;
Arama

Forbes'un 39. yıllık dünya milyarderleri listesi yayımlandı: 3 bin kişi 16 trilyon dolar değerinde

Dünyanın en zenginleri arasındaki rekabet hiç bu kadar yoğun olmamıştı. Forbes'un 39. yılına giren dünya milyarderleri listesi, tarihte ilk kez 3 bin kişiden fazla ismin yer aldığı bir tabloyu ortaya koydu. 7 Mart 2025 tarihli hisse senedi fiyatları ve döviz kurları baz alınarak oluşturulan listede toplam servet, 16.1 trilyon dolar ile tüm zamanların rekorunu kırdı.

01 Nisan 2025, 14:01 Güncelleme: 01 Nisan 2025, 16:12

Dünyanın en zenginleri arasındaki rekabet hiç bu kadar yoğun olmamıştı. Forbes'un 39. yılına giren dünya milyarderleri listesi, tarihte ilk kez 3 bin kişiden fazla ismin yer aldığı bir tabloyu ortaya koydu. 7 Mart 2025 tarihli hisse senedi fiyatları ve döviz kurları baz alınarak oluşturulan listede toplam servet, 16.1 trilyon dolar ile tüm zamanların rekorunu kırdı.

Forbes Türkiye Dolar Milyarderi Türkler 2025 listesi

Listenin başında, tahmini 342 milyar dolarlık servetiyle Elon Musk yer alıyor. Musk, uzay teknolojisi şirketi SpaceX ve yapay zeka girişimi xAI'ın başarısı sayesinde bir yıl içinde servetine 147 milyar dolar ekledi. Tesla hisseleri de yaşanan dalgalanmalara rağmen yıl bazında artış gösterdi.

Meta'nın kurucusu Mark Zuckerberg 216 milyar dolarlık servetiyle ikinci sırada yer alırken, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos 215 milyar dolar ile üçüncü sırada. Oracle'ın kurucusu Larry Ellison 192 milyar dolar ile dördüncü, Fransız lüks devi LVMH'nin sahibi Bernard Arnault ise 178 milyar dolar ile beşinci sırada yer aldı. Arnault için bu seviye, 2017'den bu yana görülen en düşük sıralama oldu.

Rekorların listesi

2025 yılında ilk kez, dünyada serveti 200 milyar doları aşan üc kişi bulunuyor. 100 milyar doların üzerinde servete sahip 15 kişiden oluşan özel "sentimilyarder" kulübü, toplamda 2.4 trilyon dolarlık servetiyle listenin alt sıralarındaki 1.500 kişiyi geride bırakıyor.

Bu yıl listede toplam 3.028 kişi yer alıyor. Bu sayı geçen yıla göre 247 kişi daha fazla ve milyarder nüfusunun ilk kez 3 bin eşiğini geçtiğine işaret ediyor. Ortalama servet ise 5.3 milyar dolar oldu.

ABD, 902 milyarderle başı çekiyor. Çin 516 milyarderle ikinci, Hindistan ise 205 kişiyle üçüncü sırada. Bu üç ülke, listedeki milyarderlerin yüzde 50'sinden fazlasına ev sahipliği yapıyor. Toplamda 76 ülke ve iki yarı özerk bölge listede en az bir milyarderle temsil ediliyor. Bu yıl Arnavutluk ilk kez listeye girdi. Ayrıca 2018'de listeden çıkarılan Suudi Arabistan'dan bu yıl 15 yeni isim listeye dahil edildi.

Yeni gelenler ve düşenler

Listeye bu yıl 288 yeni isim eklendi. Rock yıldızı Bruce Springsteen (1.2 milyar dolar), sinema oyuncusu Arnold Schwarzenegger (1.1 milyar dolar) ve komedyen Jerry Seinfeld (1.1 milyar dolar) gibi ünlüler dikkat çekiyor. Tartışmalı kripto girişimcisi Justin Sun (8.5 milyar dolar), yapay zeka şirketlerinin kurucuları ve Chipotle, Jersey Mike’s gibi yemek zincirlerinin sahipleri de yeni milyarderler arasında.

