;
Arama

SASA hisseleri İbrahim Erdemoğlu'nun servetini eritti

Borsadaki düşüş, SASA hisseleriyle servet kazanan İbrahim Erdemoğlu'nun zenginler listesindeki yerini sarsıntıya uğrattı.

15 Nisan 2025, 16:53 Güncelleme: 15 Nisan 2025, 16:58

İbrahim Erdemoğlu’nun servetinin en büyük kaynağı Sabancı Holding’den 2015’te yüzde 51’ini satın aldığı Borsa İstanbul’da işlem gören SASA olduğu için borsadaki dalgalanma, servetini ve listedeki yerini doğrudan etkiliyor. Bu yıl serveti geçen yıla göre 700 milyon dolar eriyen Erdemoğlu, önceki yıl borsada SASA hisselerinin artmasıyla servetini 5,3 milyar dolara çıkarmış ve “Türkiye’nin en zengini” ünvanını ele geçirmişti. Geçen yıl yine hisse performansına bağlı olarak serveti 2,8 milyar dolara düştü ve listede sekizinci oldu. Ağabeyi Ali Erdemoğlu da servetinin 2023’te 4,7 milyar dolara çıkmasıyla listede üçüncü sıraya yerleşmişti. Onun da serveti geçen yıla göre 700 milyon dolar azalarak 1,8 milyar dolara geriledi. 

Türk dolar milyarderlerinin toplam serveti rekor kırdı

Erdemoğlu Holding’in, 2024’te 100 milyar liraya ulaşan cirosunun yüzde 60’ı SASA’dan geliyor.  

SASA Polyester, 20 Mart 2025 tarihi itibarıyla yaklaşık 5,2 milyar dolar piyasa değerine sahip. Grubun en büyük projesi 2025’te inşaatına başlanması beklenen 20 milyar dolar (ilk etabı 5,5 milyar dolar) yatırım tutarına sahip Yumurtalık Petrokimya Tesisi Projesi. Toplam 11 milyon metrekareye ulaşması planlanan proje Türkiye’nin en büyük petrokimya tesislerinden biri olacak. Yapımı 12 yılda tamamlanması öngörülen tesislerde üretim yüzde 100 ithal ikamesi olacak. Tesiste polyester polimer üretiminde kullanılan yarı işlenmiş hammaddelerin yanı sıra bazı yüksek katma değerli ürünler üretilecek. 

Erdemoğlu geçen yıl da SASA’nın Adana’daki Saflaştırılmış Tereftalik Asit (PTA) üretim tesisinde önemli bir projeyi devreye aldı. Polyester üretiminin temel hammaddelerinden biri olan PTA, tekstil, ambalaj, otomotiv ve sağlık gibi sektörlerde kullanılan polyester elyaf, iplik ve polimerlerin üretiminde kritik bir rol oynuyor. 

Erdemoğlu Kardeşler’in iki halı markası Merinos ve Dinarsu 2023’teki genel kurulda Merinos çatısı altında birleşmişti. 17,8 milyar lira ciro yapan Merinos Halı, parça halıda yıllık 50 milyon metrekare, tufting halıda 80 milyon metrekare üretim kapasitesine sahip. Merinos, ABD ve AB ülkeleri başta olmak üzere 50’den fazla ülkeye ihracat yapıyor.

İki halı markasının birleşmesi SASA Polyester’deki hisse oranlarını da değiştirdi. Birleşme kararının ardından Dinarsu’nun SASA’daki yüzde 7,52 oranındaki hissesi Merinos’a geçti. Erdemoğlu ailesi, 2023’te SASA Polyester’de hisse satışları da yaptı. Üstelik buna SASA’nın 2021 yılında ihraç ettiği paya dönüştürülebilir tahvillerin dönüşümünden kaynaklanan hisse kaybı da eklendi. Sonuç olarak 2022 yılı sonunda Erdemoğlu Holding ve diğer grup şirketlerinin SASA’daki sahiplik oranı yaklaşık yüzde 83’ten yüzde 76’ya kadar geriledi.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • TİM Başkanı Mustafa Gültepe: Gümrüksüz alışveriş limiti düşebilir

    TİM Başkanı Mustafa Gültepe: Gümrüksüz alışveriş limiti düşebilir

  • Euro Bölgesi'nde enflasyon piyasa beklentilerine paralel seyretti

    Euro Bölgesi'nde enflasyon piyasa beklentilerine paralel seyretti

  • Trump kritik minerallere tarife uygulanmasını inceleyecek

    Trump kritik minerallere tarife uygulanmasını inceleyecek

  • Rönesans Holding 2 milyar dolarlık polipropilen tesisi kuruyor

    Rönesans Holding 2 milyar dolarlık polipropilen tesisi kuruyor

  • Konut satışları 9 ayın en düşük seviyesinde

    Konut satışları 9 ayın en düşük seviyesinde

  • Tarımda üretici enflasyonu martta yüzde 6,9 arttı

    Tarımda üretici enflasyonu martta yüzde 6,9 arttı

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Türk Milyarderler