Teknoloji liderleri Trump’ı çip sınırlamaları konusunda ikna etmeye çalışıyor
ABD dünya çapında yapay zeka gelişimini kontrol etmek için tartışmalı bir kısıtlama planı hazırlarken, üst düzey yabancı yetkililer ve büyük teknoloji şirketleri Trump yönetimini ülkenin küresel çip stratejisini yeniden düşünmeye zorluyor. Çoğu ülkeye ihraç edilebilecek yapay zeka işlemcilerinin sayısını kısıtlayan sözde yeni düzenleme ABD eski başkanı Biden dönemi yetkililerinin görevdeki son haftalarında açıklamasının ardından Nvidia gibi teknoloji devlerinin tepkisine yol açtı. İsrail ve Polonya gibi ABD müttefikleri de, değerli çip tedariklerini tehdit edeceğinden ya da ülkelerini yapay zeka yatırımları için daha az cazip hale getireceğinden endişe ettikleri kurallardan rahatsız oldular.
Şimdi bir dizi hükümet ve çok sayıda şirket, Başkan Trump'ın ekibini, düzenlemelere uymak için son tarih olarak belirlenen 15 Mayıs’tan önce bazı kısımları gevşetmeye ikna etmeye çalışıyor. Yönetim yetkilileri nasıl ilerleyecekleri konusunda fikir birliğine varmış değiller ve tartışmada hangi seslerin daha fazla ağırlık taşıyacağı hala belirsiz. Görüşmelere aşina olan ve Bloomberg’e konuşan iki kişi, şu anda personel düzeyinde düşünülmeyen bir seçeneğin, toptan bir iptal olduğunu söyledi. Ancak daha üst düzey yetkililerin rotayı değiştirip değiştirmeyeceğini zaman gösterecek.
Washington'daki amaç, yapay zeka gelişiminin ABD'de ve yakın ortak ülkelerde yoğunlaşmasını sağlamak. Amerikalı yetkililer, Malezya'dan Brezilya'ya ve Hindistan'a kadar başka yerlerde inşa edilen veri merkezleri için YZ altyapısının ABD güvenlik standartlarına uygun olmasını istiyor. Bu, siber güvenlik protokollerinin uygulanması ve Çin donanımının veri merkezi tedarik zincirlerinden çıkarılması gibi adımları içeriyor.
Bu amaçla ABD’nin YZ yayılım kuralı dünyayı çip erişimi açısından üç kategoriye ayırdı: Avrupa ve Doğu Asya'da bulunan yaklaşık 20 yakın ABD ortağı, YZ çiplerine çoğunlukla sınırsız erişime sahip. Diğer uçta ise Çin ve Rusya gibi rakiplerin teknolojiyi ithal etmeleri hala etkin bir şekilde engelleniyor.
Hangi ülkeye ne kadar yatırım yapacakları kısıtlanıyor
Ortadaki geniş bir ülke grubu için kural, ihracat için mevcut toplam bilgi işlem gücüne sınırlamalar getiriyor. Bu kısıtlamalar, çoğu önceki yarı iletken kurallarından etkilenmemiş olan Orta Doğu ve Güneydoğu Asya'da önemli yapay zeka hedefleri olan ülkeleri etkiliyor. Birleşik Arap Emirlikleri ya da Hindistan gibi yerlerde veri merkezi kurmak isteyen şirketler, ABD'nin koruma duvarlarını kabul ederek bu ulusal sınırları aşmak için başvuruda bulunabilirler. Ancak firmaların herhangi bir ülkeye ne kadar kapasite koyabilecekleri konusunda hala kısıtlamalar var.
Trump yetkilileri uygulamayı yazıldığı gibi korumayı seçerse, ABD-Çin rekabetinde kilit öneme sahip bölgelerdeki dijital altyapı planlarını yeniden şekillendirebilir ve Oracle gibi dış pazarlarda hızla genişleyen şirketler için özel zorluklar ortaya çıkarabilir. Bloomberg'in haberine göre Trump'ın üst düzey yetkilileri kuralı kolaylaştırmak ve güçlendirmek istediklerini belirttiler ancak bunun pratikte ne anlama geldiği belirsizliğini koruyor.
Konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, kısıtlamaların herhangi bir şekilde sürdürülmesinin, Trump yönetimini kuralı tamamen geri almaya zorlayan Oracle ve Nvidia için istenmeyen bir sonuç olacağını söyledi. Dünyanın en popüler yapay zeka hızlandırıcılarını üreten Nvidia, kısıtlamaların dünyayı alternatif teknolojilere doğru iteceğini savunuyor. Şirketin CEO’su Jensen Huang geçen hafta gazetecilere verdiği demeçte, “Hükümetle etkileşim halinde olmaya devam etmeliyiz. En iyi olduğuna inandıkları politikanın ne olduğu konusunda bilgilendirilmeliyiz” dedi.
"Teknoloji" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak
Forbes Türkiye dolar milyarderi Türkler 2025 listesi
-