Karadeniz Holding Afrika'daki varlığını genişletiyor
Karpowership markasıyla Brezilya'dan Gana'ya, Yeni Kaledonya'dan Endonezya'ya kadar geniş bir coğrafyada yüzer enerji santralleriyle hizmet veren Karadeniz Holding, şimdi de Orta Afrika ülkesi Gabon’da faaliyetlerine başladı. 15 Şubat’ta imzalanan protokole göre, şirket başlangıçta 70 megavat kapasiteyle enerji üretimine başlayacak. Üç ay içinde bu kapasite 150 megavata çıkarılacak.

Afrika’nın enerji ihtiyacına katkı
Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Zeynep Harezi Yılmaz, şirketin Afrika'dan Güney Amerika'ya, Asya'dan Uzak Doğu'ya kadar 16 ülkenin elektrik ihtiyacını karşıladığını belirterek şunları söyledi:
"40 Powership’ten oluşan filomuzla toplam 7 bin 500 megavatlık bir kurulu güce sahibiz. Gabon, Orta Afrika’daki ilk projemiz ve bu anlaşma bölgedeki enerji arzını güçlendirmek adına önemli bir adım. Gabon halkının yaşam kalitesini artırmak ve ülke ekonomisine katkı sağlamak bizim için büyük bir gurur kaynağı."
Karpowership’in Afrika’daki rolü
Karpowership Afrika Bölgesi Ticari Operasyonlar Direktörü Ali Hjaiej de şirketin küresel ölçekte dört kıtada enerji tedarik ettiğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:
"2014’ten bu yana Afrika'da 10'dan fazla ülkeye hızlı, temiz ve güvenilir enerji sağlıyoruz. Kıtadaki uzun vadeli ortaklıklarımıza büyük değer veriyoruz. Elektrik arzının ötesinde faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen projeler geliştiriyoruz."
Enerjiye erişimde yeni bir dönem
Karadeniz Holding’in Gabon’daki bu yatırımı ülkenin enerji altyapısını güçlendirmeye ve yerel ekonomiyi desteklemeye yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Şirketin yüzer santralleri enerjiye hızlı ve esnek erişim sağlayarak bölgedeki elektrik arz güvenliğine katkıda bulunuyor.
Harezi Forbes Türkiye'de yer alan röportajında şirketi şu sözlerle anlattı:
Karadeniz Holding, 2007 yılında adım attığı, “powership” işinde Harezi’nin finans tabiriyle ifade ettiği gibi “açığa” büyümüş bir şirket. Yani talep oluşmadan, ilk müşteriyi bulmadan, bir görüşme dahi yapmadan, ihtiyacı görerek yatırıma girişmişler. “Gelişmekte olan ülkelerde enerji projelerinin problemlerinin ne kadar benzer olduğunu fark ettik. Ülkelerin acil elektriğe ihtiyacı var ama sadece proje finansmanını kapatmak iki sene sürüyor. İnşaat süreci üç yıl diye başlıyor, beş - altı yıl sürebiliyor” diye anlatıyor Harezi. Karpowership, onları tüm bu zahmetten kurtarıp, bildiğimiz karada kurulu enerji santrallerini gemilerin içine kurarak, deniz yoluyla kat edilecek yolculuğun süresi kadar bir zamanda emirlerine amade ediyor.
Röportajın tamamına aşağıdaki başlıktan ulaşabilirsiniz.
Nigün Balcı Çavdar'ın haberi: Karadeniz'in derinliği
Karadeniz Holding, artan enerji talebine sürdürülebilir çözümler geliştiriyor
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak
Forbes Türkiye dolar milyarderi Türkler 2025 listesi
-