Türkiye'nin ekim ayında dış ticaret açığı ithalattaki yavaşlamayla geriledi
Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın açıkladığı dış ticaret verilerine göre, Ekim ayında ihracat yüzde 3,6 artışla 23,6 milyar dolar oldu. Enerji ve altın hariç ihracat aynı dönemde 22,2 milyar dolar olarak kaydedildi. Aynı dönemde ithalat yüzde 0,1 düşüşle 29,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ekim'de dış ticaret açığı 5,75 milyar dolar oldu. 2023 yılının Ekim ayında 6,6 milyar dolarlık dış ticaret açığı görülmüştü.
Ticaret açığı
İthalat düşüşündeki yavaşlama, Türk lirasının göreceli istikrarını yansıttı; ithalat sadece yüzde 0,2 düşerek 29,4 milyar dolara geriledi. İhracat bir yıl öncesine göre yüzde 3,6 artarak 23,6 milyar dolara çıktı. Ocak-ekim döneminde Türkiye'nin dış ticaret açığı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30'dan fazla azalarak 65,6 milyar dolar olurken, ihracat 216,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Hükümet yıllık 264 milyar dolarlık ihracat hedefi koydu.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, X sitesinde yaptığı paylaşımda, "İhracatı artırmak ve ithalatı azaltmak için attığımız güçlü adımlar meyvesini vermeye devam ediyor" dedi ve geçen yılın aynı döneminde yaklaşık 39 milyar dolar olan cari açığın ilk sekiz ayda 10 milyar doların altına düştüğünü kaydetti.Türkiye'nin ekim ayında en fazla ihracat yaptığı ülke 1,81 milyar dolarlık sevkiyatla Almanya oldu. Türkiye'nin en fazla ithalat yaptığı ülke 4,24 milyar dolar ile Çin olurken, onu 3,06 milyar dolar ile Rusya takip etti.
Politika değişikliği
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeniden seçilmesinden bu yana daha önceki düşük faiz politikalarından uzaklaşarak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in lirayı istikrara kavuşturmayı ve enflasyonu dizginlemeyi amaçlayan bir parasal sıkılaştırma kampanyasına liderlik etmesine olanak sağladı. Para birimi 2024'te ABD dolarına karşı %14 değer kaybetti ve bu da onu bu yıl en zayıf gelişmekte olan piyasa para birimlerinden biri haline getirdi. Ancak, Eylül ayında %49,4'e düşen enflasyon, para biriminin düşüşünü çok geride bıraktı.
Faiz oranı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçen ay referans faiz oranını yüzde 50'de tutarak enflasyon riskleri konusunda devam eden ihtiyatı işaret etti. Para Politikası Kurulu (PPK), enflasyon "önemli ve sürdürülebilir" bir düşüş eğilimi gösterene kadar sıkı politika duruşuna bağlılığını vurguladı.
TCMB, enflasyonla mücadele etmek amacıyla faiz oranlarını geçen yıl haziran ayında artırarak sıkılaştırma sürecine başlamış, mayıs ayında yüzde 75'e kadar yükselen enflasyonun ardından eylül ayında hafif bir gevşemeye gitmişti.
Çekirdek enflasyon düşük seyretti, ancak hizmet enflasyonunun dördüncü çeyrekte iyileşmesi bekleniyor ve bu da genel enflasyon düşüşünün hızına ilişkin belirsizliği artırıyor. Banka, enflasyonu orta vadede %5'e düşürmeyi hedefliyor ancak enflasyon beklentilerini ve fiyatlandırma davranışlarını yönetmede zorluklar olduğunu kabul etti.