;
Arama

OpenAI: Sermaye ihtiyacımız beklediğimizden çok daha fazla

OpenAI, 2025'te kâr amacı güden bir yapıya geçerek kamu yararına bir şirket kurmayı planlıyor. Şirket, yapay zeka geliştirme için “beklediklerinden daha fazla sermayeye” ihtiyaç duyduğunu belirtti.

29 Aralık 2024, 13:01 Güncelleme: 29 Aralık 2024, 14:43
OpenAI: Sermaye ihtiyacımız beklediğimizden çok daha fazla

OpenAI, 2025 yılı itibarıyla ticari operasyonlarını denetlemek amacıyla kamu yararına bir şirket (PBC) kurarak kâr amacı güden bir yapıya geçmeyi planladığını duyurdu. Bu yeni yapı, şirketin kâr amacı gütmeyen statüsündeki bazı kısıtlamaları kaldıracak ve OpenAI’nin hızlı büyüyen bir girişim gibi faaliyet göstermesine olanak tanıyacak.  

OpenAI’nin yönetim kurulu yaptığı açıklamada, “Büyük şirketlerin yapay zeka geliştirmeye yatırdığı yüz milyarlarca dolar, OpenAI’nin misyonunu sürdürebilmesi için gerekenleri gösteriyor. Beklediğimizden daha fazla sermaye bulmamız gerekiyor. Yatırımcılar bize destek olmak istiyor ancak bu ölçekteki sermaye için geleneksel hisse senetleri ve daha az özelleştirilmiş bir yapı gerekiyor" ifadelerini kullandı.  

Şirketin bu adımı, ChatGPT’nin piyasaya sürülmesinden bu yana geçen iki yıl içinde OpenAI’nin ulaştığı 157 milyar dolarlık değerleme ile doğrudan bağlantılı. OpenAI, Ekim ayında 6,6 milyar dolarlık bir yatırım turunu tamamladı. Şirket, Elon Musk’ın xAI’si, Microsoft, Google, Amazon ve Anthropic gibi devlerle rekabet etmeye hazırlanıyor. Uzmanlar, yapay zeka pazarının önümüzdeki on yıl içinde 1 trilyon doları aşan bir gelire ulaşacağını öngörüyor.  

Büyük dil modelleri gibi yapay zeka ürünlerinin geliştirilmesi, Nvidia’nın sağladığı yüksek güçlü işlemcilere ve OpenAI’nin en büyük destekçisi Microsoft’tan aldığı bulut altyapısına yapılan sürekli yatırımları gerektiriyor.  

OpenAI, 2024 yılı sonunda 3,7 milyar dolarlık gelir ve yaklaşık 5 milyar dolarlık zarar bekliyor. Bu rakamların hızla artmaya devam ettiği belirtiliyor.  

OpenAI, Delaware merkezli bir kamu yararına şirket olarak dönüşüm geçirerek, ticari operasyonlarını sürdürebileceğini ve sağlık, eğitim ve bilim gibi alanlarda hayırsever faaliyetleri üstlenecek kâr amacı gütmeyen kolu için ayrı bir kadro oluşturabileceğini ifade etti.  

Şirket, kâr amacı gütmeyen kolunun, bağımsız mali danışmanlar tarafından belirlenecek adil bir değerleme üzerinden PBC'de “önemli bir paya” sahip olacağını açıkladı.  

OpenAI’nin bugünkü karmaşık yapısı, 2015 yılında bir kâr amacı gütmeyen kuruluş olarak kurulduğu döneme dayanıyor. CEO Sam Altman, Elon Musk ve diğer kurucular, o dönemde tamamen geleceğe yönelik bir konsept olan yapay genel zeka (AGI) üzerine odaklanan bir araştırma laboratuvarı oluşturmuştu.  

