;
Arama

Bakan Şimşek ve TCMB Başkanı Karahan'dan uluslararası yatırımcılara önemli mesajlar

Bakan Mehmet Şimşek Şimşek ve TCMB Başkanı Karahan, piyasalarda istikrarın sağlanmaya başladığını, döviz talebinin kontrol altında olduğunu ve enflasyon hedeflerinin sürdürülebilir olduğunu vurguladı.

25 Mart 2025, 17:38

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Citibank ve Deutsche Bank'ın düzenlediği web konferansında uluslararası yatırımcılarla bir araya geldi.

Şimşek, son yaşanan gelişmelerin enflasyonda kalıcı bir hasara neden olmayacağını belirterek, piyasalarda yaşanan volatilitenin her geçen gün azaldığını söyledi. Bakan Şimşek, Türkiye'nin borç stoku ve borç çevirme oranlarında herhangi bir sorun olmadığının altını çizdi.

Türk lirası varlıklarındaki değer kaybının aylık enflasyonda geçici etkiler yaratabileceğini ancak yıllık enflasyon hedeflerine ulaşmakta bir engel oluşturmadığını ifade eden Şimşek, Orta Vadeli Program'da (OVP) herhangi bir revizyon planlamadıklarını belirtti.

"Döviz talebinin yüzde 60'ı yabancı yatırımcı kaynaklı"

Son dönemde döviz piyasalarında artan talebin dağılımına da değinen Şimşek, döviz talebinin yüzde 60'ının yabancı yatırımcılardan, yüzde 30'unun yerli şirketlerden ve yüzde 10'unun bireylerden geldiğini söyledi. Şimşek ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomik programa tam desteğinin devam ettiğini ifade etti.

"Rezervleri güçlendirmek için döviz borçlanmasına gidilebilir"

Finansal piyasalardaki oynaklığın önümüzdeki süreçte azalacağını belirten Şimşek, TCMB rezervlerini desteklemek amacıyla döviz cinsinden borçlanmaya gidebileceklerini de açıkladı.

"Asgari ücrette ikinci artışa gerek yok"

Bakan Şimşek, enflasyon beklentilerindeki artışın şimdilik asgari ücrette ikinci bir artışı gerektirmediğini de sözlerine ekledi.

Karahan: "Döviz talebi kur oynaklığının azalmasıyla geriledi"

Toplantıda konuşan TCMB Başkanı Fatih Karahan ise döviz piyasasındaki hareketliliğe ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yerli yatırımcıların döviz talebinin, döviz piyasasındaki volatilite ve Türk lirasının getirisine göre değiştiğini belirten Karahan, "Yerli yatırımcıların döviz talebinde ilk başta bir artış görüldü ancak daha sonra getirilerin yükselmesi ve kur oynaklığının azalmasıyla birlikte döviz talebi azaldı" dedi.

"Dezenflasyon stratejisi kura bağlı değil"

Karahan ayrıca, TCMB'nin reel efektif kura dayalı bir dezenflasyon stratejisi izlemediğini vurguladı. "Arz ve talep yönlü faktörler enflasyon üzerinde etkili oluyor. Talep koşulları iyileştikçe enflasyonda daha iyi sonuçlar elde edeceğiz. Döviz sepetinde yaklaşık yüzde 4 oranında aylık değer kaybı oldu. Bu durumda yüzde 30-40 arasında bir geçişkenlikle enflasyon üzerindeki etki hesaplanabilir" ifadelerini kullandı.

Karahan son olarak TCMB’nin toplantı bazında karar almayı sürdüreceğini belirterek, ara toplantıların ihtiyaç halinde düzenlenmeye devam edeceğini söyledi.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Goldman Sachs'ın Rusya'daki hisseleri el değiştiriyor

    Goldman Sachs'ın Rusya'daki hisseleri el değiştiriyor

  • Bankacılık sektöründe kar artışı sürüyor

    Bankacılık sektöründe kar artışı sürüyor

  • Rusya: SWIFT'in alternatifi SPFS'e 24 ülkeden katılım var

    Rusya: SWIFT'in alternatifi SPFS'e 24 ülkeden katılım var

  • GameStop Bitcoin yatırımı için 1,5 milyar dolar topladı

    GameStop Bitcoin yatırımı için 1,5 milyar dolar topladı

  • Batılı şirketler Rus pazarına döner mi?

    Batılı şirketler Rus pazarına döner mi?

  • İstanbul'da martın zam şampiyonu taze fasulye

    İstanbul'da martın zam şampiyonu taze fasulye

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Forbes Türkiye dolar milyarderi Türkler 2025 listesi


  • Türk Milyarderler