Nvidia ve SoftBank’tan işbirliği: En güçlü yapay zekâ süper bilgisayarını kuracaklar
Nvidia AI Summit Japan’da açıklanan iş birliği, SoftBank’ın Nvidia’nın gelişmiş Blackwell platformunu uygulamasını ve gelecekteki süper bilgisayar girişimleri için Nvidia Grace Blackwell platformunu kullanma planlarını içeriyor.
Nvidia’nın kurucusu ve CEO’su Jensen Huang, “Japonya’nın küresel etkiye sahip teknolojik yeniliklere öncülük etme konusunda uzun bir geçmişi var. SoftBank’ın Nvidia’nın tam yığın yapay zekâ, Omniverse ve 5G AI-RAN platformlarına yaptığı önemli yatırımla Japonya, yapay zekâ endüstri devrimine sıçrıyor” dedi.
SoftBank, Nvidia’nın AI Aerial platformunu kullanarak dünyanın ilk birleşik yapay zekâ ve 5G telekomünikasyon ağını başarıyla test etti. Bu yenilik, baz istasyonlarını maliyet merkezlerinden yapay zekâ geliri üreten varlıklara dönüştürerek küresel telekom operatörleri için milyarlarca dolarlık yeni gelir yaratma potansiyeline sahip.
SoftBank Başkanı ve CEO’su Junichi Miyakawa, “Dünya genelinde ülkeler ve bölgeler, sosyal ve ekonomik büyüme için yapay zekâ adaptasyonunu hızlandırıyor. Nvidia ile uzun süredir devam eden iş birliğimiz sayesinde SoftBank, bu dönüşüme ön saflardan liderlik ediyor.” dedi.
Ortaklık şu kilit girişimleri içeriyor:
- SoftBank, yeni DGX SuperPOD süper bilgisayarı için dünyanın ilk Nvidia DGX B200 sistemlerini alacak.
- Nvidia AI Enterprise yazılımı kullanılarak bir yapay zekâ pazarı geliştirilecek.
- SoftBank’ın geleneksel 5G altyapısına kıyasla güç tüketimini 40% azaltabileceğini tahmin ettiği Nvidia’nın AI-RAN çözümü uygulanacak.
Bu iş birliği, her iki şirket için de stratejik bir değişimi temsil ediyor. SoftBank, altyapısına eklenen her AI-RAN sunucusu için yüzde 219’a varan potansiyel getiriler tahmin ediyor. Şirket, “AITRAS” olarak adlandırılan AI-RAN çözümünün küresel dağıtımına 2026’da başlamayı planlıyor.
Bu ortaklık, SoftBank’ın Japonca yapay zekâ modelleri geliştirmek için 960 milyon dolarlık yatırım taahhüdü ve İngiltere merkezli çip üreticisi Graphcore’u satın alması gibi yapay zekâ sektöründeki son hamlelerini takip ediyor.
Girişimin, Japonya’nın küresel yapay zekâ yarışındaki konumunu hızlandırması ve telekomünikasyon, ulaşım, robotik ve sağlık hizmetleri endüstrileri için yeni fırsatlar sunması bekleniyor.