100 milyar dolar kulübü: İşte serveti 12 haneli olan 15 kişi
Dünyanın en zengin insanlarının oluşturduğu ultra elit “centibilyoner” sınıfı, tarihte hiç olmadığı kadar genişledi. Sekiz yıl öncesine kadar on haneli servete sahip kişi sayısı sıfırdı. Ancak 2025 itibarıyla, Forbes’un yayımladığı Dünya Milyarderleri listesinde bu seviyeye ulaşan kişi sayısı 15’e yükseldi. Bu sayı, geçen yıl 14, 2023 yılında ise yalnızca 6 idi. Üstelik bu yıl ilk kez, bu kişilerden üçü 200 milyar doların üzerinde servete sahip.
Forbes Türkiye Dolar Milyarderi Türkler 2025 listesi
Toplamda 15 centibilyonerin net serveti 2,4 trilyon doları buluyor. Bu rakam, bir yıl öncesine kıyasla yaklaşık 400 milyar dolar daha fazla ve dünyanın en “fakir” 1.500 milyarderinin toplam servetinden daha fazla. Başka bir ifadeyle, dünya genelindeki 3.028 milyarderin sadece yüzde 0,5’ini oluşturan bu küçük grup, toplam milyarder servetinin yüzde 15’ini elinde tutuyor.
1987 yılında Forbes ilk kez küresel zenginler listesini yayımladığında, centibilyoner kavramı hayal bile edilemiyordu. O dönemde sadece iki kişi – ikisi de Japon iş insanı – 10 milyar dolardan fazla servete sahipti. Enflasyona göre güncellendiğinde bile bu miktar 28 milyar dolara denk geliyor ve bu yılın listesinde ancak 71. sıraya yerleşebiliyor.
İlk centibilyoner, dot-com balonu sırasında Microsoft hisseleri sayesinde kısa süreliğine serveti 100 milyar doları aşan Bill Gates oldu. Ancak balonun patlamasıyla serveti neredeyse yarıya indi. Uzun yıllar kimse bu seviyeye yaklaşamadı. Ta ki 2017 yılı sonlarında Amazon’un piyasa değeri 1 trilyon dolara yaklaşırken Jeff Bezos ikinci centibilyoner olana kadar. 2021 yılına gelindiğinde Elon Musk, Bernard Arnault ve Bill Gates de 100 milyar dolar kulübüne katılarak bu grubu genişletti.
Artık dünyanın dört bir yanındaki servetler olağanüstü şekilde artarken, bu kulübe üyelik her geçen gün biraz daha yaygın hale geliyor. Walmart’ın kurucusu Sam Walton’ın (1992’de vefat etti) üç çocuğu da bu yıl kulübe katıldı. Böylece geçen yıl listede yer alan ancak servetleri 100 milyar doların altına düşen Hindistanlı iş insanı Mukesh Ambani (92,5 milyar dolar) ve Meksikalı telekom devi Carlos Slim Helu (82,5 milyar dolar) listeden düştü. Nvidia CEO’su Jensen Huang (98,7 milyar dolar), teknoloji devi Michael Dell (97,7 milyar dolar) ve kısa süreliğine tarihteki ilk kadın centibilyoner olan L’Oréal varisi Françoise Bettencourt Meyers (81,6 milyar dolar) da listeye girmeye oldukça yakın isimler.
İşte dünyanın en ayrıcalıklı kulübünün üyeleri, en az zenginden en zengine doğru sıralanmış haliyle:
15. Alice Walton
Servet: 101 milyar dolar | Kaynak: Walmart | Vatandaşlık: ABD
Walmart varisi Alice Walton, Fransız rakibi Françoise Bettencourt Meyers’i geride bırakarak tekrar dünyanın en zengin kadını oldu. Walton, Arkansas’taki Bentonville kasabasında Amerikan sanatı müzesi Crystal Bridges’i kurmasıyla tanınıyor. Toplamda 1,7 milyar dolar bağışta bulunan Walton, yakın zamanda kendi adını taşıyan tıp okuluna 249 milyon dolarlık katkı sağladı.
14. Michael Bloomberg
Servet: 105 milyar dolar | Kaynak: Bloomberg LP | Vatandaşlık: ABD
Finansal veri ve medya şirketi Bloomberg LP’nin kurucusu, mezunu olduğu Johns Hopkins Üniversitesi’ne 1 milyar dolar bağışladı. Toplamda okula yaptığı bağış 4,6 milyar dolara ulaştı. Üniversite, Trump yönetiminin 800 milyon dolarlık federal hibeleri iptal etmesinin ardından 2.000’den fazla çalışanı işten çıkaracağını duyurdu.
13. Bill Gates
Servet: 108 milyar dolar | Kaynak: Microsoft | Vatandaşlık: ABD
Microsoft kurucusu Bill Gates, servetindeki 20 milyar dolarlık düşüşü büyük ölçüde 2021’deki boşanma anlaşmasının yeniden hesaplanmasına borçlu. Gates, aynı zamanda 70 milyar dolarlık varlığa sahip Gates Vakfı’nın başkanı olarak ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’nı savunmak üzere Trump’la bir araya geldi. Ayrıca anı kitabı "Source Code"u tanıtmak için medya turuna çıktı.
