;
Arama

Morgan Stanley'den Türkiye raporu: İlki aralıkta üst üste üç faiz indirimi bekliyor

Morgan Stanley ve Deutsche Bank, TCMB'nin 26 Aralık toplantısında faiz indirimlerinin başlamasını bekliyor. Morgan Stanley, 200 baz puanlık bir indirim öngörürken, Deutsche Bank, 150 baz puanlık daha temkinli bir indirimi olası görüyor. Her iki raporda da enflasyon baskılarının ve asgari ücret zamlarının belirleyici olacağı vurgulanıyor.

20 Aralık 2024, 12:40 Güncelleme: 20 Aralık 2024, 14:29
Morgan Stanley'den Türkiye raporu: İlki aralıkta üst üste üç faiz indirimi bekliyor

Morgan Stanley, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Aralık ayı Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde yayımladığı raporda, faiz indirimlerinin 200 baz puan ile başlayabileceğini, ancak asgari üret zammına ilişkin belirsizlikler nedeniyle daha küçük bir indirimin de mümkün olduğunu belirtti. Raporda, ileriye yönelik bir sıkı duruşun sinyallerinin verilmesi beklenirken, daha uzun süre yüksek tutulacak reel faizlerin döviz kurlarını destekleyeceği vurgulandı.

Kasım ayı enflasyonu beklentileri aştı ama dezenflasyon patikasında ilerleme var

Morgan Stanley, Kasım ayı PPK açıklamasının enflasyon görünümü konusunda daha yumuşak bir ton içerdiğine dikkat çekerek, “politika faizi, projeksiyon dahilindeki dezenflasyon patikasının gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde, gerçekleşen ve beklenen enflasyon da dikkate alınarak belirlenecektir” ifadelerini hatırlattı. Kasım enflasyonunun yukarı yönlü bir sürpriz yaptığını ancak TCMB tahmin aralığında kaldığını ve hizmet enflasyonunda bir miktar ılımlılaşma gözlemlendiğini belirten rapor, bu durumun 200 baz puanlık faiz indirimi beklentisini koruma kararında etkili olduğunu belirtti.

TCMB'nin hedefi reel faiz ayarlaması

Morgan Stanley, TCMB’nin faizleri sabit tutmasının, enflasyon ve enflasyon beklentilerinin düşmesiyle daha kısıtlayıcı bir para politikası anlamına geldiğine dikkat çekti. Raporda, TCMB’nin hem gerçekleşen hem de beklenen reel politika faizlerini yeterince yüksek tutarken, aşırı kısıtlayıcı bir duruşu önlemeye çalıştığı belirtildi. 200 baz puanlık bir faiz indiriminin, 1Ç25’te iki kez daha 200 baz puanlık indirimi izleyerek politika faizinin Mart ayı itibariyle yüzde 44 seviyesine düşmesini sağlayabileceği ve başlık enflasyonun Mart ayına kadar yüzde 39’a gerilemesinin bu senaryoya uygun olduğu ifade edildi. Bunun, yüzde 5 seviyelerinde bir gerçekleşmiş reel politika faizi anlamına geleceği öne sürülürken, bu seviyelerin yeterince sıkı olup olmadığının gelen verilerle belirleneceği vurgulandı.

Deutsche Bank: Faiz indirimleri çok daha temkinli başlayabilir

Deutsche Bank’ın yayınladığı rapora göre, TCMB’nin 26 Aralık tarihindeki Para Politikaları Kurulu toplantısında faiz indirimlerine 150 baz puanlık daha temkinli bir adımla başlaması bekleniyor. Deutsche Bank, bu beklentisini son üç ayda yaşanan önemli enflasyon sürprizlerine ve çekirdek enflasyondaki ılımlı iyileşmelere dayandırıyor. Raporda, faiz indirimlerinin daha temkinli bir tempoda ilerlemesinin ve para politikalarına ilişkin şahin bir duruşun sinyallerinin verilmesinin beklenildiği ifade edildi.

