Ticaret Bakanı Ömer Bolat ABD’nin ek gümrük vergisini yorumladı: İhracatçılarımızın telefonları çalmaya başladı
ABD Başkanı Donald Trump’ın 5 Nisan itibarıyla ABD’ye ihracat yapan tüm ülkelere yüzde 10 oranında ek gümrük vergisi getirmesi dünyada yeni bir şok dalgası yaratırken, Türkiye’ye etkilerinin ne olacağı son günlerin en çok tartışılan konularının başında geliyor.
13 Nisan-13 Ekim tarihleri arasında Japonya’da düzenlenecek EXPO 2025 Osaka’ya Türkiye’nin katılımını bugün bir basın toplantısıyla duyuran Ticaret Bakanı Ömer Bolat da gelişmeleri yakından takip ediyor. Gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Bolat, ABD’nin yüzde 10 gümrük vergisi getirmesinin iyi olmadığını belirterek, “Ortalık toz duman ancak bizim rekabet ettiğimiz ülkelere daha yüksek oranda ek vergi getirilmesi bizim için fırsat doğurabilir” dedi.
“Güçlerinizi birleştirin” çağrısı
Başkalarının saadeti üzerine hayal kurmadıklarını vurgulayan Bolat, “Ama ikili ilişkiler bazında daha iyi pazar imkanlarını araştırmak için hemen harekete geçerek çalışma grubu kurduk. Tekstil, giyim, çelik ve otomotiv yedek parçası üreten sektörler için iyi gelişmeler olabilir. Sorduğumuzda bazı sektörler sipariş anlamında telefonlarının çalmaya başladığını söylediler” diye konuştu. Firmalara üretim kapasitelerinin ve fiyatların sorulduğuna dikkat çeken Bolat, “ABD’yle iş yapmak kolay değil. Belki 20 firma bir araya gelse tedariği sağlayamaz. O yüzden biz şirketlerimizi güçlerini birleştirmeye de davet ediyoruz. Sadece ben yapayım yaklaşımında olmasınlar. Örneğin, 10 firma birleşip talepleri karşılasın” dedi.
ABD özel sektörüyle toplantı yapılacak
İlk kararla sevinmeye ya da üzülmeye gerek olmadığını da söyleyen Bolat, çok yönlü ticaret diplomasisi uygulayacaklarını dile getirdi. Mayıs ortasında ABD özel sektörüyle bir araya geleceklerini vurgulayan Bolat, “Bu karar tüm dünyada büyük hareketlilik yaratacak. Örneğin ABD’ye giremeyen ülkeler bizim ihracat pazarlarımıza da girecekler. Dolayısıyla konuya her boyutuyla bakmalıyız” diye konuştu.
Kararın Türkiye’deki ABD yatırımları için baskı yaratıp yaratmadığı konusundaki soruları da yanıtlayan Ömer Bolat, “Türkiye’deki ABD yatırımlarının tutarı 15,5 milyar dolar. Türkiye’nin ABD’deki yatırımları da 11 milyar dolara ulaşmış durumda. Şu anda herhangi bir baskıyla karşılaşmıyoruz” şeklinde konuştu.
İngiltere’yle serbest ticaret anlaşması masaya yatırılacak
Geçen yıl ABD ile ticaret hacmimizin 35 milyar dolar olduğunu hatırlatan Bolat, yeni hedefin 100 milyar dolar olduğunu söyledi. ABD ile dış ticaret hacminin artarak devam edeceğini vurgulayan Bolat, “Çünkü BOTAŞ bir ABD’li şirketle LNG tedariği için anlaşma yaptı. Biz de ihracatımızda çok iyi bir ivme yakaladık. ABD 16 milyar dolar ihracat yaptığımız, Türkiye’nin İngiltere’den sonra ikinci ticaret partneri durumunda. İngiltere’yle de 7 Mayıs’ta serbest ticaret anlaşmasının genişletilmesi için toplantı yapacağız.”
