;
Arama

En zengin 10 Çinli milyarder 2025

Çinli milyarderler, ülkenin yapay zeka alanındaki ilerlemesi ve hükümetin özel sektöre yönelik daha dostane tutumu sayesinde yeniden yükselişe geçtiler.

01 Nisan 2025, 17:05

ABD ile tırmanan ticaret gerilimine rağmen Çin borsaları geçen yılki Dünyanın Milyarderleri listesinden bu yana yükselişini sürdürüyor. Hang Seng Endeksi, yetkililerin daha fazla ekonomik destek sözü vermesiyle neredeyse yüzde 20 yükselirken, DeepSeek'in ocak ayında oldukça uygun fiyatlı bir yapay zeka modeli piyasaya sürmesi, yatırımcıların ülkenin teknoloji sektörüne olan ilgisini yeniden canlandırdı. Sonuç olarak, Forbes'un 2025 sıralamasındaki Çinli milyarderlerin toplam serveti bir yıl önceki 1,33 trilyon dolardan yüzde 26 artışla 1,68 trilyon dolara ulaştı ve 2023'teki toplam 1,67 trilyon doları da aştı.

Forbes Türkiye Dolar Milyarderi Türkler 2025 listesi

Bu iyimserlik ülke için milyarder sayısının artmasına dönüştü. Geçen yıl 406 olan üç virgüllü kulübün Çin anakarasındaki üye sayısı bu yıl 450'ye yükseldi ancak 2023'te ulaşılacak 495 rakamının oldukça gerisinde kaldı. Çin anakarası, 902 milyardere sahip olan ABD'nin ardından küresel çapta ikinci en büyük milyarder sayısına sahip. Çin anakarası, Forbes'un ayrı olarak listelediği Hong Kong veya Makao pasaport sahiplerini içermiyor.

Geçen yılki listeden 23 kişi listeden düşerken, Çin anakarasında 31 yeni üye ve 37 geri dönen ya da geçmişte listeye girmiş, listeden düşmüş ve şimdi en az 1 milyar dolar net değere sahip olarak listeye yeniden giren üye var. Listeye yeni girenlerden biri, OpenAI gibi rakiplerinin harcadığı maliyetin çok altında bir maliyetle dünyanın en iyi performans gösteren yapay zeka modellerinden birini eğiten DeepSeek'in kurucusu Liang Wenfeng. 40 yaşındaki Liang'ın DeepSeek ve High-Flyer hedge fonundaki sahipliğine dayanarak tahmini net değeri 1 milyar dolar.

Çin’in en zengin insanı


Bu arada en zengin on Çin vatandaşı, geçen yılki 304 milyar dolardan 400,5 milyar dolar ve 2023'te ulaşılan 311 milyar dolardan daha yüksek bir değere sahip. Dört yıl üst üste Çin'in en zengin kişisi olan içecek devi Nongfu Spring Yönetim Kurulu Başkanı Zhong Shanshan, bu yıl birinciliği ByteDance'ın kurucusu Zhang Yiming'e bıraktı. Şu anda 2. sırada yer alan Zhong'un net serveti 2024'teki 62,3 milyar dolardan 57,5 milyar dolara geriledi.

İlk kez Çin'in en zengin kişisi olan Zhang, geçen yıl servetini yüzde 50'den fazla artırarak 65,5 milyar dolara yükseltti. TikTok'un ABD'deki kaderine ilişkin belirsizliklere rağmen, özel bir şirket olan ByteDance, yatırımcıların yapay zeka teknolojisinin potansiyelinden cesaret almasıyla geçen yıl 217 milyar dolar olan değerinin 300 milyar doların üzerine çıktığını gördü. 

Doubao chatbot uygulaması 82 milyon aylık aktif kullanıcıya (MAU) ulaştı ve Hunan merkezli yapay zeka ürünlerini takip eden aicpb.com'a göre 401 milyon MAU'ya sahip OpenAI'ın ChatGPT'sinden sonra şubat ayında dünyanın en popüler ikinci yapay zeka chatbotu oldu. DeepSeek'in chatbotu ise 62 milyon MAU ile 4. sırada yer aldı.

