Shell Türkiye, sosyal etki yaratmanın gücüne inanıyor
Yüzyıllık bir yolculuk… Günümüzde markaların gerçek mirası, geleceğe kattıkları değerle ölçülüyor. Dünyanın en değerli markalarından biri olan Shell, 100 yıldır Türkiye’de Cumhuriyet ile birlikte büyüyerek kalkınmanın vazgeçilmez bir parçası oldu. Global gücünü yerel çözümlerle harmanlayan bir enerji devi olmanın ötesine geçen Shell, kadınlar, gençler, çocuklar ve engelsiz yaşam için kalıcı sosyal fayda yaratmaya devam ediyor. Bu ayki röportajımızda, Shell Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü ve Shell&Turcas İcra Kurulu Üyesi Meltem Okyar Perdeci ile Shell’in Türkiye’de uzun soluklu sosyal marka olma yolculuğunu, sosyal yatırım programlarını ve yarattığı etkiyi konuştuk.
Shell’in sosyal marka yolculuğunun arkasındaki vizyonu bizimle paylaşır mısınız?
Ülkemizin geleceğine enerji katmak hedefiyle, 101 yıldır topluma karşı sorumluluğumuzu yerine getirmeye odaklanıyoruz. Bugün Türkiye’de 1100’ü aşkın istasyonumuzda her gün 1 milyondan fazla misafirimizi ağırlarken, yerel ekonomiye katkı sağlıyor, iş imkanları yaratıyor ve sosyal yatırımlarımızla etki yaratıyoruz. Bu yolculuğumuzda Shell’in temel değerleri olan dürüstlük, doğruluk ve insana saygı bize rehberlik etmeye devam ediyor. Böylece topluma karşı sorumluluğumuzu güçlü adımlarla yerine getiriyoruz.
En önemli sosyal konulardan biri olan ‘yol emniyeti’ alanındaki yatırımlarınız ile sektöre öncülük ediyorsunuz. Bireysel güvenlik ve toplumsal bilinci artıran, farkındalık yaratan bu projelerin somut etkilerini paylaşır mısınız?
Yol emniyeti, Shell’in tüm operasyonlarında ve sosyal yatırımlarında öncelikli bir alan. Türkiye’de her yıl 33 milyon kilometre yol kat ediyoruz ve ‘hedef sıfır’ vizyonumuzla önemli bir deneyim elde etmiş durumdayız. Bu tecrübeyi yol emniyeti konusunda toplumsal farkındalık yaratmak için kullanıyoruz.
15 yıldır Shell Yol Emniyeti Konferansı’nı düzenleyerek hem vizyonumuzu hem de deneyimimizi paydaşlarımıza aktarıyoruz. Yol emniyetine dair risklerin bertaraf edilebilmesinin ancak insan odaklı bir dönüşümle mümkün olduğuna inanıyoruz. Dönüşüm için en önemli adım ise trafik bilincinin erken yaşlarda tesis edilmesini sağlamak. İlköğretim öğrencilerine yönelik düzenlediğimiz ‘Trafikte Küçük Hata Yoktur’ programımızla altı yılda yaklaşık 250 bin kişiye ulaştık. 2023 yılında ise Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın ‘Trafik Ateşböceği Öğrenim Birimi’nin destekçisi olduk. Trafik Ateşböceği, ilköğretim çağı çocuklarının, trafik bilgisi ve farkındalığını artırmak, trafik ile ilgili kavramları öğrenmelerini; olumlu beceri ve tutumları kazanmalarını sağlamak amacıyla özel olarak tasarlanmış bir program. Tırda bu alanda uzman TEGV çalışanları ve gönüllüleri tarafından 2 - 4 ve 5 - 6. sınıf öğrencilerine trafik eğitimleri veriliyor. Trafik bilincini çocuk yaşta kazandırarak geleceğin güvenli yaya elçilerini yetiştirmeyi hedefliyoruz. Aynı zamanda ebeveynler, öğretmenler ve diğer paydaşlarla iş birliği yaparak toplumsal bilinci artırıyoruz. Bu projeyle yılda bin 500 öğrenci ve ailelerine ulaşarak yol güvenliği konusunda sürdürülebilir bir farkındalık yaratıyoruz.
‘Shell’de Kadın Enerjisi’ ile erkek ağırlıklı akaryakıt sektöründe geleneksel kalıpları kırdınız. Bu cesur programın hikayesini ve toplumsal cinsiyet eşitliği kapsamında yarattığınız fırsatları anlatır mısınız?
