;
Arama

Merkez Bankası, Bankalar Birliği ve İstanbul Başsavcılığı sahte banknotlar için harekete geçti

Piyasaya sürülen sahte dolar ve euro banknotlarıyla ilgili üst üste açıklamalar geldi. TCMB, banknot sahteciliğine ilişkin adli mercilerle koordineli şekilde çalışıldığını bildirdi. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) para sayma makineleri ve ATM’lerde güncellemelerin yapıldığını, Başsavcılık ise soruşturma başlatıldığını duyurdu.

30 Kasım 2024, 09:10 ÖÖ GÜNCELLENDİ
Merkez Bankası, Bankalar Birliği ve İstanbul Başsavcılığı sahte banknotlar için harekete geçti

Türkiye'ye 600 milyon dolar tutarında sahte 50 ve 100 dolarlık banknotlar sokulduğu iddiaları üzerine salı günü bankalar ve döviz büroları bu banknotların alımını durdurdu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün piyasada artan sahte banknot iddiaları üzerine bu konuda alınan tedbirler hakkında bir açıklama yayımladı. TCMB, banknot sahteciliği ile mücadelenin etkin bir şekilde sürdürüldüğünü vurguladığı açıklamasında, söz konusu banknotların tespiti ve bertaraf edilmesi için adli mercilerle koordinasyonun devam ettiğini bildirdi. 

Açıklamada kamuoyuna, banknotların geçerliliğinin kontrol edilmesi ve şüpheli durumlarda yetkililere bilgi verilmesi çağrısında bulunuldu. TCMB sahteciliğe karşı teknolojik altyapının güçlendirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması için sektöre gerekli yönlendirmelerde bulunduğunu da açıkladı. Alınan tedbirlerin, sahte banknotların dolaşımdaki etkisini en aza indirmeyi amaçladığı kaydedildi.

 TCMB'nin açıklamasının tamamı şöyle:

- Bankamız, banknot sahteciliği ile etkin mücadele kapsamında ilgili adli mercilerle koordinasyon içinde gerekli çalışmaları yürütmektedir.

- Bu kapsamda son günlerde piyasada sahte yabancı banknot dolaşımının arttığına dair haberlere konu olan sahte efektifler, adli merciler tarafından bilirkişi raporu düzenlenmesi amacıyla Bankamıza gönderilmiştir.

- Söz konusu sahte efektiflere dair Bankamız tarafından hazırlanan bilirkişi raporları, adli mercilerin yanı sıra bankacılık sektörünün uyarılmasını teminen Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile paylaşılmıştır.

- Bunun yanında teknolojik altyapıda sahteciliğe karşı tedbir alınmasına yönelik gerekli yönlendirmeler yapılmıştır.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan soruşturma 

Sektör temsilcileri gerçeğinden ayırt edilmesi çok zor olan sahte banknotlar için para sayma makinelerinin güncellenmesinin beklendiğini açıklarken İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı konuya ilgili soruşturma başlattığını duyurdu.

Türkiye Bankalar Birliği'nden açıklama

Türkiye Bankalar Birliği ise konuya ilişkin açıklamasında "Sahte dövizle mücadele ve dolaşımının engellenmesi amacıyla, kullanımdaki para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin kontrolleri ve güncellenmeleri yapılmaktadır" ifadelerine yer verdi.

3,6 milyon euro'luk sahte banknot ele geçirildi

Öte yandan sahte banknotların 50 ve 100 dolar olarak basıldığı bildiriliyordu. Ancak İstanbul Emniyet Müdürlüğü Fatih ve Zeytinburnu ilçelerinde sahte banknot basımı yapıldığına dair aldığı ihbar sonucunda düzenlediği operasyonda toplam 3,6 milyon euro'luk sahte banknot ele geçirdi. Bir kişinin gözaltına alındığı operasyonda euro filigranı ve 100 ibareleri bulunan şeffaf naylon kalıp, mor ışık, basım makinesi ile çeşitli bankaların ibarelerinin bulunduğu 817 sahte çek yaprağı ele geçirildi.
 


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

Yazarlar

Çok Okunanlar