İşte 2025 Dünya Milyarderleri listesinde yer alan en zengin 10 Çin vatandaşı:

10. Lu Xiangyang

Servetinin kaynağı: Otomobiller | Net serveti: 20 milyar dolar 

Lu Xiangyang, kuzeni Wang Chuanfu ile birlikte 1995 yılında BYD'yi kurdu. Çin Halk Bankası'nın eski bir çalışanı olan Lu, şu anda belirsiz bir batarya üreticisinden teslimatlara göre dünyanın en büyük elektrikli araç firmasına dönüşen şirketin başkan yardımcısı. Servetini büyük ölçüde BYD hisselerinden elde eden Lu, aynı zamanda kendi yatırım şirketi Youngy Investment Holding Group'u da yönetiyor. Web sitesine göre Guangzhou merkezli şirketin varlıkları arasında BYD'deki hisseler ve Çin'in Sichuan eyaletindeki bir lityum madeni bulunuyor.

9. Wang Chuanfu

Servetinin kaynağı: Otomobiller | Net serveti: 26.4 milyar dolar

BYD Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Wang Chuanfu, elektrikli araç üreticisini 2024 yılında küresel satışlarda Elon Musk'ın Tesla'sını geçmeye yönlendirdi. Şirketin toplam gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 29 artarak 107 milyar dolara yükseldi ve Tesla'nın 97,7 milyar dolarlık gelirinin üzerine çıktı. Plug-in hibritlerin yanı sıra saf elektrikli modeller de üreten BYD, dünya çapında 4,27 milyon otomobil sevk etti. Wang, denizaşırı pazarlarda daha fazla yer edinmeyi hedeflerken bu yıl dünya çapında 5,5 milyon araç sevk etmeyi planlıyor. Şirketin 2024 yıllık raporunda Çinli otomobil markalarının “artık yakalamaca oynamadığını” yazdı. 

8. He Xiangjian

Servetinin kaynağı: Ev aletleri | Net serveti: 27 milyar dolar

He Xiangjian 2012 yılında ev aletleri devi Midea Group'un yönetim kurulu başkanlığından istifa etti ancak servetini hala esas olarak şirket hisselerinden elde ediyor. Midea'nın Shenzhen'de işlem gören hisseleri, Çin'in tüketici takaslarına yönelik sübvansiyon programının şirkete fayda sağladığına inanıldığı için son 12 ayda neredeyse yüzde 20 arttı. Bu ivmeden faydalanan Midea, geçen eylül ayında Hong Kong'da gerçekleştirdiği hisse satışında 4 milyar dolar topladı. İzahnameye göre şirket elde ettiği geliri küresel genişleme, tedarik zincirini yükseltme ve dağıtım ağını geliştirme için kullanmayı planlıyor.

7. Jack Ma

Servetinin kaynağı: E-ticaret | Net serveti: 28.6 milyar dolar

Alibaba'nın kurucu ortağı Jack Ma son birkaç yıldır düşük bir profil çizdikten sonra şubat ayında yeniden gündeme geldi. O ay Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile tanıştı ve hükümet kendisini ve DeepSeek'in kurucusu Liang Wenfeng de dahil olmak üzere diğer iş dünyası liderlerini Pekin'deki bir sempozyuma davet etti. Ma ve diğerleri genişlemeye ve Çin ekonomisine katkıda bulunmaya teşvik edildi. Şu anda yönetim kurulu başkanı Joe Tsai ve CEO Eddie Wu tarafından yönetilen e-ticaret devi, yapay zeka alanında bir dizi atılım yaptı. Şirket, Qwen serisi modellerinin OpenAI'ın bazı modellerini performans açısından geride bıraktığını ve teknolojisinin Apple tarafından Amerikan şirketinin Çin'deki iPhone kullanıcıları için yakında sunacağı yapay zeka hizmetlerini güçlendirmek üzere seçildiğini söylüyor. Alibaba, yapay zeka çalışmalarını desteklemek için bu şubat ayında gelecek üç yıl içinde ilgili altyapıya 53 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu. Ma, 2019 yılında yönetim kurulu başkanlığından ayrıldı ancak şirkette hala bir hisseye sahip.

