İş yerinde özgünlüğü bırakmanız için üç neden
Hogan Assessments’ın verilerine göre, işyerinde kendini ‘otantik’ hissettiğini söyleyen birçok çalışan aslında sosyal beklentilere uygun şekilde davranıyor. Gerçek özgünlük; kişinin inançları, hisleri ve kişiliğiyle tamamen uyumlu davranması anlamına geliyor. Ancak çocukluktan itibaren sosyal normlara göre şekillenen bireyler, iş hayatında da davranışlarını buna göre ayarlıyor. Sonuçta ise samimiyetten çok uyum ve kabul görme ön plana çıkıyor.
Hogan Assessments’ın baş bilim sorumlusu Ryne Sherman bu konuda net: “Otantik olmak sadece kendi düşüncelerini ve arzularını merkeze almak demek. Oysa en iyi benliğiniz çevrenizi de gözeterek hareket etmektir” Sherman’a göre liderler “gerçek benlik” yerine “en iyi benlik” kavramına odaklanmalı.
Özgünlüğü geri planda bırakmak için 3 neden
Profesyonellik
Aşırı rahat davranmak ya da kişisel inançları açıkça paylaşmak işyeri kültürüne ters düşebilir. Bu da çalışanların meslektaşları ve yöneticileri tarafından nasıl algılandığını olumsuz etkileyebilir.
Çatışmadan kaçınma
Özellikle hassas konularda açık sözlü olmak, işyerinde gerginlik yaratabilir. Uyumlu ilişkiler kurmak ve kariyeri olumsuz etkileyebilecek çatışmalardan kaçınmak için kişisel görüşleri zaman zaman arka plana atmak gerekebilir.
Kariyer gelişimi
İş yerinin normlarına uyum sağlamak yönetici ve ekip arkadaşları nezdinde olumlu bir imaj oluşturabilir. Aşırı samimi ya da rahat liderlerin profesyonel standartları zedeleyebileceği ve saygı kaybına uğrayabileceği unutulmamalı.
Sherman, kişilik değerlendirmeleri ve davranış analizleriyle bireylerin işyerinde stratejik bir tutum geliştirmesi gerektiğini vurguluyor. Amaç; dürüstlükle profesyonelliği dengelemek ve kariyer hedefleriyle uyumlu bir davranış modeli sergilemek.
Vazgeçilmez olmak için 5 strateji
Stanford Graduate Business School eğitmenlerinden Robert E. Siegel ise iş hayatında fark yaratmak için farklı bir yaklaşım öneriyor. Siegel’e göre öne çıkmak isteyen çalışanlar şu beş stratejiye odaklanmalı:
Öğrenme zihniyetini benimseyin
Sürekli öğrenen ve kendini geliştiren çalışanlar hızla değişen iş dünyasında değerini korur.
İşlevler arası bilgi edinin
Birden fazla alanda bilgi sahibi olmak işin farklı yönlerini daha iyi kavramayı sağlar.
Şirket içi fırsatları değerlendirin
Yalnızca dışarıya değil kurum içindeki potansiyel gelişim alanlarına da odaklanın.
Sistemleri anlamaya çalışın
Farklı departmanların nasıl etkileşime geçtiğini anlamak büyük resmi görmenizi sağlar.
Uyum yeteneğini ön plana çıkarın
Belirli becerilere odaklanmak yerine değişime açık ve esnek olmak daha kalıcı başarı getirir.
Siegel ve Sherman’ın görüşleri farklı noktalardan çıksa da aynı sonuca varıyor: uzun vadeli kariyer başarısı için uyum sağlamak şart. Genç çalışanların esneklik arayışı geleneksel iş modellerini zorlamaya devam ederken uzmanlar, iş dünyasında başarılı olmak isteyenlerin özgünlükten çok stratejik uyumu benimsemesi gerektiği konusunda hemfikir.
"Forbes Life" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
-