Culinary Forum, 3. kez “XPERIENCE” temasıyla gerçekleşti
Türk mutfağının ve mutfak kültürünün hem ülke genelinde hem dünyada tanınırlığını artırmak hem de gastronomi sektörünün geleceğine eğitim ve yenilikçi fikirlerle yön vermek amacıyla düzenlenen Culinary Forum, 3. kez “XPERIENCE” temasıyla Antalya Nirvana Cosmopolitan Hotel'de gerçekleşti.
Etkinlikte Türkiye’nin dört bir yanındaki 57 üniversiteden yaklaşık 4 bin 500 gastronomi ve aşçılık öğrencisi ile horeca sektör liderleri, şefler, gastronomi uzmanları ve 163 akademisyen organizasyonda bir araya geldi.
Gastronomide yeni trendler, lezzet ekonomisi, inovasyon, geleceğin menüleri, menülerde yerel ürünlerin yükselişi, yemek kültürü araştırmalarında etnografik yöntemin kullanımı gibi gastronominin geleceğine yön verecek konu başlıkları ele alındı.
İtalya ihracatının yüzde 28’i gastronomiden
Culinary Forum’un Kurucu Ortağı, Big Chefs Mutfak Koordinatörü Şef Murat Aslan, dünyada en fazla lokal mutfağa sahip ülkenin ve dünyanın en büyük üreticilerinden birinin İtalya olduğunu söyleyerek İtalya ihracatının yüzde 28’inin gastronomiden geldiğinin altını çizdi.
Türk gastronomisinin tanıtılması ve ülkemizdeki gıda ihracatının artması için mezun olduktan sonra yurtdışında çalışan gastronomi öğrencilerinin Türk ürünlerini yurt dışında da tanıtmasının önemli olduğunu vurgulayan Arslan, 2021’de 5.1 milyar dolar olan gastronomi turizmi gelirinin 2024’de 18 milyar dolara ulaştını ifade ederek 2025 hedefinin 25 milyar dolar olduğunu söyledi.
Öğrenci sayısı 65 bine yükseldi
Türkiye'de tescillenmiş 1658 coğrafi ürün bulunduğuna dikkat çeken Murat Aslan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bundan 20 sene önceye baktığımızda şefler çok daha fazla yurt dışına gitmeye başladı. 2015 yılında 28 olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü olan üniversite sayısı, 2024 yılında yüzde 379 artarak 113’e, öğrenci sayısı 65 bine yükseldi. Dünya mutfaklarında çalışan genç şeflerimiz yeni ürünler, özel reçetelerle bölgenin tanıtımını üstlenebilir, gastronomi ihracatımızı artırabilir’’.
Gastronomi turisti 259, normal turist 171 dolar harcıyor
Gastronomi odaklı turistlerin daha yüksek harcama eğiliminde olduğunu ifade eden Aslan, ‘’Araştırmalara göre gastronomi turistleri ortalama 945 doların 259 dolarını yeme-içme, normal turistler ise 837 doların 171 dolarını yeme-içme için harcıyor. Dünya Turizm Örgütü’ne (UNWTO) göre, lüks turistler gastronomi deneyimlerine ortalama bir turistten yüzde 25-35 daha fazla para harcıyor. Günlük harcamaları 415 dolar civarında. Turist, 3 günlük gastronomi turu yapacağım deyip Gaziantep’e geliyorsa o zaman biz kazanmış sayılıyoruz’’ diye konuştu.
Gamze Cizreli: “2025’de Türk mutfağı yükselişte”
Organizasyonda konuşan BigChefs Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Gamze Cizreli’ye göre 2025’e yön verecek gastronomi trendleri:
📌 İçerisinde kitapçı, çiçekçi gibi farklı konseptleri bir araya getiren mekanlar yükselişe geçecek.
📌 2025’de sokak lezzetleri daha üst segmentte servis edilecek. Haute Cuisine Street Food yükselişe geçiyor.
📌 Köklere dönüş, önümüzdeki dönem daha baskın olacak.
📌 Türk mutfağı ve Hong Kong barbeküsü, Doğu yine yükselişte olacak.
📌 Güneydoğu Asya; Malezya, Filipinler, Endonezya, Tayland, Hong Kong, Singapur inanılmaz büyüyen pazarlar.
📌 Fıstıklı içecekler, sebze cipsleri trendi yükselen gıdalar arasında.
Etkinliğe Michelin yıldızlı restoranların şefleri Buğra Özdemir, Bahtiyar Büyükduman, Mevlüt Özkaya, Emrah Orak ile Kilit Group YKÜ Tolga Kilit, Bonna Porselen GM Erbil Aşkan, UFS GM Yılmaz Tokgöz, Doğuş Yeme İçme ve Perakende Grup Şefi Vedat Demir, Four Seasons Executive Şefi Özgür Üstün gibi isimler katıldı.
"Gastronomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
-
-
-
-
Lucien Arkas ve Mete Nisari Türklerin yurt dışındaki en büyük bağ yatırımına imza attı
Mehmet Yalçın
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
-