“Mesleğin kadını erkeği olmaz” sözüne inancımızla, 2018’de akaryakıt sektöründe bir ilke imza attık ve “Shell’de Kadın Enerjisi’ programımızı başlattık. Bu öncü adımla, beş yılda 5 bin kadına istihdam fırsatı sağlamak üzere yola çıkmıştık. Büyük bir gururla belirtmek isterim ki bu hedefi beş yıl dolmadan epey önce aştık. Artık operasyonlarımızın bir parçası haline gelen Shell’de Kadın Enerjisi’nde bugün 9 binden fazla kadına istihdam olanağı sağlamış bulunuyoruz. Kadınlar, istasyonlarımızda ön saha satıştan istasyon yöneticiliğine kadar farklı pozisyonlarda görev alıyorlar. Programımız, sadece kadınlara yeni kariyer fırsatı sunmakla kalmadı, sektörde de önemli bir dönüşüm yarattı. Araştırmalarımız, kadın çalışma arkadaşlarımızın bulunduğu istasyonlarımızda müşteri memnuniyetinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. İnovasyon ve gençler, Shell’in sosyal yatırımlarının merkezinde yer alıyor.
Geleceğin liderlerine yetkinlik ve farkındalık kazandırmaya odaklanan ‘Shell Eco-marathon ve ‘İLERİDE’ programlarınızdan bahseder misiniz?
İnovasyon ve genç yeteneklerin gelişimi, Shell’in sosyal yatırım stratejisinin kalbinde yer alıyor. Shell Eco-marathon, dünya çapında en önemli öğrenci-inovasyon yarışmalarından biri olarak gençleri geleceğin enerji verimli araçlarını tasarlamaya teşvik ediyor. Her yıl Türkiye’den yaklaşık 100 lise ve üniversite öğrencisi bu prestijli yarışmaya katılarak uluslararası çaptaki başarılarıyla bizleri gururlandırıyor.Gençlere sunduğumuz desteği, Cumhuriyetimizin ilanının ve şirketimizin Türkiye’deki faaliyetlerinin 100. yılı olan 2023’te hayata geçirdiğimiz ‘İLERİDE’ programı ile güçlendirdik. Bilim Virüsü iş birliğiyle yürüttüğümüz bu program gençlere 21. yüzyılın ihtiyaç duyduğu yetkinlikleri kazandırmayı ve sosyal sorunlara sürdürülebilir çözümler üretmelerini teşvik etmeyi amaçlıyor. Altı ay süren bu eğitim sürecinde, öğrenciler iş simülasyonları ve proje geliştirme modülleri ile hem teorik hem de pratik beceriler kazanıyorlar. Günümüz sorunlarına teknolojiyle ve bilimle yanıt sunan projeler geliştiriyorlar. Program sonunda en başarılı üç projeye Shell Türkiye olarak tohum desteği sağlıyoruz. Her yıl 100 üniversiteli gencin katıldığı bu programa başvuru sürecinde gelen yoğun ilgi de bizleri geleceğe dair umutlandırıyor ve programın etkisini görünür kılıyor.
Engelsiz bir dünya yaratma hedefiniz doğrultusunda yürüttüğünüz projelerle toplumsal eşitlik ve kapsayıcılığı güçlendiriyorsunuz. Shell, bu çok kritik alana nasıl liderlik ediyor?
Shell olarak, ‘çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık’ ilkelerimiz doğrultusunda engelli bireylerin toplumsal hayata eşit bir şekilde katılmasını sağlamak için çalışıyoruz. Bu doğrultuda, 2017’de istasyonlarımızda ‘engelsiz hizmet alanları' oluşturarak sektörde yine bir ilke imza attık. Bugün Türkiye genelindeki 8 yüz 55 istasyonumuzda bedensel engelli misafirlerimiz, tüm alanlarda engelsiz hizmet alabiliyor. Bu uygulamalarla hem hayatı kolaylaştırıyor hem de eşit hizmet sunmayı taahhüt ediyoruz.Ayrıca Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ile yürüttüğümüz ‘plastik kapak toplama’ projesi ve deli2go satışlarından elde edilen gelirlerin bir kısmı ile tekerlekli sandalye gibi araçların teminine destek oluyoruz. 2023 yılında Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin ‘resmi taraftarı’ olarak paralimpik sporcuların yanında yer almak üzere sponsorluk imzamızı attık. Bu yıl ağustos ayında başlayan Paralimpik Oyunları’nda Paris’e giderek milli sporcularımızı destekledik.
Shell’in gelecekteki sosyal yatırım çalışmaları nasıl şekillenecek? Önümüzdeki yıllarda özellikle hangi alanlarda fark yaratmayı planlıyorsunuz?
Toplumun değişen ihtiyaçlarına uygun şekilde, her kesime dokunan uzun soluklu çözümler üretmeye devam edeceğiz. İnovasyon, yol emniyeti, gençlerin geleceği, toplumsal cinsiyet eşitliği, engelsiz yaşam başta olmak üzere toplumsal gelişim ve ilerlemeye hizmet etmeyi sürdüreceğiz.
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
forbes.com.tr
2025 Forbes 30 altı 30'dan İlayda Şamilgil: NASA projesinden kendi girişimine
-
Nilgün Balcı Çavdar
Bir varmış bir yokmuş