;
Arama

Goldman Sachs doların daha da değer kaybedeceğini öngörüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın izlediği ekonomi politikaları doların seyrine dair soru işaretlerini artırıyor. Goldman Sachs Baş Ekonomisti Jan Hatzius ise Financial Times’ta kaleme aldığı yazısında doların değer kaybetmeye devam edeceğini öngörüyor.

24 Nisan 2025, 12:19

Döviz kurlarının tahmin edilmesinin en zor alanlardan biri olduğunu belirten Hatzius, “Dolarla ilgili sorulardan çoğu zaman kaçtığımı kabul ediyorum” dedi. Ancak son dönemdeki yüzde 5’lik gerilemenin ardından düşüşün süreceğini düşündüğünü de vurguladı.

Tarihsel veriler daha fazla kayba işaret ediyor

Hatzius, ABD Merkez Bankası (FED) verilerine dayanarak doların reel değerinin hâlâ uzun vadeli ortalamanın oldukça üzerinde olduğunu söyledi. 1973’ten bu yana geçerli olan dalgalı kur sisteminde bu seviyeye sadece 1980’lerde ve 2000’lerin başında ulaşıldığını belirten ekonomist, bu dönemlerde doların yüzde 25 ila 30 arasında değer kaybettiğini hatırlattı.

Yatırımcılar dolardan uzaklaşabilir

Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, ABD dışındaki yatırımcılar ABD varlıklarında yaklaşık 22 trilyon dolarlık pozisyona sahip. Hatzius bu yatırımın, yatırımcıların toplam portföylerinin üçte birine denk geldiğini söylüyor. Ayrıca bu portföylerin yarısının döviz korumasız hisse senetlerinden oluştuğuna dikkat çekiyor. Hatzius’a göre, bu pozisyonların azaltılması durumunda doların değer kaybı hızlanabilir.

Sermaye girişleri azalırsa dolar daha da zayıflayabilir

Yatırımcıların yeni ABD varlıklarına yönelmemesi bile dolar üzerinde baskı yaratabilir. ABD’nin yıllık 1.1 trilyon dolarlık cari açığını finanse edebilmek için bu kadar sermaye girişi sağlaması gerekiyor. Hatzius, yatırımcılar ABD varlıklarına ilgi göstermezse hem fiyatların düşeceğini hem de doların zayıflayacağını belirtiyor.

ABD büyüme tahminleri düşürüldü

Goldman Sachs, küresel ekonomik büyüme tahminlerini revize ederken en büyük düşüşü ABD için öngördü. Banka, 2024 sonundan 2025 sonuna kadar olan dönem için büyüme tahminini yüzde 1’den yüzde 0,5’e indirdi.

Hatzius, “ABD’de hem ekonomik büyüme hem de kurumsal bilançolar zayıf seyrediyor. Buna ek olarak politik belirsizlik artıyor ve FED’in bağımsızlığı sorgulanıyor. Bu ortamda yabancı yatırımcıların risk iştahında azalma bekliyoruz” dedi.

“Dolar rezerv para olmaya devam edecek”

Hatzius, doların değer kaybının rezerv para statüsünü kaybedeceği anlamına gelmediğini vurguladı. “Küresel ticarette doların sağladığı avantajlar çok derin. Geçmişte de büyük dalgalanmalar yaşandı ama doların liderliği değişmedi” diyerek mevcut durumun farklı sonuçlar doğurmayacağını belirtti.

Zayıf doların olası etkileri

Hatzius, doların zayıflamasının ekonomik etkilerine de değindi. Öncelikle ithalat maliyetlerinin artmasıyla tüketici fiyatlarının yükselmesini bekliyor. Bu durumun gümrük vergileriyle birleşerek çekirdek enflasyonu yüzde 3,5 seviyesine çıkarabileceğini ifade ediyor.

Ayrıca doların düşmesi ABD’nin ihracat fiyatlarını aşağı çekerek dış ticaret açığını azaltabilir. Bu nedenle Trump yönetiminin bu sürece müdahale etmeyebileceğini düşünüyor.

Son olarak zayıf doların finansal koşulları gevşetip resesyon riskini azaltabileceğini ancak bunun sınırlı kalabileceğini belirtiyor. ABD varlıklarına olan talebin azalmasının bu olumlu etkiyi gölgeleyebileceği uyarısında bulunuyor.

Resesyon riskinde tek belirleyici dolar değil

Hatzius, yazısını şu sözlerle tamamlıyor: “ABD ekonomisinin resesyona girip girmeyeceğini yalnızca dolar belirlemez. Ticaret savaşlarının sürmesi ya da yeni vergi uygulamaları, dolar dışında da ciddi riskler oluşturabilir.”


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Reel sektör döviz açığı 5,5 yılın zirvesinde

    Reel sektör döviz açığı 5,5 yılın zirvesinde

  • TCMB Başkanı Karahan: Dezenflasyon devam ediyor ancak riskler canlı

    TCMB Başkanı Karahan: Dezenflasyon devam ediyor ancak riskler canlı

  • Çin, ABD ile müzakereleri yalanladı

    Çin, ABD ile müzakereleri yalanladı

  • İndirimli market, yüksek servet: Mustafa Latif Topbaş'ın BİM formülü

    İndirimli market, yüksek servet: Mustafa Latif Topbaş'ın BİM formülü

  • IEA Başkanı Birol'dan kritik mineral tedarikine ilişkin uyarı

    IEA Başkanı Birol'dan kritik mineral tedarikine ilişkin uyarı

  • OpenAI Chrome’u satın almak istiyor

    OpenAI Chrome’u satın almak istiyor

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Türk Milyarderler