;
Arama

Küresel gaz tüketiminde 4,1 trilyon metreküple rekor kırıldı

Küresel doğal gaz tüketimi 2024’te yüzde 2,5 artarak 4 trilyon 170 milyar metreküple rekor kırdı. Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu’nun (GECF) 2025 raporuna göre, bu artış son 10 yılın en hızlı yükselişlerinden biri oldu. Artışın temel nedenleri arasında ekonomik büyüme, sanayileşme, nüfus artışı, kentleşme, teknolojik gelişmeler ve hava koşullarındaki değişimler yer aldı.

15 Nisan 2025, 16:38

Küresel talep artışında en büyük pay Asya Pasifik bölgesine ait. Bu bölge, toplam artışın yüzde 60’ını oluşturdu. Özellikle Çin doğal gaz tüketimini 33 milyar metreküp artırarak 430 milyar metreküpe taşıdı. Rusya ve ABD ise tüketime 20’şer milyar metreküp katkıda bulundu. Avrupa’da ise iki yıllık düşüşün ardından talep sabit kaldı. Latin Amerika, Karayipler ve Afrika’daki artışlar ise sınırlı kaldı.

Elektrik ve sanayi talebi artırdı

Doğa lgaz tüketimindeki yükselişte elektrik üretimi ve sanayi sektörleri başrolü oynadı. Elektrikli ulaşımın yaygınlaşması, sanayide elektrifikasyon süreci ve veri merkezlerinin büyümesi, gazla çalışan elektrik üretimini artırdı. Doğal gaz, hem güvenilir bir baz yük kaynağı hem de yenilenebilir kaynaklara destek sağlayan esnek bir üretim yöntemi olarak öne çıktı.

Ayrıca 2024-2025 kışında Kuzey Yarımküre’de yaşanan soğuk hava dalgaları ısıtma amaçlı gaz talebini konut ve ticari sektörlerde yükseltti. Çin’de LNG yakıtlı kamyonların sayısındaki artış da ulaşıma dayalı talebi destekledi.

Ticaret savaşları talep görünümünü gölgeledi

Kısa vadede doğal gaz talebine ilişkin olumlu beklentiler ABD’nin 2 Nisan’da 185 ülkeye yönelik yüksek gümrük tarifeleri uygulamaya başlamasıyla zayıfladı. Bu adıma karşı bazı ülkeler de misilleme önlemleri aldı. Ticaret gerilimi küresel ekonomik büyüme tahminleri üzerinde baskı oluştururken doğalgaz talebinde belirsizlik yarattı. Gaz piyasası üzerindeki etkilerin tam olarak ortaya çıkması zaman alacak.

Enerji yatırımları toparlanma işareti verdi

Geçen yıl petrol ve gaz arama-üretim yatırımları toplamda 625 milyar dolara ulaştı. Bu seviye pandemi sonrası dönemin en yüksek ikinci rakamı oldu.

2023’te dibe vuran doğal gaz keşifleri, 2024’te 420 milyar metreküple toparlandı. Ancak bu miktar hâlâ salgın öncesi ortalamanın altında. Aynı yıl içinde 130 yeni gaz projesi hayata geçirildi. Bu projelerin toplam üretim kapasitesinin yıllık 60 milyar metreküpe ulaşması bekleniyor.

Boru hattı ticareti yükseldi, LNG sınırlı kaldı

İki yıl süren düşüşün ardından boru hattıyla yapılan doğal gaz ticareti geçen yıl yüzde 6 artarak 606 milyar metreküpe ulaştı. LNG arzı ise sadece yüzde 0,9 artarak son dört yılın en yavaş büyümesini kaydetti. Buna rağmen Asya’nın LNG ithalatı yüzde 8 yükseldi ve yeni bir rekor kırdı. Çin ve Hindistan başta olmak üzere birçok ülkede artan talep düşen spot fiyatlar ve yeni ithalat terminalleri bu büyümeyi destekledi.

Öte yandan Avrupa'nın LNG ithalatı yüzde 18 azaldı. Bu gerilemede yüksek depolama seviyeleri ve artan boru gazı tedariki etkili oldu.

LNG altyapısı ve taşıma maliyetlerinde gelişmeler yaşandı

Geçen yıl küresel LNG sıvılaştırma kapasitesi 10 milyon ton artış gösterdi. Kongo, Meksika, Rusya ve ABD’de toplam dört yeni LNG projesi devreye alındı. Kongo ve Meksika ilk kez LNG ihracatçısı konumuna geldi.

Süveyş ve Panama kanallarında yaşanan aksamalara rağmen spot LNG taşıma maliyetlerinde düşüş görüldü. 2024 boyunca 70 yeni LNG gemisi hizmete alındı ve çoğu spot piyasaya yönlendirildi. Bu gelişme navlun fiyatlarını aşağı çekti.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Euro Bölgesi'nde enflasyon piyasa beklentilerine paralel seyretti

    Euro Bölgesi'nde enflasyon piyasa beklentilerine paralel seyretti

  • Trump kritik minerallere tarife uygulanmasını inceleyecek

    Trump kritik minerallere tarife uygulanmasını inceleyecek

  • Rönesans Holding 2 milyar dolarlık polipropilen tesisi kuruyor

    Rönesans Holding 2 milyar dolarlık polipropilen tesisi kuruyor

  • Konut satışları 9 ayın en düşük seviyesinde

    Konut satışları 9 ayın en düşük seviyesinde

  • Tarımda üretici enflasyonu martta yüzde 6,9 arttı

    Tarımda üretici enflasyonu martta yüzde 6,9 arttı

  • Tarifeler Nvidia'ya 5,5 milyar dolara mal olabilir

    Tarifeler Nvidia'ya 5,5 milyar dolara mal olabilir

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Türk Milyarderler