;
Arama

ABD'li bilim insanları Covid-19'a yakalanan kanser hastalarında iyileşme tespit etti

Virüsler ve enfeksiyonlar genellikle olumlu sağlık etkilerine yol açmaz ancak bilim insanları, Covid-19'a yakalanan bazı kanser hastalarının tümörlerinin küçüldüğünü veya yavaş büyüdüğünü keşfetti.

23 Kasım 2024, 10:46
ABD'li bilim insanları Covid-19'a yakalanan kanser hastalarında iyileşme tespit etti

ABD'deki Northwestern Üniversitesi'nde göğüs cerrahisi şefi olan Dr. Ankit Bharat ve ekibi, Covid-19'un kanser hastaları için görünürdeki "faydasının" onlara kanserle savaşmanın potansiyel yeni bir yolu hakkında bir şey öğretip öğretemeyeceğini veya bunun sadece bir aldatmaca olup olmadığını bulmak için bir çalışma yürütmeye karar verdi. Araştırmacılar bulgularını 15 Kasım'da Journal of Clinical Investigation'da yayınladılar.

Bharat ve ekibi, insan hücreleri ve hayvan modelleri kombinasyonunu kullanarak, SARS-CoV-2'nin varlığında monosit adı verilen bağışıklık hücrelerinin normalde olduğundan farklı davrandığını buldu. Tipik olarak, monositler, bağışıklık sisteminin bir parçası olarak, kan dolaşımında dolaşır ve diğer bağışıklık hücrelerini yabancı hücrelerin veya patojenlerin varlığına karşı uyarır; bazı monositler, kanser öldürücü bağışıklık hücrelerini tümörlere çekebilir, ancak diğerleri bunu yapmada o kadar etkili değildir. Bunun nedeni, bazı durumlarda kanser hücrelerinin monositleri kendi saflarına çekebilmesidir ve tümörün keşfedilmesini ve ek bağışıklık savunmaları tarafından saldırıya uğramasını önleyen bir bağışıklık duvarı oluşturabilir.

"Doğal öldürücü hücreleri tümör bölgesine getiriyor"

Ancak bir Covid-19 enfeksiyonu sırasında SARS-CoV-2 bu monositlere bağlanır ve bunu yaparak onları orijinal işlerine yani kanserle savaşmaya geri döndürür. Bharat, "Aynı görünüyorlar ve hala tümör bölgelerine alınıyorlar, ancak kanser hücrelerini korumak yerine, vücudun kanseri öldüren ana hücreleri olan belirli doğal öldürücü hücreleri bu tümör bölgelerine getirmeye başlıyorlar. Bu nedenle, daha önce kanser monositleri kanseri korumak için beyin yıkarken, virüs artık onların kansere saldırmasına yardımcı oluyor" dedi.

Bu, insan çalışmalarıyla doğrulanırsa, kanser kontrolü için yeni bir yol sunabilecek potansiyel olarak güçlü bir dönüşüm. Covid-19 virüsünün bağlandığı monositlerdeki reseptörü analiz ederek, Bharat şu anda herhangi bir hastalığı tedavi etmek için kullanılmayan ancak hücrenin kanserle savaşan bir hücreye dönüşmesini sağlamak için monosite bağlanma şekliyle Covid-19 virüsünün yakın bir taklidi olan bir bileşik buldu. Bharat, "Covid-19 virüsünün RNA'sının yaptığı etkiyi yaratmak için bir ilaç kullanabiliriz. Bu yolu ilaç aracılığıyla manipüle ederek, özellikle evre 4 kanserli hastalar olmak üzere birçok farklı kanser türüne sahip hastalara yardımcı olabiliriz" diyor.

Umut verici ipuçları var

Hayvan deneylerinde, muramil dipeptit (MDP) adı verilen bileşiğin, meme, kolon, akciğer ve melanom gibi insan kanserlerine sahip farelerde tümörleri yüzde 60 ila yüzde 70 oranında azalttığı görüldü.

