;
Arama

İşverenlerin yüzde 70'inden fazlası yapay zeka becerilerini deneyime tercih ediyor

Liderlerin çoğunluğu için yapay zeka artık, işe alma konusunda belirleyici faktörlerden biri. Microsoft'un 2024 İş Eğilimleri Endeksi'ne göre, işverenlerin yüzde 71'i yapay zeka becerilerine sahip adayları tercih ediyor.

30 Kasım 2024, 01:07 ÖS GÜNCELLENDİ
İşverenlerin yüzde 70'inden fazlası yapay zeka becerilerini deneyime tercih ediyor
Shutterstock

İki yıl önce ChatGPT ile kullanımı yaygınlaşan yapay zekanın önemi hızla arttı ve işgücünde en vazgeçilmez becerilerden biri haline geldi. 2024 yılında da yapay zeka becerileri, profesyonellerin değerlendirilmesi ve işe alınması söz konusu olduğunda belirleyici bir faktör oldu.

AWS (Amazon Web Services) tarafından yapılan bir ankete göre, on liderden yaklaşık dokuzu 2028 yılına kadar kuruluşlarında yapay zeka çözümlerinden tam olarak yararlanmayı beklerken, aynı sayıda kişi de bu üretici aracı daha fazla verimlilik ve üretkenliğin yanı sıra öğrenme ve inovasyonu teşvik etmek için kullanmayı planlıyor.

Bu değişimi uygulamak için de yeni teknolojiyle başa çıkmaya hazır bir işgücüne sahip olmak çok önemli. Aynı çalışma, şirketlerin bilgi teknolojileri, satış ve pazarlama, finans, operasyon, İK ve hukuk ve uyum alanlarında yapay zeka becerilerine sahip profesyoneller için daha yüksek maaşlar ödemeye istekli olduğunu ve en büyük maaş artışının yüzde 47 ile bilgi teknolojileri sektöründeki çalışanlara gittiğini de belirtti.

Yapay zeka becerileri kariyerinizi geliştirebilir

Microsoft'un 2024 İş Eğilimleri Endeksi'ne göre, yapay zeka ve makine öğrenimi uzmanları piyasada en hızlı büyüyen meslekler. Ancak yapay zekanın önemi bu pozisyonların ötesine geçiyor.

Toplam 31 ülkede, 30 binden fazla profesyonelin katıldığı araştırmaya göre, işverenlerin yüzde 71'i yapay zeka becerilerine sahip olduğu sürece daha az deneyime sahip bir adayı (teknoloji sektörü dışında bile olsa) tercih ediyor.

Yeni bir sektöre girmek isteyenler için, ister sektör değişikliği için ister kariyerlerinin başında olsunlar, bu iyi bir gösterge olabilir. Yapay zeka becerileri, bir pozisyon düşünülürken rekabet avantajı sağlayan kapılar açabilir.

Liderlerin çoğunluğu (yüzde 77), giriş seviyesinde bile olsa yapay zeka becerilerine sahip profesyonellerin daha büyük sorumluluklara sahip olacağını söylüyor. Bu da yeni teknolojinin mesleki gelişiminizi hızlandırabileceğini ve daha hızlı büyümenizi sağlayabileceğini gösteriyor.

Müfredata yeni odaklanma

Yapay zeka, tüm profesyonellerin hedeflemesi gereken yeni dijital okuryazarlık seviyesi olarak ivme kazanıyor. Microsoft araştırmasına göre, liderlerin yüzde 66'sı yapay zeka becerileri olmayan bir adayı işe almıyor.

CV'nizde Word veya Excel'i listelemek hâlâ faydalı olabilir, ancak işiniz için araç kullanımı ve hızlı mühendislik deneyimi gibi temel YZ becerilerinin dahil edilmesine öncelik vermek önemlidir.

İşverenler, yatırım getirisini artırmak, süreçleri optimize etmek ve rekabeti sürdürmek için yapay zeka deneyimlerini uygulayabilecek kişileri aktif olarak ararken, bu, profesyonel bir geleceği güvence altına almak ve yeniliğin bir parçası olmak için bir fırsattır.


"Teknoloji" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Navigasyon uygulamaları trafik kazalarından sorumlu tutulabilir mi?

    forbes.com.tr
    Navigasyon uygulamaları trafik kazalarından sorumlu tutulabilir mi?

  • Almanya küresel çip rekabetine dahil olabilmek için yeni yatırımlar planlıyor

    forbes.com.tr
    Almanya küresel çip rekabetine dahil olabilmek için yeni yatırımlar planlıyor

  • Kanada ve Hindistan da Google'ın reklamcılık ve uygulama politikalarına inceleme başlattı

    forbes.com.tr
    Kanada ve Hindistan da Google'ın reklamcılık ve uygulama politikalarına inceleme başlattı

  • En çok kripto paraya sahip 15 ülke: Türkiye 3. sırada

    forbes.com.tr
    En çok kripto paraya sahip 15 ülke: Türkiye 3. sırada

  • Qualcomm Intel'i satın almaktan neden vazgeçiyor?

    forbes.com.tr
    Qualcomm Intel'i satın almaktan neden vazgeçiyor?

  • Dünyada ilk: Avustralya 16 yaş altı çocuklara sosyal medya yasağı getiriliyor

    Dünyada ilk: Avustralya 16 yaş altı çocuklara sosyal medya yasağı getiriliyor

Yazarlar

Çok Okunanlar