Arama
Tıbbi görüntülemeyi hızla okuyor, teşhisi koyuyor, bir dakika içinde doktora rapor gönderiyor. 100 bin kişiye beş radyolog düşen Türkiye’de Hevi AI kullanan 35 hastane var. Şimdilik...

02 Ekim 2024, 02:49 ÖS EKLENDİ
Teşhis Hızı

Dünyada yıllık yaklaşık 3,6 milyar adet MR, tomografi ve ultrasonu içeren radyolojik tetkik gerçekleştiriliyor. Ancak bu tetkik sayısına yetişebilecek, raporlandırma yapabilecek radyoloji hekimi sayısı yetersiz. 2020 yılında kurulan Hevi AI, radyologların karşılaştığı pratik, günlük zorlukları ele alarak tıbbi görüntülemeyi yapay zeka becerileriyle dönüştürme konusunda uzmanlaşan bir girişim. Hevi AI, yapay zeka çözümleriyle hastalığı otomatik olarak çok yüksek bir oranla tespit ederek hekime bir dakika içinde uyarı yolluyor, teşhisi hızlandırıyor ve hastaların gecikmeye uğramadan tedavi alma şansını artırıyor.

Bundan dört yıl önce Hevi AI kurucu ortağı ve CEO’su Deniz Alis, Acıbadem Üniversitesi’nde radyoloji doçenti olarak görev yaparken Elektrik Mühendisi Mert Çelenk ve Bilgisayar Mühendisleri Erdem Yaman ve Mert Yergin ile TÜBİTAK desteğiyle Hevi AI’ı kurdular. Akademik, tıbbi ve teknik uzmanlıkların bir araya geldiği bu disiplinler arası yapıda “radyolojik karar destek sistemleri” için Ar-Ge faaliyetleri yürütülüyor. Şimdiye kadar laboratuvardan çıkmış ve kullanıma sunulmuş dört ürünleri var. Beyin kanaması, inme, prostat kanseri, COVID, zatürre, akciğer kanseri ve meme kanseri vakalarında kullanılan hStroke, hProstate, hChestX ve hBreastMMG adlı ürünleri tıbbi görüntüleme ve teşhisi hızlandırıyor.

Türkiye, bin kişiye düşen 144 MR tetkiki ile ortalaması 57 tetkik olan OECD ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. Buna karşılık 100 bin kişiye düşen beş radyolog ile çoğu Avrupa ülkesinin gerisinde. Rakamlar hizmetin sürdürülebilir olmasını olanaksız kılan bir tetkik yoğunluğunu ortaya koyuyor. Yetersiz radyoloji hekimi sorunu nedeniyle küresel olarak yıllık 100 milyona varan tanısal hata ortaya çıkabiliyor. Bu hatalı ve geciken tanılara bağlı kanser gibi ölümcül hastalıklar da gözden kaçıyor. Tanısal hataların ekonomiye yükü ise 40 milyar doları buluyor.

Sağlık Bakanlığı 2022 verilerine göre Türkiye’de bin 555 hastane mevcut. Deniz Alis, bunların ancak bin kadarında görüntüleme hizmeti sunulduğunu söylüyor. Alis’in beş yıllık süreçte Türkiye’deki görüntüleme sistemi olan toplam bin sağlık merkezinin 250’sine satış yapma hedefi var. 

Sağlık sektörünün diğer sektörlere göre daha ağır dinamiklere sahip olduğunu söyleyen Alis, bunun nedenini ise şöyle anlatıyor: “Sağlık tarafı oyun sektörü gibi ekosistemlere göre daha yavaş ilerleyen bir sektör. Çünkü yaptığınız her şeyi akademik olarak belgelemeniz, regülasyonlara uyum sağlamanız gerekiyor.” 

Hevi AI sağlık sektörünün kendine has ve zorlu dinamikleri nedeniyle büyüme sancısı çekse de, yaklaşık üç yıllık Ar-Ge faaliyetleri meyvesini 2023’ün ilk çeyreğinde verdi ve şirket ilk satışını Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gerçekleştirdi. 

Ardından İstanbul’da büyük bir kamu ihalesiyle satışlar devam etti. Hevi AI, 2023 yılı ikinci çeyreğinde gerçekleştirilen ihaleyle yedi devlet hastanesine ürünleriyle giriş yaptı. Şirket artık kamu, üniversite ve özel sektör olmak üzere farklı ölçekte hastane gruplarına ürünlerini ulaştırıyor. Deniz Alis, ürün satışını gerçekleştirdikleri hastane sayısını 35’e çıkardıklarını ve 22 hastanede de demo ürünlerinin kullanımda olduğunu söylüyor. 

Şirketin 2023 cirosu 300 bin dolar gibi düşük bir seviyede. Zira üç yıllık çalışmanın ardından satışlar ancak geçen yıl başladı ve henüz ihracat hamlesi de yapılmış değil. Avrupa Birliği ülkelerine ihracat için gerekli olan lisansların tamamlanmasıyla ilk olarak, halen görüşmeleri devam eden Bulgaristan’daki üç hastaneye Hevi AI ürünleri kurulumu gerçekleştirilecek. İhracattaki bu başlama vuruşunun ardından sırasıyla Azerbaycan, Özbekistan, Hollanda, Polonya operasyonları var. İhracat stratejisinin ana omurgasını Doğu Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu, Orta Asya gibi alım gücü daha düşük ülkelerin oluşturacağını belirten Alis “Çünkü bunlar Amerika pazarındaki ürünlere ulaşmakta zorlanan pazarlar ve rekabet gücümüz bu bölgelerde yüksek olacak” diye açıklıyor ve ekliyor: “Beş yıllık süreçte cironun yaklaşık yüzde 90’ını ihracattan karşılayacağız.”

Hevi AI, Türkiye’de radyoloji alanında ticarileşmiş ürüne sahip tek şirket. Yurt dışında ise ABD, İsrail, Hollanda ve Koreli rakipleri var. Şirket bu yıl 600 bin dolar ciro ve tekrarlanabilir gelirde 300 bin doların üzerine çıkmayı hedefliyor. Alis’in 2025 projeksiyonu ise yıllık tekrarlanabilir cironun 1 milyon doların üzerine çıkacağı yönünde. 

“Şirketlerin uzun vadeli ve sürdürülebilir başarısı ve rekabetçiliğinin artırılabilmesi için hızlı ürün geliştirme ve bunu pazara etkin sunma becerisi önemli. Hevi AI’ın alametifarikası da tam olarak bu” diyor Alis. Ürün gamını çok hızlı geliştirdiklerine dikkat çekiyor. Yurt dışındaki rakipleri sadece meme kanseri ürünü çıkarabilirken Hevi AI üç ürün birden yapabiliyor. Alis, ürün geliştirmedeki hızlarını şöyle açıklıyor: “Türkiye’deki geniş data kaynağı ve hekimlerle olan güçlü iş birliğimiz bizi başarıya götürüyor. Ayrıca uçtan uca ürünleştirme hızımızın rakiplerden fazla olması da bizi bir adım öne çıkarıyor.”


"Yapay Zeka" Kategorisinden Daha Fazla İçerik