Euro Bölgesi'nde ücret artışı yavaşladı
Dördüncü çeyrekte iş gücü maliyetleri de yıllık bazda yüzde 3,7 oranında artış gösterdi. Bu oran bir önceki çeyrekte kaydedilen yüzde 4,6'lık artışa kıyasla düşüşe işaret etti. Ücret artışındaki bu yavaşlama Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) enflasyonu kontrol altına alma çabalarında ilerleme kaydettiği şeklinde yorumlanırken piyasalarda ücret baskılarının azalmaya başladığı sinyali olarak değerlendirildi.
Enflasyon beklentilerin altında kaldı
Şubat ayına ait nihai Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri de paylaşıldı. TÜFE, aylık bazda yüzde 0,4 artarak piyasa beklentisi olan yüzde 0,5’in altında kaldı. Ocak ayında yaşanan yüzde 0,3’lük düşüşün ardından bu veri toparlanma sinyali olarak görüldü. Yıllık bazda ise TÜFE yüzde 2,3 seviyesinde gerçekleşerek beklentilerdeki yüzde 2,4’ün altında kaldı.
Gıda, enerji, alkol ve tütün ürünleri hariç tutularak hesaplanan çekirdek TÜFE, aylık bazda yüzde 0,5 artış gösterdi. Önceki veride yüzde 0,6 olarak açıklanan çekirdek enflasyondaki bu hafif düşüş enflasyonun yatay seyrettiğini ortaya koydu. Yıllık bazda ise yüzde 2,6 seviyesinde sabit kaldı.
ECB'nin faiz politikası nasıl şekillenecek?
Ücretlerdeki artış hızının yavaşlaması ve enflasyon verilerinin beklentilerin altında kalması, ECB'nin faiz indirimlerine ilişkin beklentileri güçlendirdi. Piyasalar, ECB’nin 2025 yılının ikinci çeyreğinde faiz indirimlerine devam etme olasılığının arttığını öngörüyor.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak
Forbes Türkiye dolar milyarderi Türkler 2025 listesi
-