;
Arama
TAZI AI, pazardaki trendleri dönüştürme potansiyeline sahip, yüksek teknoloji üreten şirketlerin yer aldığı “2019 Cool Vendors in Artificial Intelligence Core Technologies” raporunda yer alan dört şirketten biri oldu.

08 Ekim 2024, 04:20 ÖS GÜNCELLENDİ
Tazı Gibi

Sigorta, perakende, sağlık ve ilaç sektörlerinden müşterilerine gelir, verimlilik ve müşteri memnuniyetini artırabilecekleri çözümler sunan TAZI AI, makine öğrenmesinden yararlanarak müşterilerinin karlılığını da katlamasına yardımcı oluyor. Kulağa gerçekten hoş geliyor!

Eşi Tanju Çataltepe ile birlikte 2015 yılında şirketi kuran Prof. Dr. Zehra Çataltepe, “Rakibimiz yok” diyor. Çataltepe, sürekli akan veriden öğrenebilen ve kendini güncelleyen, çıktıları anlaşılabilir olan ve insanın yaptığı müdahalelerden de öğrenebilen, model başlatmayı da kolay hale getiren bir yapay zeka platformu kurduklarını anlatıyor ve ekliyor: “Bu dört parçanın farklı yerlerini yapan şirketler var ama hepsini birden yapan tek biz varız.” Bu platform, tıpkı bir insan gibi sürekli yeni şeyler öğrenebiliyor, verilen komutları anlayabiliyor ve hatta insanlardan yeni beceriler kazanabiliyor. Kullanımı kolay bu platform ile herkes kendi yapay zeka modelini rahatlıkla oluşturabiliyor.

Bütün eğitim ve çalışma hayatı boyunca yapay zeka ve makine öğrenimi alanına odaklanan Prof. Dr. Zehra Çataltepe, 1991 Bilkent Bilgisayar Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra, yüksek lisans için Amerika’ya, California Institute of Technology’ye kabul edilmiş. Doktorasını orada tamamladıktan sonra da Siemens Corporate Research’te enerji santrallerinin ve AC motorların izlenmesi ve sensör verilerinin görüntülenmesi için yapay öğrenim algoritmaları üzerinde çalışmış. 2005’te Türkiye’ye döndüğünde İTÜ’de öğretim üyesi olarak görev yapan Çataltepe, 35 yıllık yapay zeka tecrübesine 100’ün üzerinde makale ve 18 patent sığdırmış bir isim.

Tüm bu deneyimleri üzerine kurduğu TAZI hızlı bir büyüme gösteriyor. İki ortak 2017 yılında bir SaaS (hizmet olarak yazılım) şirketi olarak Silikon Vadisi know-how’ından yararlanmak ve büyük Amerika pazarına açılmak amacıyla da şirketin merkezini Amerika San Francisco’ya taşıdı. Çataltepe, risk sermayesi şirketi Alchemist Accelerator ve oradaki yatırımcıları sayesinde ABD’de finansmana ulaşmada güçlük çekmediklerini söylüyor. Böylece 2017’de 1,6 milyon dolarlık tohum yatırımı alan şirket bu yatırımı ağırlıkla teknoloji geliştirme süreçlerinde kullandı.

2022 yılında da makine öğrenimi platformu üzerine kurulu projesiyle 4,6 milyon dolarlık ikinci tohum yatırım turuna çıktı. Difusion Capital Partners, Illuminate Ventures, Foothill Ventures, Handshake Ventures ve melek yatırımcılardan toplam 6,2 milyon dolarlık yatırım alan şirket, başta Türkiye, ABD ve İngiltere olmak üzere Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinde de büyümeyi hedefliyor. 

Şu an 14 müşteriyle 1 milyon dolarlık yıllık tekrarlanabilir ciroya ulaşmayı başaran TAZI AI’nin yıl sonu hedefi ise 1,5 milyon dolar. 2025’te bu rakamı üçe katlayıp 4,5 milyon dolara çıkarmak için çalışıyorlar.


"Yapay Zeka" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Yapay zeka kullanımı şirketleri neden zorluyor?

    Forbes.com.tr
    Yapay zeka kullanımı şirketleri neden zorluyor?

  • Yapay zeka ekonomiyi dönüştürebilir mi?

    Forbes.com.tr
    Yapay zeka ekonomiyi dönüştürebilir mi?

  • KPMG, Google'a yapay zekâ ortaklığı için 100 milyon dolar yatırım yaptı

    Forbes.com.tr
    KPMG, Google'a yapay zekâ ortaklığı için 100 milyon dolar yatırım yaptı

  • Avrupa Merkez Bankası'ndan yapay zeka şirketleriyle ilgili balon uyarısı

    Forbes.com.tr
    Avrupa Merkez Bankası'ndan yapay zeka şirketleriyle ilgili balon uyarısı

  • İnsanoğlunun yetenekleriyle teknoloji nasıl bir araya getirilebilir?

    Forbes.com.tr
    İnsanoğlunun yetenekleriyle teknoloji nasıl bir araya getirilebilir?

  • IBM ve AMD üretken yapay zeka için iş birliği yapıyor

    Forbes.com.tr
    IBM ve AMD üretken yapay zeka için iş birliği yapıyor