Türkiye'de yetenekli çalışanlar kendi işini kurmayı tercih ediyor
![Türkiye'de yetenekli çalışanlar kendi işini kurmayı tercih ediyor](https://files.forbes.com.tr/host/Image/article/0742df10-09e2-49e9-8f61-28a45c212278.jpg)
Şirketlerin ihtiyacına cevap verebilecek yetenekler hâlâ piyasada mevcut, ancak bu durum yetenekli bireylerin bu taleplere karşılık vermek istememesiyle ortaya çıkmış görünüyor. Araştırmalarımız, yeteneklerin geleneksel rollerden hızla uzaklaşmak ve sektörler arası geçişler yaparak yenilikçi pozisyonlara geçmek istediklerini, serbest çalışmayı, gig ekonomisini ya da kendi işlerini kurmayı tercih ettiklerini gösteriyor.
Bu durum yalnızca Türkiye ile sınırlı değil, tüm dünya bu dönüşümün etkisi altında. Örneğin, pandemi sonrası dönemde çalışanların özel hayatlarına daha fazla zaman ayırabilmek için işten ayrılma oranları çarpıcı şekilde yükseldi. Gönüllü olarak işi bırakma oranı dünya genelinde yüzde 25 artmış durumda ve bu eğilim Türkiye’de de yaygınlaşmakta. Bugün çalışanların yüzde 40’ı yakın gelecekte işlerinden ayrılmayı planladıklarını belirtiyor. Öyle ki, Türkiye’de girişimcilik ekosistemi darbe almamış olsa, kurumsal şirketlerde çalışan birçok yetenek girişimcilik dünyasına geçmeyi düşünecekti. Peki, kurumsal hayat, tüm bu aksiliklere rağmen, yetenekleri şimdiye kadar nasıl bağlı tutabildi?
"Dergi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
-
-
Azimut Portföy, yapay zeka teknolojisi kullanan Quvars Invest ile anlaştı
Erkan Kızılocak / Kıdemli Editör
-
-
-
-
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
forbes.com.tr
2025 Forbes 30 altı 30'dan İlayda Şamilgil: NASA projesinden kendi girişimine
-
Nilgün Balcı Çavdar
Bir varmış bir yokmuş