Deutsche Bank ayrıca, enflasyon baskılarının devam ettiği ve ekonomik dengelenmenin kademeli ilerlediği mevcut durumda, para politikalarının fazla erken gevşetilmesine dair piyasa kaygılarını gidermek amacıyla faiz koridorunda daraltma gibi politika aracı ayarlamalarının da gündeme gelebileceğini belirtti. Asgari üret artışının beklentilerin çok üzerine çıkması durumunda ise faiz indiriminin ertelenebileceği ifade edildi.

Asgari üret ve idari fiyat artışları belirleyici olacak

Raporda, asgari üret görüşmelerinin devam ettiği ve kararın gelecek haftaki PPK toplantısından önce açıklanmasının beklendiği ifade edildi. Türk-İş’in net asgari ürette yüzde 74 artış talep ettiği belirtilirken, piyasa beklentisinin yüzde 30-35 seviyelerinde olduğu hatırlatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in dezenflasyona yaptıkları vurgu nedeniyle asgari üret artışının yüzde 35’in altında kalabileceği belirtilse de, daha yüksek bir artış riskinin göz ardı edilemeyeceği ifade edildi. Bu durumun, 150 baz puanlık bir faiz indirimi olasılığını artırabileceği ve asgari üret artışının çok yüksek olması durumunda Aralık toplantısında faiz indirimi yapılmamasının da ihtimal dahilinde olduğu ifade edildi.

İleri yönelik sinyaller: Temkinli iyimserlik

Asgari ürette önemli bir yukarı yönlü sürpriz olmadığı takdirde, PPK açıklamasının enflasyon konusunda temkinli bir iyimserlik sunması bekleniyor. Morgan Stanley, TCMB’nin açıklamasında iç talebin dezenflasyon seviyelerine ulaşması ve hizmet enflasyonundaki iyileşme sinyallerinin tekrar vurgulanabileceğini öne sürdü. Reel faizlere ilişkin örtük sinyallerin, faiz indirimlerinin devam edeceği şeklinde düzenlenebileceği ve enflasyon risklerine dikkat çekileceği belirtildi. Deutsche Bank ise bu noktada şahin bir para politikası çizgisine bağlı kalınacağını ve faiz indirimi sürecinin çok daha temkinli ilerleyeceğini öne sürdü.

Dövizde iyimser görünüm

Morgan Stanley, TCMB’nin reel faizleri daha uzun süre yüksek tutmasını beklediğini ve toplantıdaki riskin, 200 baz puandan daha küçük bir faiz indirimi yapılması olduğuna işaret etti. Yatırımcıların devam eden üret görüşmelerini ve faiz indirimlerine ilişkin ileriye yönelik sinyalleri yakından izlediğini vurgulayan rapor, enflasyon sürekli bir şekilde düşmeden temkinli bir faiz indirimi yaklaşımının dövizi destekleyeceğini belirtti. Raporda, TCMB’nin 2025 yılı boyunca yavaş faiz indirimleri yapmasıyla birlikte, Türk Lirası’nın dayanıklı bir performans gösterebileceği ifade edildi.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Fidye yazılımı 1 milyar dolarlık sektöre dönüştü

    forbes.com.tr
    Fidye yazılımı 1 milyar dolarlık sektöre dönüştü

  • 2024'ün en büyük anlaşmaları

    forbes.com.tr
    2024'ün en büyük anlaşmaları

  • Otomotiv sektörü 2025 yılındaki faiz indirimlerinden umutlu

    forbes.com.tr
    Otomotiv sektörü 2025 yılındaki faiz indirimlerinden umutlu

  • Altın 2024’te rekor kazanç yolunda: Merkez bankaları ve jeopolitik riskler etkili oldu  

    forbes.com.tr
    Altın 2024’te rekor kazanç yolunda: Merkez bankaları ve jeopolitik riskler etkili oldu  

  • 2024’ün milyarderleri: Selçuk Bayraktar bu yıl listeye katılanlar arasında

    forbes.com.tr
    2024’ün milyarderleri: Selçuk Bayraktar bu yıl listeye katılanlar arasında

  • OpenAI: Sermaye ihtiyacımız beklediğimizden çok daha fazla

    forbes.com.tr
    OpenAI: Sermaye ihtiyacımız beklediğimizden çok daha fazla

Yazarlar

Çok Okunanlar