Hücrelerin insanlarda aynı kanserle savaşma etkisine sahip olup olmadığını doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var, ancak umut verici ipuçları var. İndüklenebilir klasik olmayan monositler olarak adlandırılan bu dönüştürülmüş, kansere işaret eden monositler, diğer monosit türlerine kıyasla nadirdir, ancak Covid-19 enfeksiyonu gibi iltihap oluştuğunda çoğalma eğilimindedir. Nakil cerrahları daha önce bunları akciğer ve dalak nakli olan kişilerde tanımlamıştı ve Bharat, nakil sürecinin ve Covid-19 enfeksiyonlarının (ikisi de bağışıklık sistemini harekete geçirir) monositlerdeki belirli değişimi neden tetiklediğini anlamak için ek araştırmalar yürütüyor. İlginç bir şekilde, dönüşüm tüm RNA tabanlı virüslerde gerçekleşmiyor; Bharat, yine RNA virüsleri olan influenza ve parainfluenzayı test etti ve aynı kanserle savaşan monosit popülasyonunun ortaya çıktığını göremedi.

T hücresi popülasyonunu artırıyor

Bharat, denklemin bir diğer ilgi çekici kısmının, bu yolun, doktorların kanser hücrelerini tanıyıp saldırabilen T hücresi popülasyonunu artırdığı, artık kanser tedavisinin büyük bir parçası haline gelen T hücresi bağışıklık tedavilerinden bağımsız olması olduğunu söylüyor. Bunlar etkili olabilir, ancak genellikle yalnızca bir süre işe yarar, çünkü kanserler T hücrelerini atlatmanın yollarını hızla bulur ve tedavilere karşı dirençli hale gelir.

Virüsün monositlerde neden olduğu değişiklikler ise T hücrelerine bağlı değildir. Bharat, yaklaşımı genetik olarak T hücrelerinden yoksun olacak şekilde yetiştirilmiş farelerde test etti ve yine de monositlerden bu hayvanlardaki tümörler üzerinde güçlü bir etki gördü. Bu, monositlerin vücudun immünoterapiye verdiği yanıtı ve tümörlerle savaşma yeteneğini güçlendirmeye yardımcı olabileceği anlamına geliyor. Bulguların herhangi bir tedaviye yol açmasından önce çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Ancak "bu yaklaşım potansiyel olarak gerilemeyi teşvik etmek için kullanılabilir" diyor.


"Dünya" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Ruslar yaptırımlara rağmen nasıl lüks Batılı markalara ulaşıyor?

    forbes.com.tr
    Ruslar yaptırımlara rağmen nasıl lüks Batılı markalara ulaşıyor?

  • ABD'nin yeni milyoner sınıfı: Tesisatçılar ve HVAC girişimcileri

    forbes.com.tr
    ABD'nin yeni milyoner sınıfı: Tesisatçılar ve HVAC girişimcileri

  • Elmasta azalan talep ve suni üretim dönemi: De Beers'ın elmas stoku 2008 krizi sonrası zirve yaptı

    forbes.com.tr
    Elmasta azalan talep ve suni üretim dönemi: De Beers'ın elmas stoku 2008 krizi sonrası zirve yaptı

  • Trump’ın net serveti bu yıl 3,6 milyar dolar arttı

    forbes.com.tr
    Trump’ın net serveti bu yıl 3,6 milyar dolar arttı

  • Lüks şarap piyasasında sert düşüş: Çin talebindeki azalma fiyatları vurdu  

    forbes.com.tr
    Lüks şarap piyasasında sert düşüş: Çin talebindeki azalma fiyatları vurdu  

  • Yeni başbakan Bayrou Fransa siyasetinden sağ çıkabilecek mi?

    forbes.com.tr
    Yeni başbakan Bayrou Fransa siyasetinden sağ çıkabilecek mi?

Yazarlar

Çok Okunanlar