12. Jim Walton & ailesi
Servet: 109 milyar dolar | Kaynak: Walmart | Vatandaşlık: ABD
11. Rob Walton & ailesi
Servet: 110 milyar dolar | Kaynak: Walmart | Vatandaşlık: ABD
Walmart kurucusunun çocukları, yönetimden geri çekiliyor. Rob Walton 40 yılı aşkın süredir bulunduğu yönetim kurulundan emekli olurken, Jim Walton da 2016’da görevini bırakmıştı. Aralık ayında Walton ailesi, Sam Walton’ın sekiz torununun şirket hisselerinde oy hakkına ortak olduğunu duyurdu.
10. Steve Ballmer
Servet: 118 milyar dolar | Kaynak: Microsoft | Vatandaşlık: ABD
Microsoft’un eski CEO’su Steve Ballmer, hisselerini hâlâ elinde tutuyor. MSFT hisseleri, Ballmer’ın görevden ayrıldığı tarihten bu yana yüzde 1.200’den fazla değer kazandı. Aynı zamanda Los Angeles Clippers basketbol takımının sahibi olan Ballmer, 2 milyar dolara inşa ettirdiği yeni stadyumla NBA’in en değerli beşinci takımına sahip.
9. Amancio Ortega
Servet: 124 milyar dolar | Kaynak: Zara | Vatandaşlık: İspanya
İspanya’nın en zengin kişisi olan Ortega, Inditex’in (Zara’nın ana şirketi) yüzde 27’lik hisse artışı sayesinde servetini büyüttü. Şirketten bu yıl 3,4 milyar dolarlık temettü geliri elde edecek. Aynı zamanda Avrupa genelinde ofis ve lojistik yatırımlarına da hız verdi.
8. Sergey Brin
Servet: 138 milyar dolar | Kaynak: Google | Vatandaşlık: ABD
7. Larry Page
Servet: 144 milyar dolar | Kaynak: Google | Vatandaşlık: ABD
Alphabet’in kurucuları Brin ve Page, hisselerdeki yükseliş sayesinde servetlerini artırdı. Brin, şirketin Gemini yapay zeka modelleri üzerinde aktif olarak çalışırken, Page yapay zekayı üretim sektörüne taşımayı hedefleyen yeni bir şirket kurma hazırlığında.
6. Warren Buffett
Servet: 154 milyar dolar | Kaynak: Berkshire Hathaway | Vatandaşlık: ABD
94 yaşındaki yatırımcı Buffett, şirketin kasasında 334 milyar dolar nakit bulunduruyor. 2024’te 134 milyar dolarlık hisse satışı yapan Buffett, son büyük satın alımını 2022’de gerçekleştirdi.
5. Bernard Arnault
Servet: 178 milyar dolar | Kaynak: LVMH | Vatandaşlık: Fransa
Lüks moda devi LVMH’nin patronu Arnault, ekonomik belirsizlikler nedeniyle servetinde 55 milyar dolar kaybetti. Beş çocuğunun hepsi şirketin yöneticisi olan Arnault, halefini belirlemeye dair açık sinyaller vermemeyi sürdürüyor.
4. Larry Ellison
Servet: 192 milyar dolar | Kaynak: Oracle | Vatandaşlık: ABD
Trump’ın yapay zeka altyapı projesine Oracle’ın destek vermesi, Ellison’un şirket hisselerini yüzde 40 artırdı. Bu sayede serveti son bir yılda 51 milyar dolar arttı.
3. Jeff Bezos
Servet: 215 milyar dolar | Kaynak: Amazon | Vatandaşlık: ABD
Amazon hisselerinin bir kısmını satan Bezos, yapay zeka girişimlerine yatırım yapmaya devam ediyor. Uzay şirketi Blue Origin çalışanlarının yüzde 10’unu işten çıkardı. Ayrıca Washington Post’taki muhafazakâr dönüşüm hamleleri dikkat çekti.
2. Mark Zuckerberg
Servet: 216 milyar dolar | Kaynak: Facebook | Vatandaşlık: ABD
Meta CEO’su Zuckerberg, Trump yanlısı isimleri yönetim kuruluna aldı ve yemin töreninde Cumhuriyetçi iş insanlarıyla birlikte etkinlik düzenledi. Meta hisseleri yüzde 25 değer kazandı.
1. Elon Musk
Servet: 342 milyar dolar | Kaynak: Tesla, SpaceX | Vatandaşlık: ABD
Musk, xAI’ın değerinin 50 milyar dolara çıkması ve SpaceX’in 350 milyar dolarlık değeriyle tarihte ilk kez 400 milyar doları aşan kişi oldu. Tesla hisseleri düşse de, X’in (eski adıyla Twitter) xAI tarafından 80 milyar dolara satın alınmasıyla servetini daha da artırdı.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak
Forbes Türkiye dolar milyarderi Türkler 2025 listesi
-