6. William Ding

Servetinin kaynağı: Online oyunlar | Net serveti: 33.3 milyar dolar 

NetEase'in kurucusu William Ding, yeni oyunların eksikliği ve kıyasıya rekabet nedeniyle 2024 satışlarının bir önceki yıla göre yüzde 1,7'lik yetersiz bir artışla 14,4 milyar dolara yükselmesine ve net gelirin 4,1 milyar dolarda sabit kalmasına neden olduğu için oyun devindeki büyümeyi yeniden canlandırmaya çalışıyor. Ding'in, 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana şirketin en başarılı oyunlarından biri haline gelen sıradan bir mobil oyun olan Eggy Party'nin yönetim kademesini değiştirdiği bildirildi. Hong Kong merkezli Blue Lotus Araştırma Enstitüsü'nün şubat ayında yayınladığı bir araştırma notuna göre şirket, Marvel Games ile işbirliği içinde geliştirilen ve aralık ayında piyasaya sürülen bir shooter oyunu olan Marvel Rivals sayesinde 2025 yılının ilk yarısında yeniden büyüme kaydedecek.

5. Colin Huang

Servetinin kaynağı: E-ticaret | Net serveti: 42.3 milyar dolar 

PDD Holdings'in kurucusu Colin Huang, e-ticaret devinin sert rekabetle mücadele etmesi ve jeopolitik zorluklarla karşılaşması nedeniyle bu yıl iki sıra gerileyerek 5 numaraya düştü. Bu olumsuzluklar özellikle 2024 dördüncü çeyrek sonuçlarında daha da belirginleşti. Temu'nun ana şirketi mart ayında gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artırarak 15,2 milyar dolara yükseltti ve son yıllardaki en yavaş üç aylık büyüme hızına ulaştı. Şirket tüketici kuponları dağıtırken ve aralarında Alibaba'nın da bulunduğu rakipleriyle şiddetli rekabetin ortasında tüccar ücretlerini düşürürken, net geliri yıllık bazda yalnızca yüzde 18 artarak 3,8 milyar dolara ulaştı.

2024'ün başlarında daha hızlı büyüme, tüm yıl satışlarının yüzde 59 artışla 54 milyar dolara ve net gelirin yüzde 87 artışla 15,4 milyar dolara yükselmesine yardımcı olsa da PDD Holdings denizaşırı genişlemesinde artan belirsizliklerle karşı karşıya. Şirketin büyümesinde kilit rol oynayan uluslararası kolu Temu, değeri 800 doların altında olan ürünleri gümrük vergisinden muaf tutan ABD politikasında olası değişiklik tehdidiyle karşı karşıya. Temu, büyük ölçüde Çin'den gönderilen 8 dolarlık ayakkabılar gibi çok ucuz ürünler sayesinde Amazon'dan pazar payı kaptı.

4. Lei Jun

Servetinin kaynağı: Akıllı telefonlar, otomobiller | Net serveti: 43.5 milyar dolar

Lei Jun'un serveti, Xiaomi'nin elektrikli araç işine yönelik yatırımcı iyimserliği sayesinde üç kat artarak 43,5 milyar dolara ulaştı. 29 Mart'taki çöküşten önce şirket başkanı ve CEO'su, Çin'de 215.900 yuan (30.000 dolar) başlangıç fiyatına sahip olan Telsa Model 3 rakibi SU7 sedana olan talep arzın çok üzerinde olduğu için Xiaomi'nin 2025 elektrikli araç teslimat hedefini 300.000'den 350.000 adede yükseltti. Xiaomi'nin sekiz aya kadar uzayabilen araç bekleme listesini kısaltmak için Pekin'de planlanan ikinci bir fabrikanın boyutunu genişlettiği bildiriliyor. Mart ayının başlarında Hong Kong'da borsaya kote olan şirket, ticari genişlemesini ve teknoloji araştırmalarını finanse etmek için büyük bir hisse satışıyla 5,5 milyar dolar topladı.