Japonya’daki tema “medeniyetlerin altın çağı”
Ticaret Bakanı Bolat, Japonya'nın Osaka kentinde 13 Nisan-13 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek “EXPO Osaka 2025”’in 165 ülke, bölge ve uluslararası kuruluşu bir araya getireceğini ve “hayatlarımız için geleceğin toplumunu tasarlamak” ana temasıyla gerçekleştirileceğini söyledi. Türkiye’nin EXPO 2025 Osaka’da “medeniyetlerin altın çağı” temasıyla yer alacağını vurgulayan Bolat, şu bilgileri verdi:
- 900 m2’lik alanda yer alan Türkiye pavilyonumuz, Anadolu’nun zengin kültürel mirasını modern tasarım anlayışıyla harmanlayan bir yapıya sahip olacak. Pavilyonumuzun tasarımında Türklerin Orta Asya'dan itibaren taşıdıkları ve Türkiye ile Japonya bayraklarındaki ortak sembolleri yansıtan “Kün-Ay” sembolünden ilham alındı.
- Pavilyonumuz sadece kültürel mirasımızı tanıtmakla kalmayacak, aynı zamanda ülkemizin sosyal, ekonomik ve teknolojik gelişmelerini de etkili bir şekilde sergileyebileceğimiz güçlü bir platformu teşkil edecek.
- 23 Nisan 2025 tarihinde ise ülkemizin EXPO’daki Milli Günü’nü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın coşkusuyla kutlayacağız.
- Çeşitli kültürel etkinlikler, sanat gösterileri, geleneksel Türk dansları, sergiler, interaktif atölyeler ve müzik performansları ile bu özel günde iki ülkenin kültürlerini bir araya getireceğiz.
- 1924 yılında resmen başlayan Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkiler, zaman içinde güçlenerek pek çok farklı alanda iş birliğine dönüştü.
- Enerji, otomotiv ve teknoloji gibi alanlarda hayata geçirilen ortak projeler iki ülkenin ekonomik büyümesine katkı sağlarken, ticaret hacminin de artmasına imkan sağladı.
- Nitekim 2014 yılında 3,8 milyar dolar olan Türkiye ve Japonya arasındaki ticaret hacmi 2024 itibarıyla 5,4 milyar dolar seviyesine ulaştı.
- Türkiye’de faaliyet gösteren 257 Japon şirketinin toplam 3,1 milyar dolarlık (2023-stok) yatırımı, Japonya’nın ülkemize olan güvenini ve uzun vadeli iş birliği vizyonunu ortaya koyuyor. Ancak Japonya’nın yurt dışındaki doğrudan yatırımlarının toplam büyüklüğünün 2 trilyon doları aştığı düşünüldüğünde, Türkiye’nin bu yatırımlardan daha büyük bir pay alması gerektiği aşikar.
- Bu çerçevede, Türkiye’nin sahip olduğu güçlü üretim altyapısının, yenilikçi teknoloji ekosisteminin ve Asya ile Avrupa arasında stratejik bir lojistik merkez olmasının Japon yatırımcılar için büyük fırsatlar sunduğunu belirtmek isterim.
- Bu kapsamda, enerji, altyapı, yenilenebilir kaynaklar, otomotiv, sağlık ve ileri teknoloji gibi alanlarda iş birliğimizi daha ileri taşımak öncelikli hedeflerimiz arasında.
- Ayrıca, Japon firmalarıyla Afrika, Orta Asya ve Orta Doğu’da yürüttüğümüz başarılı müteahhitlik projeleri, ortaklığımızın küresel ölçekte nasıl değer yaratabileceğinin en güzel örneklerinden biri.
- Önümüzdeki süreçte, Ukrayna ve Suriye’nin yeniden inşası sürecinde de iş birliği yaparak, bu ülkelerde önemli projelere imza atabileceğimize inanıyoruz.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
-