Suudi Arabistan'ın petrol dışı ihracatı, "yeniden ihracatın" desteklemesiyle yüzde 7,5 arttı
Resmi verilere göre, Suudi Arabistan'ın petrol dışı ihracatı, yeniden ihracat (re-export) sektöründeki güçlü büyümenin desteğiyle ağustos ayında yıllık bazda yüzde 7,5 arttı.
Yeniden ihracat arttı
- Genel İstatistik Kurumu (GASTAT) yayınladığı son raporda, yeniden ihracat hariç tutulduğunda Körfez ülkesinin petrol dışı ihracatının bir önceki yılın aynı ayına göre ağustos ayında yüzde 3 arttığını bildirdi.
- Ağustos ayında yeniden ihraç edilen malların değeri, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,9 arttı.
- Ancak, bu ayda toplam mal ihracatı, esas olarak petrol sevkiyatlarındaki yüzde 15,5'lik düşüş nedeniyle yıllık bazda yüzde 9,8 düştü. Sonuç olarak, petrol ihracatının toplam sevkiyatlardaki payı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 75,1'den Ağustos 2024'te yüzde 70,3'e düştü.
- GASTAT, Suudi Arabistan'ın ithalatının ağustosta yüzde 3,9 azaldığını bildirdi.
- Raporda, petrol dışı mal ihracatının, ithalatı karşılama oranının yüzde 42,5'e yükseldiği belirtildi.
- Suudi Arabistan'da yıllık enflasyon oranı, artan kamu hizmetleri maliyetleri ve gıda ile içeceklerdeki yüksek fiyatlar nedeniyle eylül ayında yüzde 1,7'ye yükseldi.
- Suudi Arabistan hükümeti, Vizyon 2030 doğrultusunda ekonomisini hidrokarbondan uzaklaştırmak için yoğun yatırımlar yapıyor.
Başlıca ihracat, ithalat kalemleri
GASTAT raporuna göre, ülkenin petrol dışı en önemli ihracat kalemleri arasında kimyasal ürünler yer alırken, toplam petrol dışı ihracatın yüzde 25,8'ini kimyasal ürünler oluşturdu.
GASTAT verilerine göre, kimyasal ürün ihracatı Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 9,3 arttı. Bunu, toplam petrol dışı sevkiyatların yüzde 23,9'unu oluşturan ve geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1 artış gösteren plastik ve kauçuk ürünleri izledi.
Benzer şekilde, ithal edilen başlıca mallar, toplam ithalatın yüzde 26,2'sini oluşturan ve geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 artış kaydeden makine, elektrikli ekipman ve parçalarıydı. Bunu, toplam ithalatın yüzde 13,5'ini temsil eden ancak Ağustos 2023'e göre yüzde 11,7 düşüş gösteren ulaşım ekipmanı ve parçaları izledi.
Ticaret ortakları arasında Çin ilk sırada
Ağustos ayında Çin'e yapılan mal ihracatı toplam mal ihracatının yüzde 16'sını oluşturdu ve ülkeyi ihracatının ana hedefi haline getirdi. Bunu sırasıyla Güney Kore (yüzde 9,6) ve Hindistan (yüzde 9,5) izledi.
İlk 10 destinasyon arasında Japonya, BAE, ABD, Bahreyn, Mısır, Polonya ve Malezya yer alırken, Suudi Arabistan'dan bu ülkelere yapılan toplam sevkiyatlar, yeniden ihracatlar dahil olmak üzere toplam mal ihracatının yüzde 67,7'sini oluşturdu.
GASTAT raporuna göre, Körfez ülkesinin ithalatında da Çin, Ağustos 2024'te toplam ithalatın yüzde 23,2'sini oluşturarak ilk sırayı aldı, bunu ABD (yüzde 9,6) ve BAE (yüzde 6,2) izledi.
Suudi Arabistan'ın ithalatında ilk 10 ülke arasında Almanya, BAE, İtalya, Japonya, Mısır, İngiltere ve Güney Kore yer alırken, bu ülkelerden yapılan ithalatın toplam değeri ülkenin toplam ithalatının yüzde 62,7'sini oluşturdu.
Ekonomik büyüme
Ekonomi ve Planlama Bakanlığı'nın geçen ay yayınladığı ön verilere göre, Suudi Arabistan'ın gerçek gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) büyümesinin 2024'te yüzde 0,8, 2025'te yüzde 4,6, 2026'da yüzde 3,5 ve 2027'de yüzde 4,7 olacağı tahmin ediliyor.
Yeniden ihracat nedir?
Yeniden ihracat, bir ülkenin daha önce ithal ettiği malları değiştirmeden ihraç ettiği bir uluslararası ticaret biçimidir. İthal edilen malların ithal edildiği haliyle, doğrudan doğruya dünyanın geri kalanına ihraç edilmesinden oluşur.