Yapay zekanın akademik başarısı: Makalelerin yüzde 94’ünü öğretmenler ayırt edemiyor
ChatGTP'nin kamuoyuna tanıtılmasından bu yana iki yıl geçti ve hiçbir sektörde etkisi eğitimde olduğu zararlı olmadı. Ödevlerini ve sınavlarını yapay zekaya (YZ) yazdıran öğrencilerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu yazılar notlar ve çeşitli dereceler elde etmek için özgün çalışma olarak teslim ediliyor. Bu birçok ülkede diplomanın değerini düşüren ciddi bir sorun. Aynı zamanda, sözde kalifiye olan sayısız insanı, gerçek öğrenme eksikliklerinin tehlikeli sonuçlar doğurabileceği hemşire, mühendis ve itfaiyeci gibi kariyerlere ve pozisyonlara ulaşmasına olanak sağlayabiliyor.
Ancak genel olarak okullar veya eğitim kurumları yapay zekanın akademik olarak bu şekilde kullanımını engellemek için ciddi bir adım atmadı. Hatta birkaç okul, yapay zekanın kullanımına izin vererek akademik başarı için YZ kullanımını daha kolay hale getirdi. Bu karar yeni yapılan bir araştırmaya göre çok büyük bir hata. İngiltere’de gerçekleştirilen çalışmaya göre öğretmenler bir sohbet robotu tarafından ortaya konan akademik çalışmaları neredeyse hiç fark edemiyorlar.
Yüzde 97'sinden şüphelenmediler
İngiltere'deki Reading Üniversitesi'nden Peter Scarfe ve diğer araştırmacılar tarafından hazırlanan makalede, araştırmacılar sahte öğrenci profilleri oluşturduklarında ve öğretmenlerin haberi olmadan bu sahte öğrenciler için en temel YZ tarafından üretilen çalışmaları gönderdiklerinde ne olacağı incelendi. Araştırma ekibinin ulaştığı bulgulara göre çalışmaların yüzde 94’ü tespit edilemedi. Gönderilen makalelerin yüzde 97’si ise öğretmenler tarafından ‘olası yapay zeka’ diye etiketlenmedi bile.
Bu YZ metinlerinin insanlar tarafından yazılan metinler ile arasındaki farkın anlaşılamadığını vurgulayan ilk çalışma değil. Geçen yıl Güney Florida Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma dilbilimcilerin YZ tarafından oluşturulan metinleri ayırt edemediği sonucuna varmıştı. Okulların tespit ve sonuçlarla ilgilenmemesi nedeniyle bu tarz dolandırıcılıklar yaygınlaşıyor. Sohbet robotlarının popülerleşmesinden iki yıl sonra bile onun yıpratıcı gücünü sınırlamaya yönelik herhangi bir adım henüz ortaya çıkmadı.
"Yapay Zeka" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
-
Yazılımcıların yapay zeka endişesi: 2 milyar dolarlık bir girişim işlerini ellerinden alabilir mi?
forbes.com.tr
-
-
-
-
-
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
forbes.com.tr
Angela Merkel anılarıyla gündemde
-
forbes.com.tr
2024'ün ilk 10 ayında en çok satan elektrikli otomobiller