Yeni isimler arasındaki en zengin kişi, Mayıs 2024'te hayatını kaybeden hedge fon efsanesi Jim Simons'ın eşi Marilyn Simons (31 milyar dolar) oldu.

Dünya milyarderleri listesinde yalnızca 406 kadın yer alıyor ve bu, listenin sadece yüzde 13,4'ünü oluşturuyor. Bu orana göre artış olsa da hala sınırlı. Kadınların yaklaşık dörtte ücü servetlerini miras yoluyla edindi. Walmart varisi Alice Walton (101 milyar dolar), dünyanın en zengin kadını olurken, onu L’Oreal varisi Francoise Bettencourt Meyers (81.6 milyar dolar) izliyor. Kendi servetini oluşturan kadın sayısı yalnızca 113. Bunlar arasındaki en zengin isim, BlackRock ile ortak liman satın alma planı gerçekleştiren İsviçreli denizcilik patronu Rafaela Aponte-Diamant (37.7 milyar dolar).

Genel olarak, milyarderlerin yüzde 67'si kendi servetini oluşturan kişilerden oluşuyor. En genci 28 yaşındaki Scale AI kurucu ortağı ve CEO'su Alexandr Wang (2 milyar dolar). En yaşlısı ise 103 yaşındaki ABD'li sigorta patronu George Joseph (1.9 milyar dolar). Ortalama milyarder yaşı ise 66.

ABD Başkanı Donald Trump içinse bu yıl hem siyasi hem de mali olarak öne çıktı. Trump Media & Technology Group'un halka arz edilmesi ve kriptoya yaptığı yatırımlar sayesinde serveti 2.3 milyar dolardan 5.1 milyar dolara yükselerek ikiye katlandı.

Ancak listeye giremeyenler de oldu. Geçen yıl listede yer alan 107 kişi bu yıl milyarder statüsünü kaybetti. Düşüş yaşayan önemli isimler arasında AMD CEO'su Lisa Su, Supermicro kurucu ortağı Sara Liu ve Hermès varisi Nicholas Puech bulunuyor.

Forbes, dünya çapındaki milyarderlerin servetini değerlendirirken kamuya açık ve özel şirket hisseleri, gayrimenkuller, sanat eserleri, yatlar, uçaklar, üzüm bağları, araba koleksiyonları gibi tüm varlıkları dikkate aldı. Bilinen borçlar ve bağışlar da hesaplamaya dahil edildi. Listeye dahil edilen kişilerle birebir ya da sanal görüşmeler yapıldı; çalışanları, mali yöneticileri, avukatları ve rakipleriyle de temas kuruldu.

Dünya çapında 3.028 milyarderin yer aldığı listenin tam hali Forbes'un resmi sitesinde yayımlandı.

 


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Goldman Sachs'ın Rusya'daki hisseleri el değiştiriyor

    Goldman Sachs'ın Rusya'daki hisseleri el değiştiriyor

  • Bankacılık sektöründe kar artışı sürüyor

    Bankacılık sektöründe kar artışı sürüyor

  • Rusya: SWIFT'in alternatifi SPFS'e 24 ülkeden katılım var

    Rusya: SWIFT'in alternatifi SPFS'e 24 ülkeden katılım var

  • GameStop Bitcoin yatırımı için 1,5 milyar dolar topladı

    GameStop Bitcoin yatırımı için 1,5 milyar dolar topladı

  • Batılı şirketler Rus pazarına döner mi?

    Batılı şirketler Rus pazarına döner mi?

  • İstanbul'da martın zam şampiyonu taze fasulye

    İstanbul'da martın zam şampiyonu taze fasulye

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Forbes Türkiye dolar milyarderi Türkler 2025 listesi


  • Türk Milyarderler