;
Arama

İş görüşmesinin sonunda sorulacak yedi soru

Bir iş görüşmesine gittiğinizde, işe alım görevlilerinin zor sorularına hazırlanmak ve iyi bir ilk izlenim bırakmak için o kadar çok çaba ve enerji harcıyorsunuz ki, çoğu zaman aday olarak sorduğunuz sorular bir kenara bırakıyor veya çok az önem veriyorsunuz. Aslında stratejik olarak doğru soruları sormanın, mülakat başarınız üzerinde sandığınızdan daha büyük bir etkisi var.

25 Ekim 2024, 12:22 ÖS GÜNCELLENDİ
İş görüşmesinin sonunda sorulacak yedi soru

Mülakat sırasında soracağınız soruları kendinize göre uyarlamak için zaman harcamak size birçok açıdan fayda sağlayacaktır. Her şeyden önce, görüşmenin iki yönlü bir konuşma olması amaçlanır. Bu nedenle başvurduğunuz veya üzerine görüştüğünüz pozisyonla ilgili merak ettiklerinizi doğru zamanlarda sormak hem görüşmeyi sürdürmek hem de aklınızdaki soruların cevabını almak için görüşmenin sonunu beklememek gibi avantajlara sahip. 

Uygunsa görüşmenin ortasında birkaç soru sormaya karar verebilirsiniz (elbette görüşmeyi yapan kişinin sorusunu yanıtladıktan sonra) ve daha spesifik soruları veya şirketin kültürü ve vizyonuyla ilgili soruları sonraya saklayabilirsiniz. Görüşmenin sonunda. Örneğin, mesleki gelişim hedeflerinizden bahsettikten hemen sonra işe alım görevlisi size "Kendinizi üç yıl sonra nerede görüyorsunuz?"  diye sorduğunda aşağıdaki listeden 3. soruyu sorabilirsiniz. 

Konuşmayı bu şekilde yönlendirmeniz, görüşme boyunca daha rahat olmanızı sağlar ve işe alım sürecini insanileştirir, böylece o kadar yorucu ve resmi olmaz (her ne kadar sizin için rahat bir alan yaratmak işe alım görevlisinin sorumluluğunda olsa da).

Pozisyona olan ilginizi ve hazırlığınızı gösterdiği için bir aday olarak görüşme sırasında doğru soruları sormak da önemlidir. Sorduğunuz soruların türüne bağlı olarak, işe alım yöneticisine gereksinimleri ve sizden ne beklendiğini tam olarak anladığınızı, kapsamlı bir araştırma yaptığınızı ve bu pozisyonu başka bir iş olarak görmediğinizi gösterirsiniz.

Bir iş görüşmesinin sonunda sorulacak en iyi sorular

Bir görüşmenin sonunda sorulacak en iyi sorular, düşünceli ve pozisyonla alakalı olmalıdır. "Bu rolde tipik bir gün nasıl geçiyor?" gibi genel sorular veya “Kime rapor vereceğim? ” gibi klasik sorular. Peki ya bunu bir adım daha ileri götürüp, iş tanımının ötesine geçen sorular sorarak derinlemesine uzmanlığınızı ve pozisyona ilişkin anlayışınızı gösterseniz?

İş ilanında cevabını bulamadığınız soruları sorun ve en önemlisi henüz kimsenin düşünmediği veya hayal etmediği soruları sorun. Bu muhtemelen görüşmecinizi şaşırtacaktır (tabii ki olumlu yönde), ancak aynı zamanda güçlü eleştirel düşünme ve liderlik becerilerine sahip olduğunuzu da gösterecektir.

İşte işe alım uzmanının görüşmenin sonunda sormanızı beklediği geleneksel soruların ötesine geçen bazı örnekler:

  1. Bu yıl içinde bu departmanda çalışmak üzere daha fazla ekip üyesini işe almayı planlıyor musunuz?
  2. Önceki görevlerimde .... konularında uzmanlaştım ve bu beceriyi bu pozisyona getireceğim için heyecanlıyım. Şirketiniz departmanlar arasında işbirliğini nasıl teşvik ediyor?
  3. Şirketinizde çalışırken kariyerimi geliştirmek için zaman zaman iddialı projelere imza atabilir miyim?
  4. Şirketinizin kültürünün ve değerlerinin son birkaç yıldaki gelişimini nasıl tanımlarsınız?
  5. Önümüzdeki altı ila on iki ay içinde şirketin hangi önemli girişimlere veya projelere (müşteriye dönük ve dahili) öncelik vereceğini söyleyebilir misiniz?
  6. Halihazırda ekibimde çalışan kişilerin rolleri neler ve benim rolüm mevcut ekibin dinamiklerine nasıl uyuyor?
  7. Takımın şu anda karşılaştığı en büyük zorluk nedir? VEYA Bu sektörden gelen raporlar şunu gösteriyor: [gelecekteki eğilimi veya sorunu belirtin]. Şirket olarak bu sorunu nasıl çözmeyi planlıyorsunuz?

Bu soruları sormak, benzersiz bakış açılarına, yenilikçiliğe, yaratıcılığa ve gelişim zihniyetine değer veren bir ortamda çalışmak istediğinizi ve işinize ilişkin bütünsel bir bakış açısına sahip olduğunuzu gösterir; bunların tümü işverenler için olumlu sinyaller verir. Bir sonraki görüşmenizde sormak üzere kendi soru listenizi oluşturun ve sorularınızın alakalı olduğundan emin olmak ve işe alım görevlisi üzerinde olumlu bir izlenim bırakmak için yukarıdaki listeyi kullanın.


"Haberler" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Sessiz Hırs: Z Kuşağı neden kurumsal şirketlerde kariyer hedeflemiyor?

    Forbes.com.tr
    Sessiz Hırs: Z Kuşağı neden kurumsal şirketlerde kariyer hedeflemiyor?

  • Konut satışında son iki yılın en yüksek sayısına ulaşıldı

    Forbes.com.tr
    Konut satışında son iki yılın en yüksek sayısına ulaşıldı

  • Yatırımcılara öz kaynak kriteri getirildi

    Forbes.com.tr
    Yatırımcılara öz kaynak kriteri getirildi

  • Barclays Plc'den TL tahmini: Değer kaybı yavaşlayacak

    Forbes.com.tr
    Barclays Plc'den TL tahmini: Değer kaybı yavaşlayacak

  • Kripto paraların S&P 500'ü uygulamaya girecek

    Forbes.com.tr
    Kripto paraların S&P 500'ü uygulamaya girecek

  • Trump'ın zaferi ve siyasi çalkantılarla euro bölgesinde yatırımcı güveni geriledi

    Forbes.com.tr
    Trump'ın zaferi ve siyasi çalkantılarla euro bölgesinde yatırımcı güveni geriledi