Ancak 2019 yılında OpenAI, sadece bir araştırma laboratuvarı olarak kalmaktan öteye geçmeyi hedefleyerek, bir girişim gibi çalışmaya başladı. Bu doğrultuda kârı sınırlı bir model oluşturuldu ve kâr amacı gütmeyen kuruluş, ana varlığı kontrol etmeye devam etti.  

OpenAI, “Mevcut yapımız, yönetim kurulunun misyonu finanse edeceklerin çıkarlarını doğrudan dikkate almasına izin vermiyor ve kâr amacı gütmeyen kuruluşun, kâr amacı güden kuruluşu kontrol etmek dışında başka bir şey yapmasını kolaylaştırmıyor" dedi.  

Bu yapısal değişiklikle OpenAI, “Gerekli sermayeyi rakiplerimiz gibi geleneksel koşullarla artırabileceğiz" açıklamasında bulundu.  

Musk’tan sert tepki  

OpenAI’nin yeniden yapılanma çabaları bazı engellerle karşı karşıya. En önemli engel ise OpenAI CEO’su Sam Altman ile sert bir yasal mücadele içinde olan Elon Musk. Forbes Milyarderler listesinin tepesinde yer alan Musk, OpenAI’nin kâr amacı güden bir şirkete dönüşmesini durdurmak amacıyla dava açtı.  

Musk, X platformunda yaptığı paylaşımlarda bu dönüşümü “tam bir dolandırıcılık” olarak nitelendirerek, “OpenAI kötü niyetli" ifadelerini kullandı. OpenAI ise Musk’ın 2017 yılında şirketin yapısını değiştirmek için bizzat kâr amacı güden bir yapı oluşturduğunu iddia etti.  

OpenAI, Musk’ın başkanlığı döneminde tarifeler ve vergilere ilişkin tehditlerde bulunmasına rağmen, bunların hayata geçirilmediğini hatırlatarak, bu tehdidin gerçekleşmeyeceğini savundu.  

Yönetici istifaları dikkat çekiyor  

Musk ile yaşanan hukuki anlaşmazlıkların yanı sıra OpenAI, güvenlik konularında endişeleri olan bazı üst düzey yöneticilerin istifasıyla da mücadele ediyor.  

Eylül ayı sonunda OpenAI’nin baş teknoloji sorumlusu Mira Murati, altı buçuk yılın ardından şirketten ayrıldığını açıkladı. Aynı gün araştırma şefi Bob McGrew ve araştırma başkan yardımcısı Barret Zoph da şirketten ayrıldıklarını duyurdu. Bir ay önce, kurucu ortak John Schulman rakip girişim Anthropic’e katılmak için OpenAI’den ayrılmıştı.  

CEO Sam Altman, İtalya Teknoloji Haftası’nda yaptığı açıklamada, yönetici istifalarının şirketin olası yeniden yapılanmasıyla ilgisi olmadığını belirterek, “Bu konuyu yönetim kurulumuz bir yılı aşkın süredir bağımsız olarak değerlendiriyor. Bir sonraki aşamaya geçmek için nelerin gerektiğini analiz ediyoruz" dedi.  

Ancak bu istifalar OpenAI’de yaşanan ilk üst düzey ayrılıklar değil. Mayıs ayında, OpenAI’nin kurucu ortağı Ilya Sutskever ve eski güvenlik lideri Jan Leike, şirketten ayrıldıklarını açıkladı. Leike daha sonra rakip şirket Anthropic’e katıldı.  

Leike, sosyal medyada yaptığı açıklamada, şirketin ticari ürünleri piyasaya sürmeye odaklanırken güvenlik süreçlerinin geri planda kaldığını belirtti.  

“Son yıllarda güvenlik kültürü ve süreçleri, göz alıcı ürünlerin gerisinde kaldı" diyen Leike’nin ardından ekibinden bir çalışan da istifa ederek, “OpenAI, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kuruldu ancak kâr amacı güden bir şirket gibi davrandı" ifadelerini kullandı.


"Teknoloji" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

Yazarlar

Çok Okunanlar