;
Arama

Kaosun estetiği: Küresel sanat piyasasına yapay zeka damgası

Dijital dönüşüm, sanat dünyasını şekillendirirken yapay zeka sanatçıları 2025’te sahneyi devralarak dijital Rönesans’a damga vurma hazırlığında. 

01 Aralık 2024, 00:02 Güncelleme: 11 Aralık 2024, 21:10
Kaosun estetiği: Küresel sanat piyasasına yapay zeka damgası

Bu yılın en sansasyonel sanat olayını, New Yorklu sanatçı Spencer Tunick’in Brisbane Nehri’ndeki Story Köprüsü’nde çırılçıplak soyunmuş 5 bin 500 kişiyle imza attığı canlı enstalasyon çalışması olarak görebilirdik. Ta ki “AI God: Portrait of Alan Turing” adlı yapıt, kasım ayında Sotheby’s müzayedesinde 1,32 milyon dolara satılana kadar. Üstelik şatış, başlangıçta 120 - 180 bin dolar arasında bir beklentiyle duyurulmuştu. Bu eserin gündem yaratmasının sebebi yalnızca çekicin indiği fiyat değil, hararetli tartışmaları da beraberinde getirmesi.

Bilgisayar biliminin kurucusu sayılan, matematikçi Alan Turing’in hikayesinden ilhamla yaratılan ve dünyanın ilk ultra gerçekçi robot sanatçısı Ai-Da tarafından üretilen bu çalışma, yapay zekanın sanatta yeni bir dönem başlattığının işaret fişeği. 2,2 metre yüksekliğindeki portre, sanat dünyasında hem teknik bir devrim hem de estetik bir meydan okuma olarak kabul gördü bile. Ai-Da, sadece eser üretmekle de kalmıyor, yapay zeka teknolojileri sayesinde izleyicilerle konuşma yeteneğine de sahip. İlhamını geçmişten alarak geleceğin sanat yolculuğuna ışık tutan bu robot sanatçı, dijital sanat tutkunlarına adeta ‘Hikaye yeni başladı’ diyor. 


"Dergi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

Yazarlar

Çok Okunanlar