Küresel ticaret rekor kırdı
UNCTAD'ın analizine göre, küresel ticaret dinamiklerinde önemli bir değişim yaşanıyor. Özellikle Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkeler gelişmiş ekonomilere kıyasla daha iyi bir performans sergiledi. Döviz kurlarındaki dalgalanmalar gelişmiş ülkeleri zor durumda bırakırken gelişmekte olan piyasalar güçlü ihracat ve iç taleple büyümesini sürdürdü.
ABD ve Çin arasındaki ticaret dengesi dikkat çekiyor
Çin 2024 yılında güçlü ihracat performansıyla ticaret fazlasını önemli ölçüde artırırken, ABD’nin ticaret açığı ise ithalata olan bağımlılığının etkisiyle genişledi. Raporda, Güney-Güney ticaretinin yani gelişmekte olan ülkeler arasındaki ticaretin küresel ticaretin ana itici gücü olmaya devam ettiği vurgulandı.
Ticaret politikaları belirleyici olacak
Rapor, ABD’nin dünyanın en büyük ticaret açığını vermeye devam ettiğini ve Çin’in en yüksek ticaret fazlasına sahip ülke olduğunu belirtti. Avrupa Birliği ise enerji ticaretindeki değişimlerin desteğiyle önceki yıllarda verdiği ticaret açığını kapatarak fazlaya geçti. UNCTAD, küresel ticaretin geleceği açısından çok taraflı işbirliğinin ve stratejik ticaret politikalarının önemine dikkat çekti. Küresel ticaret 2025'e girerken politika yapıcıların artan korumacılık ile büyüme arasındaki dengeyi kurma konusunda zorlu bir süreçle karşı karşıya olduğu ifade edildi.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak
Forbes Türkiye dolar milyarderi Türkler 2025 listesi
-