;
Arama

Küresel ekonominin 8,8 trilyon dolarlık dilimi Trump'ın tarifelerinden nasıl etkilenmiyor?

ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük vergileri hizmet ticaretini kapsam dışı bırakarak sadece ABD'ye ithal edilen mallara odaklanıyor. ABD mal ticaretindeki açığın aksine, hizmetlerde büyük bir ticaret fazlasına sahip. Hizmetler, ABD ekonomisinin üçte ikisinden fazlasını ve özel sektör istihdamının yüzde 80'ini oluşturuyor.

24 Nisan 2025, 08:00

ABD Başkanı Donald Trump'ın karşılıklı gümrük tarifelerinde eksik olan bir şey var: Hizmetler. Trump'ın tarifeleri yalnızca ABD'ye ithal edilen mallara uygulanıyor ve geçen yıl küresel olarak yaklaşık 8.8 trilyon dolar değerindeki ekonomi sektörünü göz ardı ediyor. Bu sektör, finansal hizmetler ve hukuk hizmetlerinden turizm ve eğitime kadar pek çok sektörü kapsıyor. Trump'ın ABD ekonomisinin büyük bir bölümünü dönüm noktası niteliğindeki politikalarından birinin dışında bırakması garip görünebilir ancak bunu yapmasının birkaç nedeni olabilir.

Hizmet fazlası


Ekonomik Analiz Bürosu verilerine göre ABD'nin hizmet ticareti fazlası 2024 yılında 293 milyar dolar olurken, mal ticaretindeki 1,2 trilyon dolarlık açıkla tam bir tezat oluşturdu. Trump yönetiminin tarifelerini hesaplamak için kullandığı formül, görünüşte ABD'nin diğer ülkelerle olan mal ticareti açığına dayanıyordu. Eğer hizmetler de hesaba katılmış olsaydı, ABD'nin hizmet ihraç ettiği başlıca ekonomiler daha düşük tarifelerle karşı karşıya kalacaktı.

Ülkenin hizmetler açısından en büyük ticaret ortaklarından bazıları İngiltere, İrlanda ve Kanada. Johns Hopkins Üniversitesi'nde uygulamalı ekonomi profesörü ve ABD’nin eski başkanı Ronald Reagan'ın Ekonomik Danışmanlar Konseyi'nde eski bir kıdemli ekonomist olan Steve Hanke Business Insider'a verdiği demeçte, “Bu hizmet akışı çoğunlukla birçok ABD şirketinin bu ülkelerde büyük ofislere sahip olmasıyla belirleniyor” dedi.

Connecticut College'da ekonomi profesörü olan Purba Mukerji ABD'nin hizmet ticaretindeki fazlasının dünyanın geri kalanıyla olan ödemeler dengesinde “parlak bir nokta” olduğunu söyledi. “Hizmetler ABD için iyi bir büyüme alanı ve bir süre daha böyle kalabilir” dedi.

Martin'deki Tennessee Üniversitesi'nde siyaset bilimi yardımcı doçenti olan Adnan Rasool'a göre ABD hizmetlere gümrük vergisi uygulamıyor çünkü hizmet fazlası çok büyük. Rasool, “Kendi ayağımıza kurşun sıkmış oluruz” diye ekledi. Hizmet tarifelerinin bir diğer riski de ticaret ortaklarının misilleme yaparak ABD ekonomisinin kazançlı bir bölümüne zarar vermesi olabilirdi.

Tüketici kafa karışıklığı


Trump, tüketiciler için daha somut olduğu ve belirsiz hizmetlere uygulanan vergilerden daha kolay açıklanabilir olduğu için kapsamlı mal tarifelerini takip etmiş olabilir. Ayrıca ABD imalatını yeniden canlandırma ve fabrika işlerini ABD'ye geri getirme konusundaki söylemleriyle de bu adımı uyumlu. Rasool, “Çin'den gelen mallara gümrük vergisi uygulandığında, bunu görüyorlar ve cüzdanlarında hissediyorlar ancak örneğin derin deniz internet kabloları için lojistik destek hizmetlerine gümrük vergisi uygulamaya başladığınızda, bunu ne görecekler ne de cüzdanları üzerindeki etkisini anlayacaklar” diye konuştu.

Uluslararası finansal hizmetler sektörü büyük ölçüde ABD'ye bağımlıdır. Visa, Mastercard ve American Express gibi birçok büyük yatırım bankası ve varlık yöneticisi ABD'de yerleşik. Aynı durum ABD borsasına hakim olan ve Amerikalıların portföylerinin büyük bir bölümünü temsil eden büyük teknoloji şirketleri için de geçerlidir. Örneğin Rasool, Facebook, Amazon ve hatta Google’ın ciddi gümrük vergileriyle karşı karşıya kalmasının ABD’nin işine gelmeyeceğini ifade etti.

Bu Bermuda gibi ülkeler için iyi bir haber. BEA verilerine göre ABD 2024 yılında ada ülkesinden yaklaşık 40 milyar dolar değerinde hizmet ithal etti. Bermuda geçen yıl sadece 46 milyon dolarlık ABD malı ithal etti, yani tarifeler hizmetleri de kapsasaydı muhtemelen yüzde 10'dan çok daha yüksek bir tarife oranıyla karşı karşıya kalacaktı. Hanke, “Gerçekten de pek çok Amerikalı parasını Bermuda'ya yatırıyor. Bu durum ABD'nin Bermuda ile 30.6 milyar dolarlık bir hizmet ticareti açığı vermesine neden oldu. Neyse ki Bermuda finansal hizmetlerini kullanan Amerikalılar için bu açık Trump'ın hesaplamasına katılmadı” dedi.

Vergilendirmesi daha zor


Hizmetleri vergilendirmenin zorluğu, muhtemelen Beyaz Saray'ın gümrük tarifeleri konusunda onları es geçmesinin büyük bir nedeniydi. Bryant Üniversitesi'nde ekonomik analiz ve görselleştirme profesörü olan Ramesh Mohan BI'a şunları söyledi: Sınırları aşan ve giriş limanlarında denetlenebilen, kaydedilebilen ve vergilendirilebilen somut malların aksine, hizmetler genellikle dijital olarak veya uzaktan teslim edilir. Mohan, bir hizmetin gerçekte nerede yapıldığını tespit etmeye çalışmanın karmaşık ve belirsiz olabileceğini vurguladı.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Goldman Sachs doların daha da değer kaybedeceğini öngörüyor

    Goldman Sachs doların daha da değer kaybedeceğini öngörüyor

  • ABD Başkanı Trump asıl rakibiyle tanıştı: Piyasalar

     ABD Başkanı Trump asıl rakibiyle tanıştı: Piyasalar

  • Yatırım beklentileri zayıflıyor: Sanayici temkinli

    Yatırım beklentileri zayıflıyor: Sanayici temkinli

  • Milyarderler listesinin en yeni ismi: Kazım Türker

    Milyarderler listesinin en yeni ismi: Kazım Türker

  • Avustralya'nın en zengin kadını Çin’le rekabet etmek istiyor

    Avustralya'nın en zengin kadını Çin’le rekabet etmek istiyor

  • Ziraat Bankası’ndan rekor sendikasyon kredisi: 1,75 milyar dolar

    Ziraat Bankası’ndan rekor sendikasyon kredisi: 1,75 milyar dolar

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Türk Milyarderler