;
Arama

Rusya savaş zamanındaki en tuhaf gelir kaynaklarından birini kaybetti

Savaş sırasında bile Ukrayna, Rusya için Avrupalı müşterilere gaz sevkiyatı yapıyordu. Ancak Sovyetler Birliği'nin çöküşüne kadar uzanan bu anlaşmanın süresi doldu. Neredeyse üç yıldır devam eden savaşa rağmen birbiri üzerinden para kazanan iki ülke için bir gelir kaynağı da kesilmiş oldu.

03 Ocak 2025, 11:55
 Rusya savaş zamanındaki en tuhaf gelir kaynaklarından birini kaybetti

Savaş başlamadan önce yapılan beş yıllık bir anlaşmanın 1 Ocak’ta sona ermesinin ardından Rusya artık Ukrayna boru hatları üzerinden Avrupa'ya doğal gaz gönderemeyecek. Bu, Ukrayna'yı batıya giden Rus gazı için bir kanal olarak kullanan ve 2022'de tam ölçekli savaş patlak verdiğinde bile devam eden uzun süreli bir anlaşmanın sonuna işaret ediyor. Bu gazı alan Slovakya ve Avusturya gibi Avrupa ülkeleri Rusya'ya ödeme yapıyordu. Reuters aralık ayında yaptığı bir hesaplamaya göre Rus ekonomisi sadece 2024 yılında Ukrayna'dan geçen gazdan yaklaşık 5 milyar dolar kazanacak. Bu arada haber ajansı, Kiev'in transit geçiş ücretlerinin tahsilinden o yıl içinde 800 milyon ila 1 milyar dolar arasında bir gelir elde edeceğini tahmin ediyordu. Ancak Ukrayna aylardır anlaşmanın 1 Ocak 2025'te sona ermesine izin vermeyi planladığının sinyallerini veriyordu ve şimdi bu durum gerçekleşti.

Ukrayna Enerji Bakanı Herman Halushchenko, transit anlaşmasının ulusal güvenlik nedenleriyle durdurulduğunu söyledi. Halushchenko, “25 yıldan uzun bir süre önce Putin'e Rusya Devlet Başkanlığı görevi verildiğinde, Ukrayna üzerinden Avrupa'ya yıllık gaz geçişi 130 milyar metreküpten fazlaydı. Bugün ise bu rakam 0'a eşit” dedi. 

Rus gaz şirketi Gazprom çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Ukrayna tarafının bu anlaşmaları uzatmayı tekrar tekrar ve açıkça reddetmesini” gerekçe göstererek Ukrayna üzerinden enerji akışının durduğunu doğruladı. Artık feshedilmiş olan Ukrayna-Rusya anlaşması, Avrupa Birliği ülkelerinin Ukrayna'ya silah sağlarken ve Moskova'ya yaptırım uygulamaya çalışırken bile Rus enerjisine olan bağımlılıklarını azaltmaya çalışmasıyla, savaşın karmaşıklığını ve Avrupa'daki siyasi sonuçlarını gözler önüne serdi.

Çatışmalara rağmen kar sağlanıyordu


Luhansk, Donetsk, Kharkiv ve Kursk'taki şiddetli çatışmalarda her hafta binlerce kişi ölürken, aynı bölgelerden akan gaz hem Kiev'in hem de Moskova'nın birbirlerinin malları ve tesisleri üzerinden kar etmesini sağladı. Ukrayna 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana Avrupa'ya Rus gazı taşıyor ve enerji müşterileri başlangıçta anlaşmanın sona ermesi halinde zamanında alternatif bir tedarik bulamayacaklarına dair endişelerini dile getirdiler. Slovakya Cumhurbaşkanı Robert Fico, yeni yıl konuşmasında Kiev'in kararını eleştirerek, Avrupa'ya giden ucuz Rus gazının kesilmesinin AB ülkeleri üzerinde “ciddi bir etki” yaratacağını ancak Rusya'ya zarar vermeyeceğini söyledi.

Avusturya ise aralık ayında Gazprom ile ilişkilerini keserek Rusya'yı, Avrupa'nın Ukrayna'ya verdiği destek konusunda enerjiyi pazarlık kozu olarak kullanarak Avusturyalı gaz şirketi OMV'ye şantaj yapmakla suçladı. Avusturya'yı müşteri olarak kaybetmek, Avrupa'nın Rus enerji tedarikinden vazgeçmesi nedeniyle Moskova'nın gaz endüstrisine vurulan bir başka darbe oldu. AB mart ayında yaptığı açıklamada, 2021'de yüzde 40 olan doğal gazın yaklaşık yüzde 8'inin 2023'te Rusya'dan geleceğini söyledi. Savaş başladığından bu yana ABD ve Norveç, doğal gaz tedarikçileri arasında en büyük kazananlardan ikisi olarak ortaya çıktı. AB, 2023'te ABD'den gaz alımlarının 2021'den bu yana üç kat arttığını ve birliğin gaz ithalatının yaklaşık yüzde 20'sini karşıladığını söyledi.

Moskova ile yakın ilişkiler içinde olan bir cumhurbaşkanı tarafından yönetilen bir AB üyesi olan Macaristan gibi kıtadaki bazı ülkeler, Karadeniz boyunca Balkanlar'a uzanan TürkAkım boru hattı aracılığıyla Rus gazına erişmeye devam ediyor. AB üyesi olmayan Moldova ve ayrılıkçıların kontrolündeki Transdinyester'in, Ukrayna-Rusya anlaşmasının sona ermesinden büyük zarar görmesi bekleniyor; zira ülkenin en büyük elektrik santrali tarihsel olarak Rus gazına bağımlı.


"Dünya" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

Yazarlar

Çok Okunanlar