Dünyanın En Zengin Mahkumları
Birkaç hafta önce dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'ın kurucusu 47 yaşındaki Çinli Changpeng Zhao, dört ay hapis cezasına çarptırıldı ve dünyanın en zengin mahkumu oldu. Zhao'nun avukatları denetimli serbestlik talebinde bulundu. Ancak Adalet Bakanlığı, Hazine ve Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) ile yapılan anlaşma nedeniyle Zhao'ya hapis cezasının yanı sıra kara para aklama ve borsa düzenlemeleriyle ilgili ihlaller nedeniyle 4,3 milyar dolarlık rekor para cezası verdi.
Zhao, mahkemeye yazdığı bir mektupta dünyanın en büyük kripto para piyasasında kara para aklamaya izin vermesi konusunda "hiçbir mazereti" olmadığını ifade etti ve Binance'in 2022'den bu yana piyasada kara para aklamaya karşı en katı kontrolleri uyguladığına dair güvence verdi.
Zhao, parmaklıklar ardında hapis yatan tek milyarder veya milyoner değil. İşte mahkum olan diğer zenginler:
Sam Bankman-Fried
Zhao'nun cezası, müşterileri ve yatırımcıları 10 milyar dolar zarara uğratan dolandırıcılık suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırılan FTX'in eski CEO'su Sam Bankman-Fried'ın ardından geldi. Kripto para dünyasındaki bir başka durum da bu sektörün önde gelen isimlerinin karşılaştığı hukuki zorluklara dikkat çekiyor.
Allen Stanford
2012'den bu yana hapiste olan 74 yaşındaki Robert Allen Stanford, aldığı 110 yıllık hapis cezasıyla bir milyardere verilen en uzun cezalardan birini çekiyor. Stanford International Bank aracılığıyla 7 milyar dolarlık sahte mevduat sertifikası satarak binlerce yatırımcıyı dolandırmaktan suçlu bulunmuştu.
Stanford, tarihteki en büyük saadet zinciri davalarından birinden sorumlu. Bu vakayı yalnızca 18 milyar dolar tutarındaki Bernie Madoff davası geride bırakmıştı. Forbes'un milyarderler listesinde hiç yer almayan ve 2021'de hapishanede ölen Madoff'un aksine Stanford, mali imparatorluğunun çöküşünü açıkça ortaya koyarak ve dolandırıcılığının büyüklüğünü vurgulayarak, mahkumiyetinden önce 2009'da listeden ayrıldı.
Mikhail Khodorkovsky ve Platon Lebedev
Rus petrol ve gaz şirketi Yukos'un ortakları Mikhail Khodorkovsky ve Platon Lebedev, vergi kaçakçılığı nedeniyle 2003 yılında tutuklandılar ve 13 yıl hapis cezasına çarptırıldılar. Khodorkovsky'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından manipüle edildiğini iddia etmesi nedeniyle duruşması siyasi tartışmalara neden oldu. Başlangıçta 2011 yılında serbest bırakılmaları beklenmesine rağmen, 2010 yılında zimmete para geçirme ve kara para aklama suçlamalarından tekrar mahkum edildiler, bu da cezalarını 2016 yılına kadar uzattı.
Ancak hiçbiri bu cezayı çekmedi. 2004 yılında Rusya'nın en zengin adamı olan Khodorkovsky, Putin'in affının ardından Aralık 2013'te serbest bırakılırken, Lebedev ise Ocak 2014'te serbest bırakıldı. Khodorkovsky, serbest bırakılmasından bu yana Rus muhalefetinin önde gelen isimlerinden biri olmaya devam ediyor ve sosyal ağlarda aktif.
Raj Rajaratnam
Raj Rajaratnam, servetini New York'ta 7 milyar dolardan fazla varlığı yöneten bir hedge fonu olan Galleon Group'u kurarak elde etti. Ancak Sri Lanka doğumlu bu milyarderin başarısı, 2009 yılında içeriden bilgi ticareti nedeniyle tutuklanmasının ardından çöktü. 2011 yılında en az 14 dolandırıcılık ve komplo suçundan hüküm giymiş ve 11 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Rajaratnam cezasının 8 yılını çekti ve kısmen İlk Adım Yasası'nı savunan Kim Kardashian'ın yeni girişimi sayesinde 2019'un başlarında ev hapsiyle serbest bırakıldı. Donald Trump tarafından imzalanan ve 60 yaşın üzerindeki şiddet içermeyen suçluların erken tahliyesine olanak tanıyan bir yasa. Cezaevleri Bürosu'na göre Rajaratnam Nisan 2021'de serbest bırakıldı. Adı 2010 yılında milyarderler listesinden düştü.
J oaquín Guzmán Loera (El Chapo)
Sinaloa kartelinin eski lideri Joaquín "El Chapo" Guzmán Loera, tarihteki en önemli ve etkili uyuşturucu kaçakçılarından biri. 1980'lerin başından 2017'deki tutuklanmasına kadar, sanki diziden çıkmış bir karaktermiş gibi, her iki ülkedeki yetkililerden kaçarak ve Meksika'daki hapishanelerden iki kez kaçarak yüzlerce ton kokainin ABD'ye yasadışı ithalatına öncülük etti . Serveti onu 2013 yılında ayrıldığı milyarderler listesine dahil etmeye yöneltti.
Guzmán, 2019 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde uyuşturucu kaçakçılığı ve kara para aklamayla ilgili toplam 10 suçlamadan suçlu bulunarak ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Ancak cezası bununla bitmedi; ayrıca 12,6 milyar dolar müsadere ödemek zorunda kaldı; bu, yasadışı operasyonlarının büyüklüğünü ve suç faaliyetlerinin etkisini yansıtıyor. Guzmán halen cezaevinde.