3. Ma Huateng

Servetin kaynağı: Online oyunlar | Net serveti: 56.2 milyar dolar 

Tencent'in Hong Kong'da işlem gören hisseleri, Çin'in teknolojiyle ilgili şirketlerinin geniş çaplı yükselişinin ortasında son 12 ayda neredeyse iki katına çıktı. Ma gelecek için yatırım yaparken, büyüme için daha fazla alana sahip olabilirler. Çinli teknoloji devi, Assassin's Creed de dahil olmak üzere Ubisoft'un (Fransız oyun üreticisi) en popüler varlıklarından bazılarına ev sahipliği yapan yeni oluşturulan bir kuruluşun yüzde 25 hissesi için 1,3 milyar dolar harcayacak; mart ayında yapılan bir açıklamaya göre Tencent, video oyunu serilerini “uzun vadeli sürekli oyun platformlarına” dönüştürmeyi hedefliyor.

Şirket ayrıca, tescilli yapay zeka teknolojilerini WeChat'e entegre etmeye başlayarak mesajlaşma uygulamasının yaklaşık 1,4 milyar kullanıcısına yapay zeka destekli arama gibi işlevler sunarken yapay zeka konusunda da yükselişe geçti. Ayrı bir yapay zeka uygulaması olan Yuanbao dijital asistanı, telefon aramalarını yanıtlamak ve içerik özetleri oluşturmak gibi daha fazla görevi yerine getirebiliyor.

2. Zhong Shanshan

Servetin kaynağı: İçecekler, ecza ürünleri | Net serveti: 57.7 milyar dolar

2021'den 2024'e kadar Çin'in en zengin adamı olan Nongfu Spring'in kurucusu Zhong Shanshan için zor bir yıl oldu. Satışların çift haneli rakamlarla arttığı önceki yılların aksine, 2024 gelirleri 5,9 milyar dolarda sabit kaldı. Net gelir de 1,7 milyar dolar ile neredeyse hiç artmadı. Hong Kong borsasında işlem gören şirket, geçen yılın başlarında milliyetçi tüketicilerin Nongfu Spring'i bazı ürünlerin ambalajlarının Japon mimarisine benzemesi nedeniyle “Japonya yanlısı” olmakla eleştirerek şişelenmiş içeceklerini boykot etmeye yemin ettiği bir kamuoyu krizinin etkilerini hissediyor. Şirket, tutumlu müşterileri çekmek için şişe başına 0,14 dolardan daha ucuza satılan arıtılmış su ürünlerini piyasaya sürdüğünde, kazançları da kendi darbesini aldı.

1. Zhang Yiming

Servetin kaynağı: Sosyal medya | Net serveti: 65.5 milyar dolar

TikTok'un kaderi, satılması ya da yasaklanması için 5 Nisan'a kadar süre tanınan ABD'de hala belirsizliğini korusa da, ana şirket ByteDance özel piyasalarda değerinin 312 milyar dolara yükseldiğini görüyor. DeepSeek'in ocak ayında Silikon Vadisi'ni şok eden son derece uygun fiyatlı bir modeli piyasaya sürmesinin ardından, yatırımcılar bir sonraki atılımın hala Çin'den gelebileceğini iddia ederken, bu kısmen yapay zeka çılgınlığından kaynaklanıyor. Zhang, 2021 yılında ByteDance başkanlığından istifa etti ancak şirketin sermaye harcamalarından işe alımlara kadar uzanan yapay zeka stratejisinde hala kilit bir rol oynuyor.

Forbes 2025 Dünyanın En Zengin İnsanları listesinin tamamı için tıklayın


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Goldman Sachs'ın Rusya'daki hisseleri el değiştiriyor

    Goldman Sachs'ın Rusya'daki hisseleri el değiştiriyor

  • Bankacılık sektöründe kar artışı sürüyor

    Bankacılık sektöründe kar artışı sürüyor

  • Rusya: SWIFT'in alternatifi SPFS'e 24 ülkeden katılım var

    Rusya: SWIFT'in alternatifi SPFS'e 24 ülkeden katılım var

  • GameStop Bitcoin yatırımı için 1,5 milyar dolar topladı

    GameStop Bitcoin yatırımı için 1,5 milyar dolar topladı

  • Batılı şirketler Rus pazarına döner mi?

    Batılı şirketler Rus pazarına döner mi?

  • İstanbul'da martın zam şampiyonu taze fasulye

    İstanbul'da martın zam şampiyonu taze fasulye

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Forbes Türkiye dolar milyarderi Türkler 2025 listesi


  • Türk Milyarderler