu Nazım Salur, kendisi ve iki kurucu ortağının anlaşmanın onaylandığı yönetim kurulu toplantısına davet edilmediğini açıkladı. Salur, durumu “darbeye” benzetti. Mubadala ise şirketin geleceğini güvence altına alacak tek seçeneği sunduklarını savundu. Getir kurucularının işbirliği yapmadığını iddia eden fon, sürecin hukuki boyuta taşınmasının ardından Hollanda’da görülen davayı kazandı. Mubadala yeni anlaşma sonrasında Türkiye’deki 18 bin çalışanın istihdamının korunacağını söyledi.

Mahkemede ne oldu ?

Hollanda’da geçen hafta görülen duruşmada Getir kurucuları Nazım Salur ve Serkan Boraçili’nin yeni anlaşmaya karşı tedbir başvuruları karara bağlandı. Mahkeme, Getir kurucularının tedbir başvurusunu reddetti. Mubadala’nın Getir’in çıkarları doğrultusunda hareket ettiğine hükmedildi. Mahkeme, Getir’in iflas riskiyle karşı karşıya olduğunu, müdahalenin finansal açıdan gerekli olduğuna karar verdi.

Şubatta CEO krizi yaşandı

Getir Türkiye’nin CEO’su Batuhan Gültakan, şirketin yeniden yapılanma sürecinde artan gerilimlerin ortasında şubat ayında görevine son verildiğini açıkladı. Gültakan, Reuters’a verdiği demeçte, “Geçen hafta Getir kurucusu Nazım Salur’un oğullarından oluşan Türkiye yönetim kurulu tarafından herhangi bir gerekçe sunulmadan görevime son verildi” demişti. Şirketin en büyük hissedarı Mubadala’nın desteğiyle yapılan yeniden yapılanma sürecinde, daha önce görevden alınan Batuhan Gültakan CEO’luk görevine geri döndü. GetirFinans CEO’su Yiğit Çağlayan, yeni yönetim kurulu üyesi olarak atanırken, şirket çalışanlarına yaptığı açıklamada Gültakan’ın tekrar CEO olarak görevine başladığını duyurdu. Gültakan, ekibiyle birlikte belirlenen planları hayata geçirmek için çalışacaklarını söyledi. Mubadala ise yaptığı açıklamada, Getir’in 2025 hedeflerini gerçekleştirmesi için gereken desteği vereceklerini belirtti. Şirket, GetirBüyük, GetirYemek, GetirÇarşı, GetirAraç, GetirSu, Getirİş ve GetirFinans gibi hizmetleriyle yoluna devam ediyor.

Mubadala’nın ilk yönetim krizi değil

300 milyar dolarlık servet fonu Mubadala, daha önce Alman sigorta girişimi Wefox yönetiminde de benzer bir anlaşmazlık yaşamıştı. Yönetim kurulunun, Mubadala’nın şirketi satma teklifini reddettiği bildirilmişti.

Rekabet Kurulu'nun bugün karara bağladı devralma başvuruları

Rekabet Kurulu, bazı devralma başvurularını sonuçlandırdı. Buna göre kurul, Tl Fluid Systems plc'nin kontrolünün, ABC Technologies Inc. tarafından devralınması işlemine izin verdi.

  • DP World Logistics Germany B.V. & Co. KG ile M Ekspres Kargo Taşımacılığı Turizm ve Ticaret Ltd. Şti'nin ortak kontrolünde bulunan DP World Turkey Freight Lojistik AŞ'nin tek kontrolünün DP World Logistics Germany B.V. & Co. KG tarafından devralınması işlemine izin verilmesi kararlaştırıldı.
  • OQ Chemicals International Holding GmbH'nin ve OIG OQ Infrastruktur GmbH'nin fiili tek kontrolünün, Strategic Value Partners, LLC ve bağlı kuruluşları tarafından doğrudan ya da dolaylı olarak yönetilen yatırım fonlarınca devralınması işlemi uygun bulundu.
  • Peabody Energy Corporation, Anglo Amerikan plc'nin, Avustralya'daki çelik üretiminde kullanılan (metalürjik) kömür portföyüne ilişkin varlıkların ve işletmelerin bir kısmını devralması işlemi onaylandı.
  • Kantar Media Group'un tüm iştirakleriyle birlikte tek kontrolünün H.I.G. Capital, LLC tarafından yönetilen fonlar tarafından devralınması işlemi uygun bulundu.
  • Getir Araç Dijital Ulaşım Çözümleri Ticaret AŞ, Getir Teknolojik Hizmetler AŞ, Getiriş Danışmanlık ve Ticaret AŞ ve Getgo Teknoloji AŞ'nin tek kontrolünün dolaylı olarak Mubadala Investment Company PJSC tarafından devralınması işleminin onaylanmasına karar verildi.


 


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Goldman Sachs'ın Rusya'daki hisseleri el değiştiriyor

    Goldman Sachs'ın Rusya'daki hisseleri el değiştiriyor

  • Bankacılık sektöründe kar artışı sürüyor

    Bankacılık sektöründe kar artışı sürüyor

  • Rusya: SWIFT'in alternatifi SPFS'e 24 ülkeden katılım var

    Rusya: SWIFT'in alternatifi SPFS'e 24 ülkeden katılım var

  • GameStop Bitcoin yatırımı için 1,5 milyar dolar topladı

    GameStop Bitcoin yatırımı için 1,5 milyar dolar topladı

  • Batılı şirketler Rus pazarına döner mi?

    Batılı şirketler Rus pazarına döner mi?

  • İstanbul'da martın zam şampiyonu taze fasulye

    İstanbul'da martın zam şampiyonu taze fasulye

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Forbes Türkiye dolar milyarderi Türkler 2025 listesi


  • Türk Milyarderler