;
Arama

KPMG raporu: Endüstriyel üretim CEO’ları en büyük tehdidi tedarik zincirinde görüyor

KPMG'nin 2024 Endüstriyel Üretim ve Otomotiv CEO Görünümü raporuna göre, endüstriyel üretim sektöründeki CEO'ların neredeyse yarısı, önümüzdeki üç yıl içinde şirketlerinin büyümesine yönelik en büyük tehdit olarak tedarik zincirlerindeki riskleri görüyor. Ancak siber güvenliği tehdit olarak görenlerin oranı yalnızca yüzde 2’de kalıyor.

27 Mart 2025, 13:32

KPMG, küresel endüstriyel üretim ve otomobil sektörlerindeki liderlerin görüşlerine dayanarak hazırladığı raporda, 11 farklı ülkede 120 endüstriyel üretim CEO’sunun katıldığı bir anketin sonuçlarına yer verdi. Raporda, sektördeki dönüşüm potansiyeli ve karşılaşılan fırsatlar ele alınıyor.

Rapora göre, sanayi üretimi sektöründeki CEO'ların yüzde 24'ü şirketlerinin kazançlarının yüzde 5’i aşacağını tahmin ediyor. Ancak CEO'lar, büyüme hedeflerini gerçekleştirirken karşılaşabilecekleri engellerin de farkında. Yüzde 74'ü ekonomik belirsizlikleri en büyük zorluk olarak görürken, bunu sırasıyla yüzde 48 ile jeopolitik karışıklıklar ve yüzde 44 ile üretken yapay zeka ve diğer teknolojilerin benimsenmesi izliyor.

CEO'ların büyüme stratejileri

Endüstriyel üretim CEO’larının önümüzdeki üç yıl içinde büyüme hedeflerine ulaşmak için öncelikli olarak izleyecekleri stratejiler arasında yüzde 31 ile organik büyüme öne çıkıyor. Bunu yüzde 21 ile stratejik ortaklıklar, yüzde 18 ile şirket birleşme ve satın alımları takip ediyor.

Tedarik zinciri riskleri en büyük tehdit

Rapora göre, endüstriyel üretim CEO'larının yüzde 44'ü, önümüzdeki üç yıl içinde şirketlerinin büyümesine yönelik en büyük tehdidin tedarik zincirindeki riskler olduğunu düşünüyor. Bunu yüzde 17 ile siyasi belirsizlikler ve yüzde 14 ile operasyonel riskler izliyor.

Yapay zeka yatırımları ön planda

KPMG'nin raporuna göre, endüstriyel üretim CEO’ları, yapay zeka gibi yenilikçi teknolojilerin sektördeki dönüşümü hızlandıracağını ve bu alandaki yatırımların büyüme için kritik öneme sahip olduğunu belirtiyor. CEO’ların yüzde 68’i, üretken yapay zekanın en önemli yatırım alanı olduğunu ifade ediyor.

Siber güvenlik önemini koruyor

Siber güvenlik hala sektörde öncelikli bir konu olarak öne çıkıyor. CEO’ların yüzde 51’i bu konuda iyi bir hazırlığa sahip olduklarını söylese de yüzde 38’i yeterince hazırlıklı olmadıklarını belirtiyor. Sektördeki siber saldırılar üretim süreçlerini durdurma ve tedarik zincirlerini aksatma riski taşıyor.

ESG stratejilerinin önemi

Bugün hiçbir işletme, ESG (çevresel, sosyal, yönetişim) gündemini göz ardı etme lüksüne sahip değil. Endüstriyel üretim CEO’larının yüzde 30’u, ESG stratejilerinin müşteri ilişkilerini güçlendirme ve markanın güvenilirliğini artırmada önemli bir rol oynadığını ifade ediyor. Bu, özellikle çevresel ve sosyal faydalarla güçlü paydaş ilişkileri kurmak için kritik bir unsur.

Yeni teknolojiler istihdamı azaltmayacak

Yapay zeka ve yeni teknolojilerin sektördeki istihdamı azaltacağına dair endişeler bulunuyor. Ancak CEO’ların yüzde 76’sı bu gelişmelerin toplam istihdamı azaltmayacağına yalnızca beceri geliştirme ve mevcut kaynakların yeniden yönlendirilmesi gerekliliğini beraberinde getireceğine inanıyor.

Raporda görüş bildiren KPMG Türkiye Strateji ve Kurumsal Finansman Hizmetleri Bölüm Başkanı ve Endüstriyel Üretim Sektör Lideri Hande Şenova, bu raporun sektördeki liderlere önemli bir yol haritası sunduğunu belirtti. Şenova, yapay zeka, sürdürülebilirlik ve tedarik zinciri yönetimi gibi kritik alanlarda sektördeki dönüşümü ele alırken, şirketlerin stratejik esnekliklerini artırmaları ve yenilikçi teknolojilere yatırım yapmaları gerektiğinin altını çizdi.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Forbes Türkiye dolar milyarderi Türkler 2025 listesi

    Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak
    Forbes Türkiye dolar milyarderi Türkler 2025 listesi

  • Latin Amerika'nın en zengin 10 kişisi 2025

    Latin Amerika'nın en zengin 10 kişisi 2025

  • En zengin 10 Çinli milyarder 2025

    En zengin 10 Çinli milyarder 2025

  • Gwynne Shotwell, SpaceX ile milyar dolarlık servete ulaştı

    Gwynne Shotwell, SpaceX ile milyar dolarlık servete ulaştı

  • Forbes 2025 dünyanın en zengin kadını

    Forbes 2025 dünyanın en zengin kadını

  • Dünyanın en zengin spor takımı sahipleri 2025

    Dünyanın en zengin spor takımı sahipleri 2025

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Forbes Türkiye dolar milyarderi Türkler 2025 listesi


  • Türk Milyarderler