Almanya küresel çip rekabetine dahil olabilmek için yeni yatırımlar planlıyor
ABD ile Çin arasında devam eden ticari gerilimler çip sektörünü olumsuz etkilerken pek çok ABD firması, Çinli çip üreticilerinden alımları sonlandırdı. Bu da zaten sıkışık olan çip sektörünü daha da sıkıntıya soktu. Akıllı telefon ve çeşitli akıllı cihazların yaygınlaşmasının ortaya çıkardığı artan çip talebi de üreticileri zorladı.
Dünya genelinde çeşitli nedenlerle bir süredir yaşanan çip krizinin aşılması için bu alana önemli miktarda yeni yatırımlar yapılıyor. 2021-2023 döneminde Çin'de 20, ABD'de 18, Avrupa ve yakın çevresinde 17, Tayvan'da 14, Japonya'da 6, Güneydoğu Asya ülkelerinde 6 ve Güney Kore'de 3 yeni çip fabrikası inşaatına başlandı.
Asya çip üretiminde öncü
Günümüzde çip üretiminin büyük kısmı Asya ülkelerinde gerçekleştiriliyor. Küresel çip üretiminin yarıya yakını ve gelişmiş çiplerin neredeyse tamamı Tayvan'da üretiliyor.
Çip üretimi için zor bir süreç ve ciddi boyutta yatırımlar gerekiyor. Çip fabrikaları çok yüksek maliyete sahip yatırımlar arasında yer alıyor. Bu tesisler kurulduktan sonra kesintisiz üretim yapılıyor.
Başlangıç düzeyinde bir çip üretim tesisinin maliyetinin 15 milyar doları bulduğu belirtiliyor. Çip fabrikaları teknolojik ilerleme nedeniyle yaklaşık 5 yılda eskimiş kabul edilebiliyor.
Almanya da çip üretiminde geri kalmak istemiyor
Alman hükümeti, Intel'in Magdeburg'da 30 milyar euroluk bir çip fabrikası kurma planlarını rafa kaldırmasından iki ay sonra ülkenin yarı iletken endüstrisine katkı sağlamak için yeni yatırımlar hazırlıyor.
Almanya Ekonomi Bakanlığı sözcüsü Annika Einhorn Perşembe günü yaptığı açıklamada yeni fonların çip şirketlerine mevcut teknolojiyi önemli ölçüde aşan modern üretim kapasiteleri geliştirmeleri için sağlanacağını söyledi.
Bu hafta fonlama planları hakkında düzenlenen resmi bir etkinliğe katılan ve görüşmelerin kamuya açık olmaması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen iki kişi, sübvansiyonların toplamının yaklaşık 2 milyar euro olması beklendiğini söyledi.
Bakanlıktan bir sözcü, Bloomberg News'in bir sorusuna yanıt olarak daha fazla ayrıntı vermekten kaçınarak tutarın düşük tek haneli milyar euro aralığında olacağını söyledi.
Ekonomi Bakanlığı, Avrupa Çip Yasası'nı (ECA) takiben Almanya ve Avrupa'da güçlü ve sürdürülebilir bir mikroelektronik ekosistemine katkıda bulunan projeler için Kasım ayı ortasında çip şirketlerine yeni sübvansiyonlara başvurmaları için bir çağrı yayınladı.
Avrupa Çip Yasası, büyük çip fabrikalarının yerel gelişimini sübvanse ederek kıtanın gelişmiş yarı iletkenler için Asyalı tedarikçilere olan bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
-
-
-
Kanada ve Hindistan da Google'ın reklamcılık ve uygulama politikalarına inceleme başlattı
forbes.com.tr
-
-
-
Merkez Bankası, Bankalar Birliği ve İstanbul Başsavcılığı sahte banknotlar için harekete geçti
forbes.com.tr
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
Angela Merkel anılarıyla gündemde
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
forbes.com.tr
2024'ün ilk 10 ayında en çok satan elektrikli otomobiller
-
forbes.com.tr
Forbes 2024 en iyi içerik üreticileri