;
Arama

Reel kesim güven endeksi nisanda geriledi

TCMB’nin nisan ayı verilerine göre reel kesim güveni yedi ayın en düşük seviyesine geldi. Üretim beklentileri ve istihdam görünümünde düşüş dikkat çekiyor.

24 Nisan 2025, 10:33

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yayımladığı 2025 yılı Nisan ayı İktisadi Yönelim Anketi (İYA) sonuçları, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1.736 iş yerinin değerlendirmelerine dayanarak hazırlandı. Veriler, ekonomik aktiviteye dair güven göstergelerinin genel olarak zayıfladığına işaret etti.

Mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), mart ayına göre 2,4 puan azalarak 100,8 seviyesine geriledi. Mevsimsellikten arındırılmamış RKGE ise 0,9 puanlık düşüşle 103,2 olarak kaydedildi.

Endeks son yedi ayın en düşük seviyesine geldi. 

Üretim beklentilerinde gerileme

Endeksin alt kalemlerine bakıldığında, mevcut mamul mal stoku, toplam sipariş miktarı ve sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin değerlendirmeler endeksi yukarı çekerken; genel gidişat, gelecek üç aydaki üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve istihdam beklentilerindeki zayıflama, güven seviyesini aşağı çekti.

Son üç ayda üretim hacmi ve ihracat siparişlerindeki olumsuz seyir, nisan ayında yerini daha iyimser bir tabloya bırakırken, iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenlerin oranı artış gösterdi.

Yatırım beklentisi yükselirken istihdam görünümü zayıfladı

Gelecek üç aya ilişkin beklentilerde ise üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarlarında artış bekleyenler lehine olan eğilim zayıflarken, ihracat siparişlerindeki artış beklentisi güç kazandı. Sabit sermaye yatırım harcamalarına yönelik beklentiler yukarı yönlü seyrederken, istihdam artışı beklentisi geriledi.

Maliyet ve fiyat baskısı devam ediyor

Ortalama birim maliyetlerde artış beklentisi güçlendi. Aynı zamanda, gelecek üç ayda satış fiyatlarının da artacağı yönündeki değerlendirmelerin arttığı gözlemlendi. Gelecek on iki aya yönelik ÜFE beklentisi ise bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 38,9 seviyesinde gerçekleşti.

En önemli üretim engeli: Talep yetersizliği

Katılımcıların yüzde 54’ü üretimlerini kısıtlayan bir faktör olmadığını bildirirken, yüzde 14,4’lük kesim talep yetersizliğini en önemli engel olarak gösterdi. Bunu mali imkânsızlıklar, işgücü ve hammadde eksiklikleri izledi.

Genel gidişata ilişkin değerlendirmelerde, kötümserlik yönünde bir artış yaşandığı kaydedildi. Bu durum, sanayi temsilcilerinin geleceğe dair temkinli olduğu bir döneme işaret ediyor.


"Haberler" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • ABD’den İran’a nükleer program için şartlı yeşil ışık  

    ABD’den İran’a nükleer program için şartlı yeşil ışık  

  • İstanbul'da 10 evden 4'ünün deprem sigortası yok

    İstanbul'da 10 evden 4'ünün deprem sigortası yok

  • Yatırım beklentileri zayıflıyor: Sanayici temkinli

    Yatırım beklentileri zayıflıyor: Sanayici temkinli

  • Trump’ın açıklamaları doların yönünü değiştirdi

    Trump’ın açıklamaları doların yönünü değiştirdi

  • 23 Nisan İstanbul depremi: Marmara Depremi korkusu ve alınması gereken tedbirler

     23 Nisan İstanbul depremi: Marmara Depremi korkusu ve alınması gereken tedbirler

  • Çin otomotiv sektörü kapılarını dünyaya araladı

    Çin otomotiv sektörü kapılarını dünyaya araladı

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Türk Milyarderler