;
Arama

NASA 'Yaşamı Destekleyebilecek' Yerleri Araştırmak İçin Jüpiter'e Uzay Aracı Fırlattı

NASA, Pazartesi günü, Jüpiter'in uydularından birini incelemek için altı yıllık bir görevin parçası olarak Europa'ya bir uzay aracı fırlattı. Uzay ajansı, Jüpiter'in Güneş Sistemi'nde yaşamı sürdürmek için "en umut verici yerlerden" biri olabileceğine inanıyor.

15 Ekim 2024, 12:03 ÖS EKLENDİ
NASA 'Yaşamı Destekleyebilecek' Yerleri Araştırmak İçin Jüpiter'e Uzay Aracı Fırlattı

NASA, SpaceX Falcon Heavy roketiyle donatılan Europa Clipper uzay aracını, ajansın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlattı.

NASA, Europa Clipper'ın 1,8 milyar mil yol kat ederek 11 Nisan 2030'da Jüpiter'in yörüngesine gireceğini ve ardından dört yıl içinde Europa'nın etrafında 49 uçuş gerçekleştireceğini tahmin ediyor.
NASA , yolculuğu sırasında Europa'nın yüzeyinin altında "yaşamı destekleyebilecek" yerlerin olup olmadığını inceleyecek: Europa Clipper, Europa'nın okyanusunun derinliğini ölçecek ve buzun daha ince olduğu ve okyanusun yüzeye en yakın olduğu yerleri belirlemek için uydunun termal görüntüsünü alacak.

"Dünya dışında yaşam için en olası yer"

Europa Clipper projesinde görevli bilim insanı Robert Pappalardo, The New York Times'a yaptığı açıklamada, Europa'nın "Güneş sistemimizde Dünya dışında yaşam için en olası yer" olduğunu, çünkü Ay'ın "yaşam için gerekli malzemelerin bol miktarda bulunması ve yaşamın başlaması için yeterli zamanın olması açısından en olası yer" olduğunu söyledi.

Yaklaşık 12.500 pound ağırlığında ve 100 feet'ten daha uzun güneş panellerine sahip olan Europa Clipper, ajansa göre NASA tarafından şimdiye kadar inşa edilen en büyük gezegenler arası uzay aracı. Uzay aracı ayrıca birkaç kamera, dalga boylarını ölçen spektrometreler ve bir manyetometre ve radarla donatılmış.

NASA'nın Europa Clipper uzay aracını geliştirmek ve inşa etmek için harcadığı miktar 5,2 milyar dolar.

Europa, Jüpiter'in yörüngesindeki en büyük dört uydudan daha küçüğüdür ve NASA'ya göre 79 uydusu olan gezegene en yakın altıncı uydudur. İlk olarak 1610'da Galileo Galilei tarafından keşfedilen NASA, Europa'yı 1970'lerde incelemeye başladı ve uydunun yaşanabilir ortamlara sahip olma potansiyeline sahip olabileceğini buldu. Uydunun esas olarak oksijenden oluşan çok ince bir atmosferi var ve bilim insanları Europa'nın yüzeyinin altında gizli bir tuzlu su okyanusu olduğuna inanıyor. NASA'ya göre Europa, su, organik "yapı taşları", yüzey radyasyonu ve gezegensel istikrar dahil olmak üzere yaşamı sürdürmek için gereken tüm "malzemelere" sahip olabilir.


"Teknoloji" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • KPMG, Google'a yapay zekâ ortaklığı için 100 milyon dolar yatırım yaptı

    Forbes.com.tr
    KPMG, Google'a yapay zekâ ortaklığı için 100 milyon dolar yatırım yaptı

  • Fırsat kapımızda

    Sanem Yalçıntaş
    Fırsat kapımızda

  • Nvidia'nın yapay zeka çiplerinin aşırı ısındığı iddia edildi

    Forbes.com.tr
    Nvidia'nın yapay zeka çiplerinin aşırı ısındığı iddia edildi

  • KVKK'dan Twitch'e veri sızıntısı nedeniyle 2 milyon lira ceza

    Forbes.com.tr
    KVKK'dan Twitch'e veri sızıntısı nedeniyle 2 milyon lira ceza

  • Elon Musk, OpenAI'ya açtığı davaya Microsoft'u da ekledi

    Forbes.com.tr
    Elon Musk, OpenAI'ya açtığı davaya Microsoft'u da ekledi

  • X’i terk etme çağrılarının ardından Bluesky’a 1 günde 1 milyon kayıt topladı

    Forbes.com.tr
    X’i terk etme çağrılarının ardından Bluesky’a 1 günde 1 milyon kayıt topladı