Bir devrin sonu: Ezeli rakibi Aydın Doğan'ın ardından Turgay Ciner de medya sektöründen çekildi
Turgay Ciner 2000 yılında Sabah Grubu'nun yüzde 50'sine ortak olarak adım attığı medya sektörüne dün veda ettiğini açıkladı. Böylece Ciner de bir zamanlar gazete manşetleri üzerinden kıyasıya rekabet ettiği Aydın Doğan gibi medyadan tamamen çıkmış oldu.
Ciner, Show TV, Habertürk ve Bloomberg TV, BloombergHT internet sitesi gibi yayınları Can Holding'e satacağını açıklarken, gerekçe olarak “maden sektörüne yoğunlaşma” kararını gösterdi. Aydın Doğan da 2024 Temmuz ayında Doğan Burda'yı 10 milyon dolara Re-Pie Portföy Yönetim Grubu'na, eylül ayında ise Doğan Müzik Yapım’ı (DMC) 38,2 milyon euroya Fransız Believe International’a satarak medyadan tamamen çıkmıştı. Ciner'in de ayrılmasıyla Türk medyasında bir devir kapanmış oldu.
Bloomberg onayı
BloombergHT’nin Can Grubu’na devri için lisans sahibi olan New York merkezli Bloomberg Inc.’in onayı gerekiyor. Ciner Grubu kaynaklarından gelen bilgilere göre Turgay Ciner, Amerikalılar devir işlemine onay vermezse BloombergHT’yi elinde tutmaya devam edebilir. Onay gelirse bu kanalı da Can Grubu’na devredecek.
Yeni medya patronu
Ciner’in medya grubu şirketlerinin yeni sahibi Can Holding oldu. Satın almanın bedeli açıklanmadı ama medya kulislerinde konuşulan rakam 800 milyon dolar. Doğu Beyazıt doğumlu Zamanhan Can tarafından 1972’de temelleri atılan Can Holding, akaryakıt dağıtımı ve satışından, dayanıklı tüketim malları üreten fabrikalara, lojistik ve kargo taşımacılığından sağlık ve turizme ve eğitime kadar pek çok alanda faaliyet gösteriyor. Eğitim alanına, 2019 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi'ni Amerikalı Laureate Grubu'ndan devralarak giren holding, finansal açıdan zor günler geçiren Doğa Koleji’ni de 2022’de bünyesine kattı.
Turgay Ciner, Dinç Bilgin batınca Sabah'a ortak olmuştu
Yıl 2000. İzmir'de Yeni Asır'la başlayan yolculuğunu 1985 yılında Sabah gazetesiyle İstanbul'a taşıyan ve 1 milyona ulaşan tirajın ardından Takvim, Fotomaç, Yeni Yüzyıl, Bugün gazeteleri, ATV televizyonu ve Aktüel dergisiyle bir medya imparatorluğu kuran Dinç Bilgin'in hayatı Etibank'ın batışıyla altüst olmuştu. Turgay Ciner, Etibank'a el konulan ve medya grubunda maaşları ödeyemez hale gelen Dinç Bilgin'in Sabah Grubu'na 20 Ekim 2000 tarihinde yüzde 50 ortak olarak girdi. Bu ortaklığın kurulmasından kısa bir süre sonra Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Dinç Bilgin'in Cavit Çağlar'la yarı yarıya ortak olduğu Etibank'a el koydu. Etibank'ın olası zararına karşı güvence olarak Sabah Grubu'nun yüzde 10’una da rehin koyunca bu sefer devreye 30 Kasım 2000’de Çukurova Holding'in patronu Mehmet Emin Karamehmet, Turkcell ve KVK ortağı Murat Vargı girdi ve Dinç Bilgin'in hisselerini alarak Turgay Ciner'le bir konsorsiyum kurdu. Dinç Bilgin'e bir veda yazısıyla Sabah gazetesine veda etmekten başka seçenek kalmamıştı. Ancak bu ortaklık yürümeyip 2000 Ocak'ta Dinç Bilgin Karamehmet ve Vargı’dan hisselerini geri alınca Turgay Ciner de yönetimde pasif kalmayı seçti.
Ciner 2002 Eylül ayında sürpriz şekilde Sabah Grubu yönetimine geri geldi. Bir yıl sonra da hisseleri TMSF’den 15 yıllığına kiralayarak, grubun tek sahibi oldu.
Aydın Doğan'la büyük rekabet
Ciner gücünü pekiştirince, Hürriyet, Milliyet, Kanal D gibi yayınlarla medyanın diğer devi Doğan Yayın Holding’le de, gazetelerinin manşetlerine de taşınan bir rekabete girdi. Kendi dağıtım şirketini de kuran Ciner medyadaki gücünü her geçen gün artırdı. MTV adlı yerel TV’yi lisans alıp yayın hayatına başlatan Ciner mali açıdan zorda olan Cumhuriyet gazetesine 2 milyon dolarla yüzde 20 ortak oldu.
TMSF 2005 yılında el koydu
2005 yılında Dinç Bilgin'in hisseleri nedeniyle devreye yeniden TMSF girdi Ciner, aynı yılın mart ayında Dinç Bilgin’e ait hisseleri TMSF'den 435 milyon dolara satın aldı. Turgay Ciner aynı yıl Forbes dergisinin ilk Türkiye lisansörü oldu. Dinç Bilgin, 2007’de, 2002 yılında Ciner ile yaptığı iki gizli sözleşmeyi TMSF’ye sundu. Ciner ve Bilgin'in gizlice ortak olduğu bir sözleşme ortaya çıkınca TMSF Sabah Grubu'na bir kez daha el koydu. TMSF’ye karşı çok sayıda dava açan Ciner, Zincirlikuyu'da bir bina ve 120 milyon dolar karşılığında el sıkışarak çekilirken, Habertürk'le yeni bir medya yolculuğuna çıktı.
Habertürk dönemi
Ciner, Ufuk Güldemir’in kurduğu Habertürk'ü 35 milyon dolara satın alarak Sabah gazetesindeki çekirdek ekibiyle 1 Mart 2009 ‘da Habertürk gazetesini çıkarmaya başladı.
2013’te, Yapı Kredi’ye el koyulmasından sonra zora düşen Çukurova Holding'ten de 400 milyon dolara ShowTV’yi satın aldı. Ciner sadece satın alma yatırımıyla yetinmeyip, sıfırdan bir matbaa kurmak için 200 milyon euro yatırım yaptı. Ancak kendi matbaasında bastığı Habertürk gazetesi Temmuz 2018 basılı yolculuğunu sonlandırdı ve o tarihten bu yana web sitesi olarak okurlarıyla buluşuyor.
Soda işinde de hisse sattı
Medya sektöründen çıkan Ciner Grubu, madencilik ve enerji, cam, deniz taşımacılığı, liman işletmeciliği alanında faaliyet gösteriyor. Ciner, soda külü alanındaki en büyük yatırımlarından olan Süper Lig’de oynayan Kasımpaşa'nın da sahibi.
Dün “Park Grubu ana sektörü olarak maden endüstrisi alanında global liderlik hedefine odaklanma doğrultusunda medya yatırımlarını sonlandırmaya karar vermiştir” açıklaması yaparak madenciliğe odaklanacağı sinyali veren Ciner, Kasım ayında Şişecam Whoming LLC ve Pasific Soda’daki hisselerini de 285,4 milyon dolarak Şişecam’a devretmişti.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
forbes.com.tr
2025 Forbes 30 altı 30'dan İlayda Şamilgil: NASA projesinden kendi girişimine
-
Nilgün Balcı Çavdar
Bir varmış bir yokmuş